Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2014,
21.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Roger Federer Miloš Raonić Novak Đoković Grigor Dimitrov Wimbledon

Četrtek, 3. 7. 2014, 21.57

8 let

Finalna poslastica: Đoković proti Federerju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V finalu prestižnega turnirja v Wimledonu se bosta udarila Novak Đoković in Roger Federer. Srb je s 3:1 odpravil Bolgara Grigorja Dimitrova, Švicar pa s 3:0 Kanadčana Miloša Raonića.

Roger Federer, ki je visokoraslega Kanadčana do današnjega obračuna premagal že štirikrat – leta 2012 sta se pomerila tudi na travi, kjer je Švicar zmagal po treh tesnih nizih – je bil že po statističnih podatkih veliki favorit v dvoboju. Dvaintridesetletni Švicar, ki lovi 18. lovoriko na turnirjih za grand slam, je za polfinalno zmago potreboval dobro uro in pol. Vse tri nize je dobil s 6:4. V finalu ga čaka Srb Novak Đoković.

"Zelo sem vesel, da sem spet v finalu," je po dvoboju dejal Federer, ki je proti Raonicu uperil 32 vinerjev in naredil le 11 neizsiljenih napak. "Imam skoraj popoln izkupiček do finala, odigral sem nekaj lepih partij že prvi teden turnirja, sploh potem, ko sem lani tukaj igral slabše. Zdaj se nadvse veselim novega dvoboja z Novakom," je dejal Federer, ki ima izkupiček zmag proti srbskemu igralcu 18:16, v tej sezoni pa 2:1. "Zmeraj imava dobre dvoboje. Verjamem, da bo tako tudi tokrat. Zmaga v Wimbledonu bi mi veliko pomenila, vem, da pred mano ni več veliko let tenisa," je še dejal Federer, ki se je z zmago prebil na tretje mesto pred rojaka Stanislasa Wawrinko.

Đoković strl odpor žilavega Dimitrova

Kot prva sta se na osrednje igrišče podala prvi nosilec turnirja Novak Đoković ter vzhajajoča zvezda svetovnega tenisa Grigor Dimitrov, ki je v četrtfinalu premagal domačega ljubljenca Andyja Murrayja. Do zdaj sta se pomerila štirikrat, trikrat je bil boljši Nole, enkrat pa je slavil Bolgar. Zadnji dvoboj sta odigrala lani na OP Francije, kjer je Đoković slavil po treh nizih.

Nole je prvi niz dobil s 6:4, odločilen korak do zmage pa storil v peti igri, ko je odvzel servis bolgarskemu tekmecu ter zato zadržal prednost do konca. Tudi v nadaljevanju je bil boljši tekmec in si priigral vodstvo s 3:1, nato pa se je prebudil Dimitrov. Nekdanji prvi mladinec sveta in srčni izbranec Marije Šarapove je dobil kar pet zaporednih iger (6:3) ter izenačil rezultat v nizih na 1:1. Tretji niz je bil izjemno izenačen, zmagovalca je namreč odločila šele podaljšana igra, v kateri pa je bil veliko bolj zbran in natančen izkušeni Srb, ki je "baby Federerju" pustil le dve točki.

Dimitrov se je v četrtem nizu odlično držal, imel pri 4:5 priložnost, da Novaku odvzame servis in izenači na 2:2 v nizih, a mu prvi nosilec turnirja tega ni dovolil. Oba sta dobila svoja naslednja servisa in sledila je podaljšanja igra, v kateri je bolje kazalo Bolgaru, a se je Đoković odlično rešil iz težav – Dimitrov je spet imel žogo za izenačenje – in z 9:7 razblinil dvome o zmagovalcu.

"Kot že v svojem zadnjem dvoboju, sem tudi tokrat dovolil nasprotniku, da se je vrnil v igro. Vendar sem vesel, da sem v finalu," je po dvoboju dejal Đoković, ki je imel v četrtfinalu težave s Hrvatom Marinom Čilićem.

"Zame je to lepa zmaga, cel dvoboj pa je bil zanimiv. Sem v finalu in moram v nadaljevanju pokazati svoje najboljše igre," je še dejal Đoković, ki bo v nedeljo zaigral že v svojem 14. finalu turnirja za grand slam. Nazadnje je v finalu največje četverice turnirjev na svetu zmagal pred 18 meseci na odprtem prvenstvu Avstralije. Če bo v nedeljo zmagal, lahko spet prevzame prvo mesto na jakostni lestvici ATP, potem ko ga je moral oddati septembra.

Ne spreglejte