Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
1. 9. 2009,
15.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 15.52

8 let

Pleško: Ujeti moramo širši evropski vrh

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z zgovornim slovenskim odbojkarskim reprezentantom smo se pogovarjali o zaključnih pripravah na EP, o pričakovanjih pred turško avanturo, o košarkarskih kolegih in o še čem.

Ste na pripravah dosegli želeno formo, izpopolnili glavne elemente igre in se kot reprezentanca uigrali? Te odgovore bomo dobili na evropskem prvenstvu. Priprave smo začeli pred mesecem dni s prvim treningom in upam, da se bo izkazalo, da smo delali dobro.

Na sredozemskih igrah ste osvojili medaljo, nato so sledile kvalifikacije za SP, kjer ste doživeli tri poraze. Vas je to močno potrlo? Je bila kaj načeta samozavest? Medalja je lep uspeh slovenske odbojke, a moramo vedeti, da je bila to zelo drugačna ekipa kot ta, ki potuje na EP. Projekt Poljska je bil rezultatski neuspeh, čeprav se za tisti čas ni tempiralo forme. Nismo izkoristili priložnosti, da bi se uvrstili na SP. Smo pa odigrali tri močne tekme, ki bi nam lahko koristile na EP. Preizkusili smo se v situaciji tekme proti dobrim nasprotnikom.

Prvi trije tekmeci v Turčiji bodo Španija, Grčija in Slovaška … Mi zelo dobro poznamo njih, oni pa zelo dobro nas. Treba je povedati, da smo na tem evropskem prvenstvu največji 'avtsajderji', vsaj po ratingu sodeč. Upam, da tudi ostale ekipe tako gledajo na nas. Morebiti se prav v tem skriva naša priložnost in prednost. Kar se kakovosti tiče, smo si blizu s Slovaki. Za Grke ne vemo, s kakšno postavo bodo prišli. A mislim, da smo dokaj enakovredni. Španci pa so aktualni evropski prvaki. To nekaj velja. Oni naj bi bili kakovostnejši od ostalih treh reprezentanc v naši skupini.

Prvo tekmo boste igrali prav s Španci. Je to dobro? Ja, zakaj pa ne? Upam , da jim bomo pokvarili zabavo, saj so verjetno prepričani, da nas bodo premagali. Že pred dvema letoma smo jim na EP dobro nagajali, zakaj jim ne bi še enkrat? Upam, da bomo v vseh elementih igre učinkoviti in da bomo enakovreden nasprotnik. Seveda pa ne gre prezreti dejstva, da je Španija aktualni evropski prvak. Leta 2007 smo na EP začeli tekmo proti Špancem dobro igrati, nato pa smo padli v igri. Pregoreli smo v želji po zmagi, Španci pa so igrali iz tekme v tekmo bolje in na koncu v finalu premagali Ruse.

V 2. krogu vas čakajo Poljska, Nemčija, Francija oziroma Turčija … Lepo je, da nas ljudje vidijo v 2. krogu. Zame in za vse reprezentante bo neuspeh, če se ne uvrstimo v 2. krog tekmovanja. Želja je ogromna. Mislim, da je čas, da pokažemo dobro igro. Prav ta bi nam znala prinesti tako želeno napredovanje. Če bo treba za to zmagati enkrat ali dvakrat, pa bomo videli. Omenjene štiri ekipe so močnejše od nas, a se bomo potrudili, da bomo na EP opozorili nase. To, da se je Slovenija že tretjič uvrstila na EP, je lepa stvar, a je treba na teh velikih tekmovanjih začeti zmagovati. Upam, da se bomo nanje v prihodnje redno uvrščali. Skušali bomo ujeti širši evropski vrh. Potrebno je biti potrpežljiv in čakati na svojo priložnost. Ne smemo se iztrošiti že na prvi tekmi, ker bo potem hitro vsega konec. Nato igramo namreč še dve tekmi, ki nam lahko veliko prineseta. Nismo košarkarska reprezentanca, ki ima takšno kakovost, da lahko napove boj za medalje, celo za prvo mesto. Upam, da bodo uspešni. Mi te kakovosti zaenkrat nimamo. Je pa res, da si vsak športnik želi, da čim kasneje konča tak turnir in da pride do medalje.

Vedno ste bili zraven, ko je na EP igrala slovenska reprezentanca. Lahko rečemo, da je sedanja izbrana vrsta najmočnejša do zdaj? Tretjič grem na EP. Na to vprašanje težko odgovorim. O moči vsake reprezentance govorijo rezultati. Upam, da nam bo letos končno uspelo zmagati, saj imamo 12 dobrih reprezentantov. Vsak od njih lahko kandidira za prvo postavo. Upam, da nam to ne bo škodilo. Nepošteno pa bi bilo govoriti o tem, katera reprezentanca je bila najmočnejša v zgodovini Slovenije. Ne moremo reči: 'Mi smo največji 'Jacki', vi pa niste bili tako dobri'.

Bi raje začenjali tekme v prvi postavi ali pa v igro vstopili s klopi kot kakšen adut in odločili zmagovalca? Hočeš nočeš smo športniki egoisti. Eni to pokažejo bolj, drugi manj. A vemo, da je odbojka ekipni šport. Upam, da bomo vse te egoistične skušnjave zatrli v kali, a moramo ohraniti tisto pravo tekmovalnost. Kot športnik bi rad igral, rad bi odločal tekme, rad bi bil deležen medijske pozornosti po tekmi. Upam, da bomo na tem evropskem prvenstvu vsi v ospredje postavili ekipo Slovenije. Sam si zelo želim igrati, sploh po letošnji klubski sezoni, ko praktično nisem igral nič.

Vaše evropsko prvenstvo se pokriva s košarkarskim EP na Poljskem. Posledično bo večina medijske pozornosti usmerjena v košarkarje, od katerih bo javnost zahtevala medaljo, od vas pač ne. Boste zaradi tega lahko igrali bolj sproščeno? To je lahko naša prednost ali pa tudi ne. Pritisk javnosti je ene vrste priznanje, ker ljudje, ki spremljajo tvoj šport, menijo, da si sposoben nekaj velikega. Lepo je, da cela Slovenija stoji za to košarko. Vsi govorijo o tej medalji. Vsi so prepričani, da je slovenska košarkarska reprezentanca tega zmožna. Odbojka ni bila nikoli v položaju, da bi bila pod velikim pritiskom medijev ali pa širše javnosti. Mi se v takšnih pogojih zaenkrat še nismo znašli. Upam, da se bomo kmalu ali pa se bodo tisti, ki prihajajo za nami. Če bo to čez 5 ali 10 let ali pa že naslednje leto, to bi težko napovedal. Upam, da bomo nekoč prišli v položaj, ko bodo ljudje v nas videli šampione, ki so zmožni osvajati medalje na velikih tekmovanjih.

Ne spreglejte