Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 6. 2017,
17.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

tenis OP Francije

Sobota, 10. 6. 2017, 17.15

6 let, 7 mesecev

OP FRANCIJE (WTA), 14. dan

Kakšna vrnitev in velika zmaga mlade Ostapenkove na OP Francije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Jelena Ostapenko | Foto Reuters

Foto: Reuters

V velikem finalu OP Francije sta se pomerila Jelena Ostapenko in Simona Halep. Slednja je dobila prvi niz in v drugem vodila s 3:0, na to pa se je zgodil veliki preobrat. Ostapenkova je dobila vseh naslednjih pest iger ter izkušenejšo tekmico pokorila tudi v zodločilnem tretjem nizu in se pri vsega 20 letih veselila prvega velikega naslova v karieri.

Finalni dvoboj je bil dvoboj izkušenosti in mladosti. Favoritinja je bila romunka Simona Halep, ki je že imela izkušnje z največjih tekmovanj, medtem ko je Jelena Ostapenko v veliki finale prišla kot nepostavljena igralka. Dvajsetletna teniška igralka v tem finalu ni imela kaj izgubiti, medtem ko je Halepova priznavala, da je čutila pritisk.

Do današnjega dne 47. igalka sveta je presenetila teniško javnost še enkrat, potem ko je v drugem nizu zaostajala že z 0:3 in bila v izgubljenem položaju. A se je kot junakinja vrnila in zrežirala velik preobrat za prvi naslov na turnirju za grand slam. In to pri vsega 20 letih.

Odločitev o letošnji zmagovalki pariškega turnirja je tako padla v tretjem nizu, v njej pa je več preudarnosti in zbranosti imela dokaj neizkušena teniška igralka iz Rige. Sprva ji ni najbolje kazalo, saj ji je Halepova v četrti igri odvzela začetni udarec in povedla s 3:1, a je bila Ostapenkova v nadaljevanju za razred boljša. Takoj je tekmici odgovorila z enako mero, v nadaljevanju pa dobila vse nadaljnje igre in po slabih dveh urah postala prva Latvijka s končno zmago na turnirjih za grand slam.

Junakinja OP Francije. | Foto: Reuters Junakinja OP Francije. Foto: Reuters

Ostapenkova je prva Latvijka z zmago na turnirju za grand slam. Trenutno 47. igralka na mednarodni teniški lestvici doslej sploh še ni osvojila turnirja serije WTA in je prva nepostavljena igralka na Roland Garrosu, ki se je po Slovenki Mimi Jaušovec leta 1983 prebila do velikega finala.

"Ne morem verjeti, da sem zmagala v Parizu. Vse skupaj je kot v sanjah, enostavno ne najdem pravih besed, da izrazim svoja občutke. Kot majhna deklica sem po televiziji spremljala dvoboje v Roland Garrosu in sanjala o nastopu na turnirju, zdaj pa sem ga celo osvojila. Med celotnim finalnim dvobojem sem skušala ostati agresivna, imela sem tudi nekaj padcev v svoji igri, a borila sem se za vsako točko posebej in to se mi je na koncu tudi obrestovalo," je bila po sanjski zmagi navdušena Latvijka, ki je za končno zmago prejela ček v višini 2,1 milijona evrov, po zmagoslavju na pariškem turnirju pa bo naredila tudi viden skok na lestvici WTA in s 47. napredovala na 12. mesto.

Za moško lovoriko se bosta v nedeljo pomerila kralj peska Rafael Nadal in Stan Wawrinka.

Ne spreglejte