Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 1. 2008,
22.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 13. 1. 2008, 22.28

8 let

Domovina kengurujev ljubi tenis

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Začetki prestižnega teniškega turnirja na tleh Avstralije segajo globoko v minulo stoletje. Prvič so izvedli tekmovanje najboljših teniških igralcev ''tam spodaj'' daljnega leta 1905.

Leta 1927 so prvenstvo Avstralazije preimenovali v avstralsko prvenstvo, leta 1969 pa je dobilo dokončno ime odprto prvenstvo Avstralije. V zgodovini, ki je predlani izpisala jubilej dvojnega abrahama oziroma častitljive stotice je bil turnirski junak naše zgodbe odigran na šestih različnih prizoriščih. Melbourne 46, Sydney 17, Adelaide 14, Brisbane 8, Perth 3, dvakrat pa je čar gostitelja okusila tudi Nova Zelandija (leta 1906 in 1912).

Leta 1972 so se odločili, da se bo turnir odslej naprej igral samo še v enem mestu in tako prekinili tradicijo, da izmenično potuje po različnih krajih Avstralije. Po krajšem razmisleku so se vodilni možje avstralske teniške zveze strinjali, da zaupajo odgovorno in spektakularno nalogo Melbournu, ki se je s travnatim kompleksom igrišč v predelu večmilijonskega mesta - Kooyongu, ponašal z najboljšimi pogoji.

Leta 2005, ko sta zmagala Safin in Williamsova smo bili priča že 93. izvedbi (avstralska zgodba v vlogi organizatorja velikega teniškega turnirja sicer traja 100 let, a so bile vmes prekinitve zaradi svetovnih vojn) enega izmed zaščitnih znakov četverice Grand slam, lani pa sta postala najboljša Švicar Roger Federer in Američanka Serena Williams. V znak stoletnice so pred tremi leti počastili jubilej s slovesnostjo 26. januarja, kjer so se zbrali najboljši še živeči avstralski igralci in igralke tenisa.

Na Rod Laver Areni so se legendarni Margaret Court Smith (Rod Laver se je zaredi bolezni opravičil), po kateri je imenovan tudi teniški objekt, pridružili še junaki iz bogate avstralske zgodovine Thelma Long, Len Schwartz, Frank Sedgman, Ken Rosewall, Roy Emerson, John Newcombe, Evonne Goolagong-Cawley, Pat Cash, Pat Rafter in Lleyton Hewitt. Moško finale se je prvič v zgodovini turnirjev za Grand Slam v čast stoletnici odigralo v nedeljo zvečer.

Ne spreglejte