Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2011,
10.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marija Šarapova Petra Kvitova Wimbledon

Sobota, 2. 7. 2011, 10.00

8 let

Češka rapsodija na angleški travi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Češka teniška igralka Petra Kvitova je v sklepnem dejanju Wimbledona v konkurenci posameznic nadigrala Rusinjo Marijo Šarapovo in osvojila prvi turnir za nagrado grand slam v karieri.

Po trinajstih letih se je na sveti angleški travi na prestol povzpela češka igralka. Jano Novotno je na seznamu zmagovalk ''nasledila'' mlajša rojakinja Petra Kvitova, ki je z odličnim začetnim udarcem v finalu zasenčila Rusinjo Marijo Šarapovo. Nekdanja zmagovalka Wimbledona (2004) je priznala premoč v dveh nizih, skupno pa je osvojila le sedem iger. Komaj 21-letna Čehinja, tri leta mlajše od ''sibirske tigrice'', ki jo je na tribunah spremljal tudi srčni izbranec Saša Vujačić, je sklepno dejanje Wimbledona zaključila z asom in izkoristila že prvo zaključno žogico. V dvoboju, ki je trajal 85 minut, je storila le 13 neizsiljenih napak in tekmico presenetila z neverjetno mirnostjo ter odločnostjo v odločilnih trenutkih.

''Ne najdem pravih besed''

"Svoje občutke ne morem opisati, enostavno ne najdem pravih besed," je zbrano množico na osrednjem igrišču v Wimbledonu najprej nagovorila Kvitova in nato dodala: "Seveda sem bila nervozna, a med dvobojem sem se osredotočala na vsako posamično točko. V Wimbledonu sem zagotovo dosegla največjo zmago v svoji karieri, še posebej pa sem vesela, da sta me prišli spodbujat Martina Navratilova in Jana Novotna." Kaj pa je dejala poraženka, ljubljenka moškega dela tribun? "Petra je danes prikazala boljšo igro od mene," je po dvoboju športno priznala Šarapova in dodala: "Igrati v finalu Wimbledona je velika stvar. Resda nisem zmagala, a drugo mesto je zame lepa spodbuda za naslednje turnirje v Wimbledonu."

''Levoroka'' naslednica Martine Navratilove

To je z naskokom največji uspeh kariere Kvitove. Novopečena junakinja Wimbledona je po zmagi čustveno pozdravila družinske člane, ki so Petro spremljali na častni tribuni osrednjega igrišča, rade volje pa sta ji zaploskali tudi Novotna in znamenita rojakinja Martina Navratilova, devetkratna zmagovalka ''turnirja vseh turnirjev''. Slednja je bila zadnja ''levoroka'' zmagovalka Wimbledona. Vse do sobotnega zmagoslavja Kvitove.

Prvič po letu 2007 je krožnik pristal v rokah igralke, ki se ne piše Williams. Po prvem naslovu Venus Williams (2000) so lovoriko poleg njene sestre Serene osvajale le še Šarapova (2004), Francozinja Amelie Mauresmo (2006) in Kvitova (2011).

Ne spreglejte