Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
15. 1. 2014,
16.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Roger Federer Grega Žemlja Blaž Kavčič Blaž Rola Blaž Trupej

Sreda, 15. 1. 2014, 16.38

8 let

Federer je bil vedno strup za Slovence

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Roger Federer se v zadnjem obdobju s slovenskimi tekmeci srečuje kar pogosto. Na zadnjem turnirju za grand slam v New Yorku je izločil Grego Žemljo, zdaj se bo v Melbournu pomeril z Blažem Kavčičem.

Švicarski teniški zvezdnik spada med najboljše igralce vseh časov, če ni celo najboljši. Osvojil je največ turnirjev za grand slam, na prvem mestu jakostne lestvice prebil največ tednov ter kljub slabšim rezultatom v zadnji sezoni zadržal status enega najbolj priljubljenih športnikov na svetu. Vsi ga spoštujejo, številni teniški igralci so ga imeli ali pa ga še imajo za najljubšega vzornika.

V zvezde ga povzdiguje tudi ogromno Slovencev. Denimo Grega Žemlja, slovenski rekorder po uvrstitvi na jakostni lestvici, ki nikoli ni skrival občudovanja do teniškega ''supermana'' iz Basla. Med njegovimi gorečimi ljubitelji je tudi Blaž Rola, najprijetnejše slovensko presenečenje letošnjega spektakla v Melbournu. Ptujčan je priznal, da stiska pesti za Švicarja, da pa bo v četrtek (dvoboj se ne bo začel pred 7. uro po slovenskem času) seveda navijal za Blaža Kavčiča. Ljubljančana čaka atraktiven dvoboj s teniškim velikanom na štadionu Hisense, ki ga bo spremljal ves svet, to pa bo sploh prva priložnost, da prekriža lopar s Federerjem na tekmovalni ravni.

Če se bo Kavčič prvič v karieri pomeril s Federerjem, pa je omenjeno čast že trikrat občutil Žemlja. Gorenjec se zaradi zahrbtne bolezni še ni priključil svetovni karavani. V dneh, ko se stanovski kolegi soočajo z rekordno vročino v Melbourne Parku, polni baterije in trenira v domovini. Z velikanom teniške igre se je nazadnje pomeril na zadnjem teniškem spektaklu v letu 2013, ko ga je ''Fed-Ex'' v New Yorku brez večjih težav izločil s 6:3, 6:2 in 7:5. Na tem dvoboju je Žemlja še najdražje prodal kožo, saj je v zadnjem nizu osvojil pet iger. Toliko jih v prejšnjih dvobojih (3:6 in 1:6 lani v Rotterdamu ter 2:6 in 3:6 predlani v Dohi) ni osvajal.

Trupej je proti Federerju osvojil niz

Je pa Federer vendarle v profesionalni karieri izgubil niz proti slovenskemu tekmecu. Pred davnimi 15 leti, ko je kot obetavni 17-letnik nastopal na ljubljanskem challengerju, je izločil Blaža Trupeja. Bilo je 6:3, 6:7 in 6:3, tako da se lahko Trupej, ki se je takrat že počasi poslavljal od aktivne kariere, pohvali s tem, da je švicarskemu asu odvzel niz. Koliko jih bo v Melbournu osvojil Kavčič, ki v zadnjih letih sodeluje ravno s soimenjakom Trupejem?

Z igralci, ki so že sedeli na svetovnem prestolu, se je v karieri že srečeval. Leta 2012 ga je Novak Đoković nadigral na pariškem pesku (6:0, 6:4 in 6:4), leto pred tem pa ga je srbski junak pred domačim občinstvom v Beogradu odpravil s 6:3 in 6:2. Je pa Kaljut dvakrat v karieri premagal Lleytona Hewitta, Avstralca, ki je bil na začetku tisočletja prvi igralec sveta, nato pa zdrsnil v povprečje. Hewitta je med drugim ugnal na odprtem prvenstvu Francije, kjer se je leta 2010 pomeril tudi z Američanom Andyjem Roddickom, še enim nekdanjim prvim igralcem sveta. Dvoboj je izgubil po štirih nizih. Če jih bo toliko odigral v četrtek, bo to pomenilo, da bo postal prvi Slovenec, ki je na največjih turnirjih osvojil (vsaj) niz proti živi teniški legendi iz Basla.

Ne spreglejte