Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
2. 5. 2014,
9.03

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ana Ivanović Serena Williams Marija Šarapova OP Francije

Petek, 2. 5. 2014, 9.03

8 let, 1 mesec

Ana Ivanović: igralka z nasmehom za milijon dolarjev

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Teniška igralka Ana Ivanović je že bila na vrhu lestvice in zdelo se je, da v ženski svetovni tenis prihaja nova velika ikona. Ji bo uspel nov preboj med najboljše?

Pred šestimi leti se je zdelo, da je ne more nič zaustaviti. Leta 2008 je namreč kot 20-letnica dobila svoj prvi in edini grand slam – OP Francije. Postala je zelo priljubljena med navijači, nekateri so celo dejali, da ima nasmeh za milijon dolarjev. Poleg te lovorike je Ana zaigrala še dvakrat v finalu turnirja za grand slam – OP Francije (2007) in OP Avstralije (2008).

Po zmagi na OP Avstralije se je srbska igralka povzpela tudi na vrh svetovne lestvice, kjer je zdržala 12 tednov. Pozneje je sledil eden od najbolj dramatičnih padcev po lestvici WTA v zadnjem desetletju. Le leto dni po svojih največjih uspehih je Ivanovićeva padla izpadla iz prve deseterice, nekaj mesecev pozneje pa celo iz prve dvajseterice. A Beograjčanka je vztrajala in očitno se njeno trdo delo obrestuje.

V zadnjem letu in pol doživela pravi preporod

Redkokdo bi stavil, da ima možnosti za osvojitev novega turnirja za grand slam. A vendarle v zadnjih 18 mesecih srbska teniška igralka na igrišču kaže nov obraz. Če pogledamo letošnjo sezono, je zmagala že na dveh turnirjih. Bolj kot to je pomembno, da je premagovala najboljše igralke sveta. Dvakrat je pod hladno prho poslala celo prvo igralko sveta Sereno Williams, na zadnjem turnirju v Stuttgartu je v polfinalu premagala rojakinjo Jeleno Janković. V finalu je proti Mariji Šarapovi skoraj že slavila, a je na koncu nepričakovano popustila, tako da je še tretjič zapored turnir dobila ruska lepotica, ta je po zmagi za srbsko igralko izbirala same pohvalne besede.

"Ana igra v letošnji sezoni zares vrhunski tenis. Letos je zmagala že na nekaj turnirjih in zdaj prihaja njen del sezone. Ve, kako je treba igrati na peščenih podlagah," so bile besede Marije Šarapove.

Gre samo še za vprašanje časa

Šestindvajsetletna igralka ima še vedno igro, s katero lahko meša štrene na največjih turnirjih. Trenutno na lestvici WTA zaseda 12. mesto in kaj kmalu lahko pričakujemo, da se bo znova prebila med najboljših deset igralk na svetu, saj se na peščeni podlagi počuti najbolj domače. To priznava tudi sama.

"Pravzaprav sem odraščala na peščenih igriščih. V Srbiji smo le pozimi igrali na notranjih igriščih, v poletnih mesecih pa smo vseskozi igrali na pesku. To je moja najljubša podlaga in na njej sem dosegala največje uspehe. Zmeraj se veselim, ko se teniški del sezone seli na rdeči pesek," je dejala Ivanovićeva, ki je v svoji karieri do zdaj osvojila 13 turnirjev serije WTA.

In kaj je razlog za njen preporod v letošnji sezoni? "Mislim, da zanesljivost. S tem sem se v preteklosti veliko ukvarjala, napredovala pa sem tudi v preostalih delih igre, kar se kaže tudi na igrišču. Moj cilj je bil, da sem na igrišču bolj zanesljiva in da znova začnem premagovati najboljše igralke sveta." "Vse skupaj moram prenesti na igrišče. Včasih mi še nekoliko primanjkuje samozavesti in menim, da moja fizična pripravljenost ni na tako visoki ravni, kot bi morala biti. Zdaj je samo vprašanje časa, kdaj se bo vse skupaj sestavilo. Sama čutim, da se bo to zgodilo prav kmalu," je še povedala Ana, ki je znana tudi po svoji vraževernosti.

Ne spreglejte