Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
21. 12. 2017,
11.44

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Novak Đoković Rafael Nadal Roger Federer

Četrtek, 21. 12. 2017, 11.44

6 let, 4 mesece

"Federer se je končno odločil za spremembo"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Roger Federer | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novak Đoković je prejšnji teden javnosti sporočil, da je v svojo ekipo poklical tako imenovanega strateškega trenerja. To je Craig O’Shannessy, ki je znan kot izredno dober analitik dvobojev. Ta meni, da Srba pri pohodu na vrh ne more nič ustaviti.

Craig O’Shannessy bo v ekipi Srba eden glavnih ljudi, ki bodo snovali taktiko, kako premagati največje rivale Novaka Đokovića. Dva izmed teh sta zagotovo Rafael Nadal in Roger Federer, trenutno prvi in drugi igralec na lestvici ATP.

Dustin Brown je leta 2015 v Wimbledonu poskrbel za senzacionalno zmago proti Rafaelu Nadalu. | Foto: Dustin Brown je leta 2015 v Wimbledonu poskrbel za senzacionalno zmago proti Rafaelu Nadalu. Kako je Nemec senzacionalno premagal Nadala?

"Vsak igralec ima svojo rutino. Roger je eden najboljših serverjev v zgodovini, prav tako so tukaj še drugi deli igre. Še vedno zna zelo dobro vračati servise, tu so še dolge točke in še vedno bo grešil servise. So trenutki, ko je Federer nedotakljiv, in trenutki, ko lahko nasprotnik ogrozi igro na njegov servis. Prav v teh trenutkih želite vedeti, v katerem delu igrišča je najbolje napadati in kaj v tem primeru lahko pričakujete," je povedal O’Shannessy, ki je s podobno metodo pomagal Dustinu Brownu, ko je leta 2015 senzacionalno v Wimbledonu premagal Rafaela Nadala.

"Enako je bilo ob sodelovanju z Brownom, ko je igral proti Nadalu. Tudi pri Rafi obstajajo deli igrišča, kjer se ne počuti najbolje. Dustin je to znal izkoristiti in to je bil razlog, da je zmagal. Takrat je opravil zelo dobro delo, da mu je to uspelo," je dodal eden najboljših analitikov v teniškem svetu.

Roger Federer je v letošnji sezoni dobil vse medsebojne dvoboje proti Rafaeul Nadalu. | Foto: Reuters Roger Federer je v letošnji sezoni dobil vse medsebojne dvoboje proti Rafaeul Nadalu. Foto: Reuters

"Končno se je odločil, da mora nekaj spremeniti"

Craig meni, da je strategija ključna za odločanje dvobojev. To je Federer letos dokazal proti Nadalu, potem ko ga je premagal v vseh štirih letošnjih dvobojih. Mnogi menijo, da je Švicar čas, ko je bil poškodovan, izkoristil za izboljšanje svojega bekhenda.

"Ne vem, ali je ta čas izkoristil za izboljšanje svojega bekhenda. Vedno je imel dobrega, a ga ni vedno pravilno uporabljal. Še posebej pri vračanju servisa. Rafa mu je vedno serviral na bekhend in Roger mu je vračal z rezano žogico (slice). Ta taktika je delovala pri preostalih nasprotnikih, pri Rafi pa ne. Ta je namreč vseskozi izvajal pritisk in tako Federerju preprečil, da bi prevzel nadzor nad točko. To samo pomeni, da določena taktika ne deluje proti vsakemu igralcu, zato ga je Rafa vedno premagoval."

"Končno se je odločil, da mora nekaj spremeniti. Dolgo je trajalo, da je skrajšal točke. Mislim, da je šlo pri vsem skupaj za to, da je bolj stopil v igrišče. To je končno naredil in bil praktično neustavljiv."

Đokovića ne more nihče ustaviti Craig O’Shannessy je prepričan, da Novaka Đokovića ne more nič ustaviti. | Foto: Reuters Craig O’Shannessy je prepričan, da Novaka Đokovića ne more nič ustaviti. Foto: Reuters

Novak Đoković po šestmesečni odsotnosti že komaj čaka, da se vrne na teniška igrišča. Sprva bo igral ne ekshibicijskem turnirju, kmalu pa bo sledil prvi turnir za grand slam – OP Avstralije. Mnogi se sprašujejo, ali se bo srbskemu zvezdniku že takoj uspelo vrniti med najboljše. Mnenja so različna. In kaj si o tem misli O’Shannessy?

"Ali lahko kaj ustavi Novaka pri vrnitvi na vrh? Ne, nič ga ne more ustaviti. Poglejte, Federer se je po dolgem času vrnil in zmagal na OP Avstralije, tako da je vse mogoče. Ko ste strateški trener, ne smete čez sebe. Osredotočiti se morate na svojega igralca, narediti morate vse, da bi mu pomagali, in čakati na naslednje dvoboje," je za metro.co.uk še povedal Craig O’Shannessy.

Ne spreglejte