Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2023,
10.00

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

tenis WTA Zaključni turnir Iga Swiatek Coco Gauff

Torek, 31. 10. 2023, 10.00

5 mesecev, 4 tedne

FINALNI TURNIR, WTA, ponedeljek

Kritike igrišču, Američanka potrebovala le 59 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Coco Gauff | Coco Gauff je tekmici iz Tunizije prepustila le eno igro. | Foto Reuters

Coco Gauff je tekmici iz Tunizije prepustila le eno igro.

Foto: Reuters

Poljakinja Iga Swiatek in Američanka Coco Gauff sta uspešno začeli svoje nastope na zaključnem turnirju serije WTA v mehiškem Cancunu. Swiatek je bila v skupini Chetumal boljša od Čehinje Markete Vondroušove, Gauff pa od Tunizijke Ons Jabeur. V Cancunu pa ni videti konca kritikam glede ustreznosti teniških igrišč.

Arina Sabalenka
Sportal Belorusinja je oddala le eno igro

Američanka Coco Gauff je ponoči proti Tunizijki Ons Jabeur oddala vsega eno igro - ugnala jo je s 6:0, 6:1 po vsega 59 minutah. Zmagovalka domačega OP ZDA v New Yorku je tako na najboljši način začela zaključni turnir, na katerem lani ni dobila niti enega dvoboja, ne med posameznicami ne med dvojicami. "Ons je izjemna igralka, zato sem se ves čas počutila, kot da sem pod pritiskom, čeprav mogoče ni bilo videti tako," je po gladki zmagi dejala 19-letna Američanka. "Končno sem dosegla zmago na zaključnem turnirju najboljše osmerice, res sem vesela," je še dodala.

V drugem krogu skupinskega dela se bo v noči s srede na četrtek pomerila z Igo Swiatek. Tudi 22-letnica iz Varšave je zavezala kravato tekmici, a je imela več dela v prvem nizu, ki ga je proti zmagovalki Wimbledona dobila s 7:6.

Iga Swiatek je prvi niz dobila v podaljšani igri, v drugem pa tekmici zavezala "kravato". | Foto: Guliverimage Iga Swiatek je prvi niz dobila v podaljšani igri, v drugem pa tekmici zavezala "kravato". Foto: Guliverimage

"V prvem delu dvoboja se mi ni zdelo, da igram slabo. Sem pa delala malo preveč napak, ko sem skušala končati točko z bolj agresivnim udarcem. Bilo je nekaj prostora za napredek, prav veliko pa v nadaljevanju obračuna nisem spreminjala," je dejala zmagovalka letošnjega Rolanda Garrosa.

Čehinja razočarana nad ustreznostjo igrišča

Kritikam glede ustreznosti teniških igrišč na zaključnem turnirju serije WTA v mehiškem Cancunu ni videti konca. Vse več igralk meni, da osrednje igrišče s trdo podlago ni "varno" in da krovna zveza WTA svojih igralk ne spoštuje oziroma ne upošteva njihovih mnenj. O težavah je po svojem prvem nastopu v noči z nedelje na ponedeljek spregovorila prva igralka sveta, Belorusinja Arina Sabalenka, danes pa je bila na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, glede ustreznosti podlage kritična tudi Čehinja Marketa Vondroušova.

Potem ko je Sabalenka v nedeljo po zmagi proti Grkinji Marii Sakkari dejala, da je vodstvo WTA "ne spoštuje in ne upošteva njenih mnenj", je danes po porazu proti Poljakinji Igi Swiatek kritično nastopila še Vondroušova. "To je moj prvi nastop na zaključnem turnirju, poteka pa povsem drugače, kot sem si predstavljala," je začela zmagovalka letošnjega Wimbledona. "Vso leto trdo garamo, da bi se uvrstile na zaključni turnir, na koncu pa je vse skupaj eno veliko razočaranje," je dodala.

Postregla je tudi s posnetkom, na katerem se žogica od igrišča v Cancunu ne odbije, kot je to običajno za trdo podlago. "Stadion niti malo ni pripravljen za naše dvoboje, obenem pa se mi zdi, da je ljudem na zvezi WTA prav malo mar, kako se počutimo igralke, ki moramo na tem igrišču igrati. Žalostno," je še zaključila 24-letna Čehinja.

"Nimam občutka, da me WTA spoštuje"

Sabalenka je po svojem obračunu dejala, da krivde ne gre iskati pri lokalnih organizatorjih, ki so imeli premalo časa za ustrezno pripravo igrišča. Gostiteljstvo je Cancun prejel šele na sedmega septembra, potem ko je iz igre odpadla Savdska Arabija. "To nikakor ni sprejemljivo, sploh ne za tak turnir, ko je v igri tako veliko," je dejala zmagovalka letošnjega OP Avstralije. Dodala je, da se ne počuti varno, ko se giba po osrednjem igrišču.

"Ob tem bi rada izrazila podporo lokalnim organizatorjem, vsem, ki so sploh zgradili to igrišče, saj so trdo garali. To ni njihova krivda, ta leži drugje. Nimam občutka, da me WTA spoštuje. Mislim, da se tako počuti večina igralk. To ni raven organizacije, ki bi jo pričakovala za zaključni turnir," je še dodala prva igralka sveta, ki se za ta status ob koncu leta 2023 na daljavo bori s Swiatek. Kritični do organizacije zaključnega turnirja in dogajanja pri WTA sta bili tudi nekdanji zvezdnici tenisa in med kariero veliki tekmici Martina Navratilova in Chris Evert.

Zaključni turnir drugič organizira Mehika, potem ko je bila Guadalajara gostitelj pred dvema letoma. Lani se je najboljša osmerica merila v ameriškem Fort Worthu, kjer je zmagala Francozinja Caroline Garcia. Ta se letos na podlagi rezultatov ni uvrstila med najboljšo osmerico.

Frances Tiafoe
Sportal V Parizu hitro slovo dveh postavljenih Američanov

Cancun, zaključni turnir WTA:

Skupina Chetumal, 1. krog:
Iga Swiatek (Pol/2) - Marketa Vondroušova (Češ/7) 7:6 (3), 6:0;
Coco Gauff (ZDA/3) - Ons Jabeur (Tun/6) 6:0, 6:1.

Ne spreglejte