Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2011,
9.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Roger Federer Novak Đoković Andy Murray Rafael Nadal

Petek, 3. 6. 2011, 9.18

7 let, 12 mesecev

Federer prekinil niz Đokovića, v finalu še Nadal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sanjski niz neporaženosti Srba Novaka Đokovića se je končal, v polfinalu OP Francije ga je zaustavil Švicar Roger Federer. Slednji se bo v finalu pomeril s Špancem Rafaelom Nadalom.

Petkratni zmagovalec Roland Garrosa Rafael Nadal je v prvem dvoboju dneva odpihnil četrtega nosilca Andyja Murraya (6:4, 7:5 in 6:4). Nadal, ki je praznoval 25. rojstni dan, se je že šestič v zadnjih sedmih letih uvrstil v veliki finale Pariza. V obračunu proti kakovostnemu, a teniško še vedno nedorečenemu Škotu, je imel niti igre vseskozi v svojih rokah, predvsem pa je blestel v prelomnih trenutkih, ko je osvojil vse "velike točke" na dvoboju. V tem elementu je bil tokrat dokaj obrambno naravnani Murray zelo slab, po treh urah in 17 minutah pa je zmago prepustil tekmecu s Pirenejskega polotoka, ki bo v nedeljo naskakoval šesto zmago v Roland Garrosu in se tako skušal po številu zmag izenačiti s švedskim teniškim velikanom Björnom Borgom.

"Murray je odličen igralec. Upam, da bo v zelo kratkem času zmagal na turnirju za grand slam, to si vsekakor zasluži," je Nadal po prvem polfinalnem obračunu najprej pohvalil Murrayja, nato pa dodal: "Razmere za igro niso bile najboljše, veter je vseskozi spreminjal smer. V odločilnih trenutkih dvoboja sem rešil veliko zaključnih žogic. Izjemno vesel sem, da sem se uvrstil v finale. Roland Garros je zame najbolj pomemben turnir v sezoni." Nadalov izkupiček v francoski prestolnici je zares impresiven, na 45 dvobojih je dosegel kar 44 zmag, edini poraz pa doživel pred dvema letoma, ko ga je v četrtfinalu premagal Šved Robin Söderling.

Obračun med Novakom Đokovićem in Rogerjem Federerjem je bil prava poslastica, ki je trajala tri ure in 39 minut, na koncu pa se je zmage veselil Švicar s 3:1 v nizih. Če bi zmagal Srb, bi po sedmih letih na prvem mestu svetovne jakostne lestvice prekinil vladavino dvojca Nadal-Federer, hkrati pa bi z 42. zaporedno zmago v tem letu izenačil podvig Johna McEnroeja. Švicar se bo potegoval za svoj peti nastop v sklepnem dejanju največjega turnirja na peščeni podlagi na svetu. Federer je tudi edini polfinalist, ki je na letošnjem turnirju izločil tri postavljene igralce (Janka Tipsarevića - 29., Stanislasa Wawrinko - 14. in Gaela Monfilsa - 9.).

"To je zagotovo eden največjih dvobojev v moji karieri, ki je minil v zares izjemnem vzdušju," je zbrano množico na osrednjem igrišču Philippe Chatrier po tekmi nagovoril 29-letni Švicar in se jim zahvalil za spodbudo med dvobojem.

Ne spreglejte