Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 2. 2011,
20.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 8. 2. 2011, 20.26

7 let, 12 mesecev

Vesna Fabjan: Imela sem hudo tekmo s sabo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski smučarki tekačici Vesna Fabjan in Katja Višnar sta v soboto dosegli zgodovinski uspeh. Na šprintu v Ribinsku sta vknjižili prvo dvojno zmago v zgodovini slovenskega smučarskega teka.

Ne dogaja se pogosto, da Slovenci v zimskih športih posežemo po dvojni zmagi v svetovnem pokalu. Doslej so tako pometli s konkurenco le naši alpski smučarji (trikrat) in smučarji skakalci (dvakrat). Zanimivo je, da je bila dvojna zmaga dosežena brez najboljše slovenske tekačice vseh časov Petre Majdič. Tako kot lani v Ribinsku je bila tudi tokrat v Rusiji najuspešnejša Fabjanova, drugo mesto in s tem rezultat kariere pa je osvojila Višnarjeva. V Ribinsku tokrat ni bilo Majdičeve in tudi nekaterih drugih odličnih tekmovalk, ki se pripravljajo na svetovno prvenstvo v Holmenkollnu, a konkurenca je bila z aktualno svetovno prvakinjo Arianno Follis in vodilno v skupnem seštevku svetovnega pokala Poljakinjo Justyno Kowalczyk zelo močna.

Kaj vam za samozavest pomeni ta rezultat? Vesna Fabjan: Potrebovala sem dober rezultat za samozavest. Veliko sem trenirala, zato sem potrebovala potrditev, da sem se po bolezni sposobna vrniti. Pred tekmo sem bila živčna, slabo sem spala, ker sem se zavedala, da je to odločilna tekma. Imela sem hudo tekmo sama s sabo. Ko mi je uspelo, je bilo zato vredno še toliko več. Dvojna zmaga pa je sploh nekaj posebnega. Katja Višnar: Ogromno mi pomeni. To je bila dobra preizkušnja zame, da sem videla, če sem napredovala. Ugotovila sem, da sem konkurenčna preostalim. Zdržala sem do finala in tudi finale do zadnjega metra ter na koncu prehitela Kowalczykovo. Obrestovalo se je, da sem veliko delala na tehniki, pri kateri se odrivaš samo z rokama. To je takrat, ko je hitrost velika. Poleg tega sem izboljšala tudi prosto tehniko, v kateri sem bila slabša.

Se počutite, da ste konkurenčni najboljšim na vsakem šprintu? Vesna Fabjan: S to zmago sem videla, da sem močna in mislim, da bom tudi na preostalih tekmah popolnoma konkurenčna in sem lahko v ospredju. Šteje, da me ni pobralo proti koncu. Po vseh težavah prihajam nazaj. Katja Višnar: Mislim, da sem vedno konkurenčna. Že pred nekaj časa sem dobila to potrditev v kvalifikacijah. Zdaj se je pokazalo, da sem lahko tudi ob koncu povsem pri vrhu. V šprinterskih obračunih lahko hitro pride do napake in dobra uvrstitev splava po vodi, zato sem še toliko bolj vesela, da se je tokrat vse izšlo, kot je treba.

V Ribinsku je vsako leto nekoliko okrnjena konkurenca. Se vam zdi, da sta zato prvo in drugo mesto nekoliko manj vredni? Vesna Fabjan: Glede na to, da sva s Katjo premagali svetovno prvakinjo (Arianna Follis, op. p.) in vodilno v svetovnem pokalu (Justyna Kowalczyk, op. p.), mislim, da tukaj ni nič spornega in da je bila konkurenca močna. Nekaterih zaradi mraza in priprav na svetovno prvenstvo res ni bilo, a kljub temu je bilo težko priti na oder za zmagovalke. To je običajna tekma. Če si prisoten, lahko zmagaš, če te ni, ne moreš. Stvar je popolnoma čista. Katja Višnar: Konkurenca je bila res nekoliko okrnjena, ampak v finalu so bile vse tiste, ki so navadno med najboljšimi. Z Vesno sva dokazali, da sva sposobni za vrh.

Kdaj ste začutili, da je bolezen, ki vas je pestila kar dolgo časa, za vami? Vesna Fabjan: V Libercu se je videlo, da sem še daleč od vrnitve. A ves ta čas sem res trdo trenirala. Rekla sem si, da moram biti potrpežljiva, pridno trenirati in da se bo že obrestovalo. Na nekaterih treningih sem že začutila dobro pripravljenost, a tekma je nekaj povsem drugega. Zato sem potrebovala tekmo in dober rezultat.

Kako močni ste ta čas v klasičnem šprintu? Vesna Fabjan: V klasiki moram še narediti korak naprej in verjamem, da sem to sposobna. Res pa je, da tu nimam toliko potenciala kot v prostem slogu. Nekaj težav sem imela tudi s smučmi. Dali smo jih pregledati in ugotovili smo, da sem imela namazane tako, da je zaviralo po klancu navzdol. Verjamem, da se lahko tudi v klasični tehniki prebijem višje.

Se počutite kot favoritinja tudi na svetovnem prvenstvu v Holmenkollnu? Vesna Fabjan: Zelo neprijetno je karkoli napovedovati. Ko zmagaš, si na očeh medijev in vsi pričakujejo najboljše rezultate. A velike tekme so zmeraj polne presenečenj, saj zelo hitro pride do napake. Za dober rezultat se mora tisto uro, ko je na sporedu tekma, poklopiti ogromno dejavnikov. Tudi če si vrhunsko pripravljen, se lahko nekaj zalomi in vse se sesuje. Sama bom skušala biti čim bolj mirna in sproščena, karkoli napovedovati pa bi bilo nehvaležno.

Se pozna, da veliko trenirate na Norveškem? Katja Višnar: Tudi. Dober rezultat je posledica vsega skupaj. Sama poskušam najti svoje napake in jih nato tudi odpraviti. Pozna se, da sem veliko trenirala.

Navadno ste bili boljši v klasični tehniki, zdaj pa ste do drugega mesta prišli v prostem slogu. Ste enakovredni v obeh tehnikah? Katja Višnar: Želela sem izboljšati 'skating', ki je bila moja slabša stran, in napredek se je pokazal. Navadno dam več poudarka na tisto tehniko, v kateri poteka šprint na velikem tekmovanju. Na lanskih olimpijskih igrah je bil šprint v klasičnem slogu, zato sem se takrat bolj posvetila temu, na letošnjem svetovnem prvenstvu pa bo obratno, zato sem v zadnjem času tudi več trenirala prosti slog. A ne zanemarjam niti klasike. Je pa fantastično, da sem konkurenčna v obeh tehnikah.

Ne spreglejte