Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
12.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 12.06

8 let

Federer v dobri uri in pol zmlel Ferrerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Švicar Roger Federer je zmagovalec zaključnega teniškega turnirja v letu 2007 z nagradnim skladom 4,45 milijona ameriških dolarjev.

V Šanghaju je v finalnem obračunu prepričljivo s 3:0 v nizih premagal Španca Davida Ferrerja. Švicer je po letih 2003, 2004 in 2006 slavil že četrtič, v žep pa pospravil 1,2 milijona dolarjev nagrade in se odpeljal z novim Mercedesom. V teniškem svetu bi v zadnjih letih lahko pridevnik dober stopnjevali kot dober, boljši, Federer. Šestindvajsetletni Švicar je danes vnovič dokazal, da mu med igralci z loparjem na teniškem igrišču pod milim nebom ni enakega. Potem, ko si je na začetku mastersa še privoščil spodrsljaj in izgubil proti Čilencu Fernandu Gonzalezu, je nato v nadaljevanju turnirja svoje nasprotnike premagoval po tekočem traku. Leta 2005 mu je zmago na mastersu odvzel David Nalbandian. Vendar govora o zmagi Davida nad Goljatom ni bilo, prav tako kot ga ni bilo tudi tokrat, ko je na drugi strani mreže stal leto mlajši David Ferrer. Odlični Švicar je v zadnjem dvoboju sezone spet pokazal svojo prevlado na igrišču, kot je to počel že večino leta, potem ko je na svoji poti do finala v Šanghaju premagal tudi Andyja Roddicka in Rafela Nadala. Federer je tokrat zaigral že v 70. finalu v svoji karieri, medtem ko je Ferrer v zaključnem delu nastopil šele devetič.

Najboljši v zgodovini

Igralca sta se doslej srečala že osemkrat, Ferrer je zmeraj izgubil, prav tako pa je Federerju do zdaj odvzel le en niz. To mu tokrat ni uspelo, izgubil je po gladkih treh nizih z 2:6, 3:6 in 2:6 in v statistiko vnesel še deveti poraz proti prvemu igralcu sveta.

"Zelo sem srečen. To je zaključni turnir, kjer zaigrajo le najboljši in dejstvo, da sem znova zmagal, je zame odličen dosežek. Zdaj se veselim počitnic, nato pa upam, da se bom prihodnje leto vrnil še močnejši," je po zmagi dejal Švicar, njegov tokratni nasprotnik Ferrer pa je le dopolnil: "Roger je najboljši igralec v zgodovini tenisa."

S tokratno zmago bo Federer na račun dodal 1,2 milijona ameriških dolarjev, s čimer se bo izkupiček iz njegovih zmag v tej sezoni povečal že na 8,63 milijona dolarjev. Doslej so zaključni turnir sezone tri - ali večkrat osvojili zgolj trije igralci - Ilie Nastase, Ivan Lendl in Pete Sampras. Švicar je letos osvojil sedem turnirjev, skupno v karieri že 52, med drugim je v tej sezoni slavil zmago na odprtem prvenstvu Avstralije in ZDA ter v Wimbledonu.

Tudi pri dvojicah brez presenečenja

Mark Knowles z Bahamov in Kanadčan Daniel Nestor sta zmagovalca teniškega mastersa v konkurenci dvojic.

Prva nosilca sta v finalu zaključnega turnirja najboljših igralcev na svetu zlahka v dveh nizih s 6:2 in 6:3 ugnala tretjepostavljenega Šveda Simona Aspelina in Avstrijca Juliana Knowleja.


Zaključni ATP turnir 2007, Šanghaj (4.450.000 USD):

Posamezniki, finale: Federer (Švi, 1) : Ferrer (Špa, 6) 6:2, 6:3, 6:2

Dvojice, finale: Knowles/Nestor (Bah/Kan, 1) : Aspelin/Knowle (Šve/Avt, 3) 6:2, 6:3


Zadnjih 10 zmagovalcev moškega mastersa:

2007: Roger Federer (Švi) 2006: Roger Federer (Švi) 2005: David Nalbandian (Arg) 2004: Roger Federer (Švi) 2003: Roger Federer (Švi) 2002: Lleyton Hewitt (Avs) 2001: Lleyton Hewitt (Avs) 2000: Gustavo Kuerten (Bra) 1999: Pete Sampras (ZDA) 1998: Alex Corretja (Špa)

Ne spreglejte