Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
31. 12. 2015,
14.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar Benjamin Savšek Boštjan Cesar Tina Maze Goran Dragić Goran Dragić Zoran Dragić Sašo Bertoncelj Filip Flisar Žan Košir Rajko Hrvat Andrea Massi Andrea Giani Jakov Fak Jakov Fak Primož Kozmus Luka Dončić Luka Dončić Mina Markovič Peter Prevc Peter Prevc Tomaž Razingar Samir Handanović Luka Špik Tina Trstenjak Tim Gajser Tim Gajser Veselin Vujović Dejan Zavec Vasilij Žbogar

Četrtek, 31. 12. 2015, 14.25

6 let, 6 mesecev

Sanjska abeceda, kot je še ne bilo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Leto 2015 se poslavlja. V srcih slovenskih ljubiteljev športa bo prisotno še dolgo, saj je bilo doseženih toliko veličastnih dosežkov, da je bilo težko zajeti vse največje v Sportalovo abecedo leta.

A kot Anže Kopitar

A kot Anže Kopitar. Najboljši slovenski hokejist vseh časov je tako cenjen in spoštovan, da spada med najboljše v najmočnejši ligi na svetu. Los Angeles Kingsi so z njim že dvakrat osvojili Stanleyjev pokal. Ne želijo izgubiti 28-letnega Hrušičana, zato mu bodo v kratkem ponudili podaljšanje pogodbe za osem let, po kateri bi postal Kopitar bogatejši za dobrih 73 milijonov evrov. Slovenski as, ki je v letu 2015 postal tudi ponosni očka, blesti v ligi NHL tudi v tej sezoni, kraljem pa se obeta nova vrhunska uvrstitev. Kopitar je postal prvi Slovenec, ki je zaigral v najmočnejši ligi na svetu, po podpisu nove pogodbe pa bi lahko spadal med tri najbolje plačane zvezdnike tekmovanja, kar je novo priznanje za mojstra na drsalkah, priljubljenega tako v Sloveniji kot v mestu angelov v Kaliforniji.

B kot Benjamin Savšek

B kot Benjamin Savšek. Ljubljančan je tako spreten z veslom, da velja celo za prvega favorita za osvojitev zlate medalje na olimpijskih igrah v Riu. Tako je napovedala švicarska agencija Infostrada. Najboljši slovenski kanuist je konec maja v nemškem Markkleebergu postal evropski prvak v slalomu na divjih vodah. Na seznamu slovenskih evropskih prvakov se je pridružil Petru Kauzerju in Simonu Hočevarju, septembra pa je odlično sezono kronal s srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v Londonu . Naslov svetovnega prvaka mu je ušel le za štiri stotinke sekunde, na Otoku pa si je priigral tudi vozovnico za nastop na olimpijskih igrah v Riu.

C kot Boštjan Cesar

C kot Cesar. Boštjan Cesar. Slovenski nogometni rekorder po številu nastopov za izbrano vrsto (89) je skušal soigralce popeljati na novo veliko tekmovanje, a se je Katančevi četi zalomilo pri zadnji oviri. Ukrajina je bila v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016 boljša. Kanček upanja za novo slovensko pravljico je ponudil 33-letni Ljubljančan. V Mariboru je zatresel ukrajinsko mrežo, a njegov gol ni zadoščal za napredovanje (1:1). Čeprav je branilec, je v rekordnih 89 nastopih dosegel že osem zadetkov. Na lestvici najboljših strelcev spada branilec Chieva med najboljših deset, po zadnji tekmi pa je sporočil, da želi državnemu dresu ostati zvest tudi v prihodnje.

Č kot Črna na Koroškem

Č kot Črna na Koroškem. Koroško mestece je ponosno na marsikoga, ko pa beseda nanese na Tino Maze, se na lica meščanov in meščank prikrade največji nasmešek. Črna na Koroškem je bila tudi letos "Zlata na Koroškem". S svojimi podvigi jo je pozlatila najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov. Na svetovnem prvenstvu v ZDA je dvakrat osvojila zlato medaljo, fantastično zbirko pa je popestrila še s srebrom. V skupnem seštevku svetovnega pokala, ki je bil za njo nadvse utrujajoč, saj je kot edina favoritinja za veliki kristalni globus nastopala v vseh petih disciplinah, je le za las zaostala za Anno Fenninger. Po koncu naporne sezone je svetovna smučarska zvezdnica sporočila, da si bo privoščila enoletni premor. Po 15 letih si je privoščila prave poletne počitnice, nato pa priznala, da pogreša tekmovalni adrenalin. Slovenija nestrpno čaka na njeno odločitev, ali se bo vrnila na snežne strmine ali pa še naprej spremljala beli cirkus kot zunanja opazovalka.

D kot Goran in Zoran Dragić

D kot Dragić. Goran in Zoran Dragić. Najbolj priljubljena slovenska košarkarska bratska naveza je leto 2015 začela skupaj v ZDA, nato je sledila odmevna selitev v Miami, kjer se je vodstvo NBA moštva Miami Heat močno ogrelo za najboljšega slovenskega košarkarja. Starejši brat Goran je podpisal petletno pogodbo. V petih letih bo prejel okrog 80 milijonov evrov. S tem je poskrbel za slovenski rekord, odlično pa mu gre tudi na parketu, kjer je z Vročico na vzhodu tik pod vrhom. Poleti je že drugič postal očka, prvorojenca pa se je razveselil njegov mlajši brat Zoran. Ta je na evropskem prvenstvu branil barve domovine. V Zdovčevi četi, ki se je otepala težav, saj je doživela ogromno odpovedi pomembnih igralcev, je veljal za prvo slovensko violino. Sloveniji se načrt ni posrečil. Izpadla je v osmini finala , mlajši Dragić pa se je iz ZDA vrnil v Evropo, kjer v dresu ruskega Himkija okuša tudi igranje v evroligi.

E kot evropske igre

E kot evropske igre. Baku, bogata azerbajdžanska prestolnica, je od 12. do 28. junija gostil krstne evropske igre. Tekmovališča ob obali Kaspijskega morja so privabila okrog šest tisoč športnikov in športnic iz 50 evropskih držav. Slovenijo je na tekmovanju, ki je v svetu doživljal različne ocene, saj so nekateri športi postregli z vrhunsko konkurenco, pri nekaterih pa so ob odsotnosti najboljših vskočili kar mladi upi, zastopalo 80 udeležencev. Edini, ki je poskrbel, da je v nekdanji zakavkaški republiki Sovjetske zveze odmevala slovenska himna, je bil telovadec Sašo Bertoncelj. Na konju z ročaji je premagal močno konkurenco, slovensko zbirko odličij pa so dopolnili še judoisti, ki so v Bakuju vzporedno tekmovali še na uradnem evropskem prvenstvu. Osvojili so kar štiri medalje.

F kot Filip Flisar

F kot Filip Flisar. Brkati Mariborčan je v letu 2015 dočakal tisto, kar so sanje vsakega športnika. Stopil je na najvišjo stopničko in bogati zbirki uspehov v smučanju prostega sloga dodal še tistega, ki je osrečil slovenska srca in njegove zveste navijače. Ti so v Avstriji pritegnili pozornost z nepogrešljivim modnim dodatkom, razkošnimi brki. Nekdanji alpski smučar, znan po prisrčnosti in radoživih izjavah, ki sežejo globoko v srce slovenskih občudovalcev, je leta 2012 osvojil mali kristalni globus, njegova naslednja velika želja pa je olimpijska medalja. Morda jo dočaka leta 2018 v Južni Koreji.

G kot globus

G kot globus. Veliki kristalni globus je največ, kar lahko osvoji športnik v številnih zimskih športih. Deskanje na snegu že dolgo ni videlo, da bi nekdo tako suvereno pospravil v žep vse tri globuse. Tržičan Žan Košir je bil v sezoni 2014/15 razred zase. Skupno zmago si je zagotovil že dve tekmi pred koncem sezone na Japonskem, najboljši je bil tudi v seštevku slaloma in veleslaloma. Idilo so po koncu sezone pokvarile zdravstvene težave, saj je bil zaradi bolečin v hrbtu primoran preskočiti uvodni del nove sezone. Njegova velika želja je, da bi se v tekmovalni ritem vrnil do domače tekme za svetovni pokal na Rogli.

H kot Rajko Hrvat

H kot Hrvat. Rajko Hrvat. Slovensko veslanje je z odhodom nekaterih paradnih konjev, ki so osvajali medalje na vseh največjih tekmovanjih in spadali v svetovni vrh, doživel velik udarec. Menjavo generacij spremlja padec vrhunskih dosežkov, v tem nepredvidljivem obdobju pa je lahko Slovenija ponosna, da je v življenjski formi zgovorni Izolčan. V lahkem skifu, ki ni olimpijska disciplina, je na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojil drugo mesto, leto 2015 pa mu je prineslo še drugo mesto na svetovnem pokalu na Bledu, kjer ni skrival solza sreče, in bronasto medaljo na evropskem prvenstvu na Poljskem. Postal je paradni konj slovenskega veslanja.

I kot Italijan

I kot Italijan Andrea. Andrea Massi in Andrea Giani. Sta soimenjaka dokaj podobnih let, oba prihajata iz Italije, oba sta poskrbela za eksplozijo športnih navdušenj v Sloveniji. Sta nekaj najboljšega, kar se je v zadnjih letih pripetilo slovenskemu športu. Massi prihaja iz Gorice, kjer se je začel kmalu srečevati s slovenskim jezikom, Giani pa se je rodil v Neaplju. Massi je kanček starejši, po tem, ko je njegova srčna izbranka in dolgoletna varovanka Tina Maze sporočila, da se bo za eno leto umaknila iz bele karavane, pa je začel sodelovati s smučarsko krovno zvezo. Zdaj skrbi za napredek slovenskih smučarjev. Giani je legendarni odbojkar, ki je v karieri osvojil skoraj vse, kar se je osvojiti dalo. Odlično se počuti tudi v selektorski vlogi, saj je Slovenijo popeljal do sedmih nebes in "zlata vredne" srebrne medalje na EP v Bolgariji.

J kot Jakov Fak

J kot Jakov Fak. Najboljši slovenski biatlonec, ki je v preteklosti medalje na največjih tekmovanjih osvajal tudi v hrvaškem dresu, je na letošnjem svetovnem prvenstvu nadaljeval izjemno tradicijo. Še četrtič zapored, odkar je prejel slovenski potni list in lahko nastopa za slovensko reprezentanco, se je s svetovnega prvenstva vrnil z medaljo. Bila je zlatega leska. Najboljše je prihranil za konec in na tekmi s skupinskim štartom na 15 kilometrov ugnal vso konkurenco. V letu 2015 je dobil kar štiri tekme za svetovni pokal in se v skupnem seštevku uvrstil na izjemno tretje mesto. V novo sezono je vstopil z visokimi pričakovanji, a za zdaj še ne posega po vrhunskih rezultatih.

K kot Primož Kozmus

K kot Kozmus. Primož Kozmus. Slovenija je letos pospremila v športni pokoj najboljšega slovenskega atleta vseh časov. Vrhunec njegove kariere sega v leto 2008, ko je v Pekingu zalučal kladivo najdlje izmed finalistov, se polastil zlate medalje, nato pa na najvišjo stopničko stopil še leto pozneje na svetovnem prvenstvu. Zmagovalni oder ga je ob slavnostni razglasitvi dobitnikov medalj počakal tudi na OI v Londonu, kjer je osvojil drugo mesto. Srebro je nameraval braniti v Riu, a so bile bolečine v hrbtu tako močne, da so se treningi sprevrgli v pekel in trpljenje. Močni Brežičan se je od športne karierie poslovil pri 36 letih.

L kot Luka Dončić

L kot Luka Dončić. Slovenska košarka že dolgo ni imela tako talentiranega najstnika, kot je to zdajšnji član madridskega Reala. Čeprav je star komaj 16 let, že brani barve španskega velikana tako v domačem prvenstvu kot tudi v evroligi. Poskrbel je za nekaj rekordov. Na nedavnem gostovanju Reala v Bilbau je dosegel kar 15 točk in postavil novi mejnik, saj ni toliko točk na španskih parketih uspelo doseči prav nobenemu košarkarju, mlajšemu od 17 let. Dončić predstavlja svetlo prihodnost, ki jo rad izpostavlja tudi selektor članske izbrane vrste Jure Zdovc.

M kot Mina Markovič

M kot Mina Markovič. Ptujčanka ostaja kraljica svetovnega športnega plezanja. Leto 2015 je začela imenitno, poleti si je v Chamonixu priplezala naslov evropske prvakinje. Na tekmi svetovnega pokala v športni dvorani na Zlatem polju v Kranju, ki jo najbolj obožuje, je sredi novembra slavila že četrtič zapored in osvojila dovolj točk, da si je v skupnem seštevku v težavnosti zagotovila prvo mesto. Mina stiska pesti, da bi plezanje uvrstili med olimpijske športe. Postopek morebitne uvrstitve v razširjen spored poletnih olimpijskih iger v Tokiu še poteka, Slovenija pa v plezanju računa tudi na prodorno in zelo uspešno najstnico Janjo Garnbret, tako da se za prihodnost športnega plezanja na sončni strani Alp ob 28-letni kraljici ni potrebno bati.

N kot Milivoje Novaković

N kot Novaković. Milivoje Novaković. Ljubljančan, drugi najboljši strelec slovenske nogometne reprezentance vseh časov, se stara kot vino. Starejši je, boljši je. V dresu slovenske izbrane vrste je bil prvi strelec v minulih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Franciji, ki so se končale v dodatnih kvalifikacijah. Visoki napadalec šteje 36 let, a še vedno trese mreže kot za stavo. V državnem dresu je od njega (31) več golov dosegel le legendarni Zlatko Zahović (35). Žal se je poškodoval ob nepravem trenutku. Ko je Slovenija vodila v Baslu in se ji je nasmihala dragocena zmaga, ki bi ji lahko omogočila neposredno uvrstitev na EP 2016 v Franciji, jo je nekdanjemu napadalcu Kölna zagodla poškodba ključnice. Predčasno je moral z igrišča, njegovi soigralci pa so Švicarjem dovolili redko viden preobrat iz 0:2 na 3:2. Novaković se je pred kratkim poročil, kmalu pa naj bi sporočil še ime novega delodajalca. Njegova želja je ostati zvest Japonski, napovedal pa je tudi, da želi nadaljevati reprezentančno zgodbo.

O kot odbojkarji

O kot odbojkarska moška reprezentanca. Tudi največji optimisti niso pričakovali, da bo moška odbojka na sončni strani Alp s prihodom ambicioznega selektorja Andree Gianija, ki je nasledil Luko Slabeta, posegla tako visoko. Najboljši slovenski odbojkarji so najprej opozorili nase z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo, nato pa so po zaporednih 12 zmagah z lahkoto osvojili evropsko ligo in se uvrstili razred višje, v svetovno ligo. Smetano na torti so polizali v Bolgariji, kjer so parali živce favoritom in se spogledovali celo z možnostjo nastopa na olimpijskem turnirju v Braziliji. V četrtfinalu so padli aktualni svetovni prvaki Poljaki, v polfinalu še večni favoriti Italijani. Razigrano Slovenijo je v Sofiji umirila šele Francija, Gianijeva četa pa je bila po vrnitvi v Slovenijo deležna ogromnih čestitk. Odbojkarji so naredili prekrasno reklamo za šport, ki je po srebrni medalji na sončni strani Alp deležen vedno večjega spoštovanja.

P kot Peter Prevc

P kot Peter Prevc. Smučarski skakalec iz Dolenje vasi je najstarejši izmed bratov Prevc, ki predstavljajo svetovni fenomen, vidno pa izstopa zlasti Peter. Letos si je izpolnil otroške sanje in postavil svetovni rekord, željo vsakega ambicioznega skakalca. Na poletih v Vikersundu je postal prvi Zemljan, ki je preletel 250 metrov, v svetovnem pokalu pa nizal tako dobre rezultate, da je bil vse do zadnjega v igri za veliki kristalni globus. Neverjeten scenarij sklepnega dejanja sezone, ko mu je pred navdušenimi gledalci v domači Planici načrte prekrižal dober prijatelj Jurij Tepeš, je osrečil Nemca Severina Freunda. Osvojil je enako število točk kot Peter, a zbral večje število zmag in se polastil glavne nagrade. Prevc je prejel tolažilno nagrado za naziv kralja smučarskih poletov. V teh dneh se nahaja na 64. novoletni turneji, kjer je zaradi izjemne forme in vodstva v skupnem seštevku svetovnega pokala oklican za prvega favorita.

R kot Tomaž Razingar

R kot Razingar. Tomaž Razingar. Ni ga slovenskega hokejista, ki bi bolje simboliziral zvestobo državnemu dresu. Kapetan slovite izbrane vrste, ki je lani na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju šokirala javnost in osvojila izvenserijsko sedmo mesto, se je pri 36 letih odločil, da bo drsalke postavil v kot. Tekmovalni adrenalin je pešal. Za reprezentanco je nastopil kar na 14 svetovnih prvenstvih. Zadnje nastope je opravil v dresu Dukle na Slovaškem, srce vedno dobro razpoloženega in zelo čustvenega Blejca pa bo vedno bilo najmočneje, ko se bo spomnil na obdobje v jeseniškem dresu, ki ga je kronal s tremi naslovi državnega prvaka.

S kot Samir Handanović

S kot Samir Handanović. Slovenija se lahko kljub zemljepisni majhnosti ponaša s tako kakovostnimi vratarji, da prekaša večino nogometnih velesil. Pravljico o odličnih slovenskih vratarjih že vrsto let piše Ljubljančan, ki je življenjsko srečo našel na Apeninskem polotoku. Je prvi vratar milanskega Interja in z njim trenutno vodi v prvenstvu. V prihodnjem letu se bo posvetil le klubskim izzivom, saj je po zadnji reprezentančni tekmi, ko je Slovenija v Ljudskem vrtu remizirala z Ukrajino, sporočil, da ne bo več branil za izbrano vrsto. Med slovenskima vratnicama je prebil 81 tekem in izbrani vrsti pomagal do številnih uspehov, tudi do nastopa na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Njegove čevlje bo skušal v prihodnje obuti devet let mlajši rojak Jan Oblak, prvi vratar madridskega Atletica in najdražji slovenski nogometaš vseh časov.

Š kot Luka Špik

Š kot Špik. Luka Špik. Slovensko veslanje je kmalu po odhodu Iztoka Čopa izgubilo še drugega velikana, ki je na olimpijskih igrah poskrbel za odmeven komplet odličij. Uigran gorenjski dvojec se je najbolj izkazal pred 15 leti v Sydneyju, kjer je osvojil naslov olimpijskega prvaka, bogato športno pot pa je na največjih tekmovanjih sklenil leta 2012, ko je na olimpijskih igrah v Londonu osvojil tretje mesto. Luka in Iztok sta bila odlična tudi na svetovnih prvenstvih in osvojila pet odličij. Špik se je poslovil v svojem slogu. Vedno smo ga občudovali z nasmeškom na obrazu, pogosto je bil norčav pa hkrati tudi piker, konec novembra pa je na spektakularni prireditvi v Vili Bled potrdil, da ne pogreša tekem in nepreklicno zapušča tekmovališča. Špiku je v angleški prestolnici tako všeč, da se je tam ustalil. Vstopa v industrijo fitnesa in išče poslovnega partnerja.

T kot Tina Trstenjak

T kot Tina Trstenjak. Slovenski judo je letos v prestolnici Kazahstana dočakal sanje. Prvič, odkar potekajo svetovna prvenstva, je na najvišjo stopničko stopila slovenska noga. Njena lastnica je bila 25-letna članica najbolj trofejnega slovenskega judoističnega kluba Sankaku Celje, kjer trenira pod vodstvom legendarnega trenerja Marjana Fabjana in zlate olimpijke Urške Žolnir. Trstenjakova je v Astani premagala svetovno konkurenco v kategoriji do 63 kilogramov, pred tem pa se je izkazala tudi na evropskem prvenstvu (in evropskih igrah) v Bakuju, kjer je osvojila drugo mesto. V finalu SP v Kazahstanu se je za poraz v finalu EP 2014 v Montpellierju maščevala stari francoski znanki Clarisse Agnegnenou, ki je branila svetovni naslov.

U kot up

U kot up. Tim Gajser. Slovenija ima ogromno obetavnih in mladih športnikov, ki trkajo na vrata svetovne elite. Med njimi velja izpostaviti 19-letnega motokrosista, ki je Hondi pripeljal prvi naslov po letu 1995. Na podelitvi Športnik leta je prejel priznanje za najobetavnejšega športnika Slovenije v letu 2015. Ko je na zadnji dirki sezone na progi Glen Helen v bližini Los Angelesa še povečal prednost pred tekmeci, je postalo jasno, da je v krstni sezoni v razredu MX2 (250 kubičnih centimetrov) ohranil vodilno mesto in osvojil naslov svetovnega prvaka. S tem je dosegel enega največjih uspehov slovenskega motociklističnega športa. Prihodnjo sezono bo stopil višje in se dokazoval v razredu MXGP. Njegova družina živi za motokros, njegove sanje pa segajo tudi v ZDA, kjer bi se rad nekega dne preizkusil v superkrosu, kjer spremlja mojstrske vožnje motokrosistov tudi po sto tisoč gledalcev.

V kot Veselin Vujović

V kot Veselin Vujović. Rokometna reprezentanca Slovenije se pripravlja na evropsko prvenstvo na Poljskem, kjer jo bo prvič na velikem tekmovanju vodil priznani trener iz Črne gore. Star je 54 let in spada med najboljše rokometne ase vseh časov. Ko je bil mlad, je blestel v jugoslovanskem dresu in osvajal lovorike kot po tekočem traku, znan pa je bil tudi po vročekrvnosti, ki ga je zaznamovala tudi v trenerskem delu. Leta 1984 je osvojil zlato medaljo na olimpijskem turnirju v Los Angelesu. Na olimpijske igre želi popeljati slovensko reprezentanco, ki jo bodo le nekaj mesecev po evropskem prvenstvu čakale kvalifikacije. Vujovićeva četa se v Poljsko, kjer mu bo pomagal Uroš Šerbec, odpravlja z visokimi cilji. Slovenski selektor vzporedno opravlja tudi vlogo trenerja najboljšega hrvaškega kluba Zagreb.

Z kot Dejan Zavec

Z kot Zavec. Dejan Zavec. Najboljši športni boksar vseh časov se je po 40 poklicnih dvobojih in 23 letih garanja v neizprosnem svetu profesionalnega boksa poslovil od ringa. Boksarske rokavice je obesil na klin po porazu v Miamiju, kjer mu jo je v tretji rundi dvoboja z odličnim Kubancem z ameriškim srcem Erislandyjem Laro zagodel krč v vratu. Telo je 39-letnemu Haložanu dalo znak, da je napočil čas za slovo. Izgubil je možnost, da bi postal svetovni prvak supervelterske kategorije po različici WBO in IBO, je pa odšel kot aktualni svetovni prvak po verziji WBF. Aprila je navdušil občinstvo v mariborski dvorani Tabor in po soglasni sodniški odločitvi premagal Belgijca z armenskimi koreninami Sašo Jengojana. Tako se vendarle poslavlja kot svetovni prvak.

Ž kot Vasilij Žbogar

Ž kot Žbogar. Vasilij Žbogar. Vedno nasmejani Primorec je v letu 2015 poskrbel za nove slovenske športne podvige. Na olimpijskih igrah je osvojil dve medalji, obe v razredu laser. V zadnjih letih nastopa v razredu finn, kjer žanje mogočne uspehe. Še četrtič zapored je na evropskem prvenstvu osvojil medaljo in se vpisal v zgodovino svetovnega jadranja. Maja se je v Splitu, kjer je pred leti spoznal srčno izbranko, tako veselil bronastega odličja, nato pa pri 40 letih spisal novo bleščeče poglavje in na svetovnem prvenstvu na morju pred Novo Zelandijo osvojil tretje mesto. Tako je uresničil dolgoletne sanje o tem, da bi stal na stopničkah tudi na svetovnem prvenstvu, uspeh pa mu je podal dodatno samozavest pred pripravami na največji cilj leta 2016, olimpijsko regato v Braziliji.

Ne spreglejte