Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
9. 6. 2008,
18.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 6. 2008, 18.16

8 let

Pedrosa obnorel Španijo

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hondin tovarniški dirkač Dani Pedrosa je v Barceloni po devetih letih Špancem spet privozil zmago v prestižnem kraljevskem razredu MotoGP. Pred njim je tam leta 1999 slavil Alex Criville.

Pedrosa je tokrat odpeljal popolno dirko, ki si jo vsak dirkač lahko samo želi: odlično je štartal, takoj začel narekovati ritem, nato pa v finišu popustil in zlahka zmagal. Veliko o vsem povedo podatki: po prvem krogu je imel pred konkurenco 0,658 sekunde prednosti, sredi dirke je naskok znašal že 7,2 sekunde, po prečkanju ciljne črte pa je drugi Valentino Rossi za njim zaostal 2,8 sekunde. To je bil Špančev veliki triumf na domačih tleh, potem ko je v Barceloni zmago slavil že v konkurenci do 125 in 250 ccm. V svoje vitrine je s tem pospravil še tretji triumf na španskih dirkališčih, pred Barcelono je zmagal že v Jerezu in Valencii. In prekinil Rossijev zmagoviti pohod, ki je trajal tri dirke (Šanghaj, Le Mans, Mugello). V Barceloni se je v velikem loku izognil soočenju z Ducatijevim Caseyjem Stonerjem in Yamahinim Rossijem, ki sta bila njegova najresnejša tekmeca za zmago. Ko sta Avstralec in Italijan postala konkurenčna, je bilo igre že konec. Najhitrejše kroge je namreč Dani postavljal v prvem delu dirke in si tako že prav kmalu zgradil zmago. Rekord steze je padel že v 2. krogu VN. Naveza Honda-Michelin je delovala brezhibno, kar je za paket Yamaha-Bridgestone in Ducati-Bridgestone nemogoče zapisati. Pedrosa se je po dirki čudil nad hitrostjo svojega motocikla. Honda namreč na kvalifikacijah ni delovala optimalno. Prav zaradi tega so se v ekipi odločili, da na ogrevanju zamenjajo nastavitve in tveganje se je obrestovalo. RC212V je nenadoma začel delovati popolno.

Drugi Rossi je bil navdušen nad dirko, saj se je zabaval s prehitevanjem. Dirko je namreč začel kot deveti, zato ga je do konca VN čakalo ogromno dela. In opravil ga je z odliko, saj se je prebil tik pod vrh. Pedrosa je bil tokrat nedosegljiv. Zmaga je bila za Yamahinega dirkača izgubljena že na kvalifikacijah. Če bi hotel premagati Danija, bi moral dirko začeti v ospredju. Za tolažbo mu je ostal veliki dvoboj s Stonerjem v čistem finišu dirke. Avstralca je ugnal le dva kroga pred koncem. Casey je bil v primerjavi s Pedroso in Rossijem razočaran nad obnašanjem motorja. Od prvega kroga naprej pri vhodih v ovinke ni imel dobrega občutka za zadek motocikla, zato je izgubil veliko samozavesti in ni mogel dirkati na polno. Ker konfiguracija steze v Barceloni zahteva močno zaviranje in ker Stoner tega ni mogel početi, kakor zna, so šle sekunde po zlu.

Polovičarstvo v motociklizmu pač ne šteje nič. Če motor ni pravi, tudi šampion ne more iz njega iztisniti maksimuma. VN Katalonije so zaznamovali tudi padci De Angelisa, Capirossija in De Punieta, a na srečo nihče ni utrpel hujših posledic. Tega pa ne moremo zapisati za osmoljenca španskega dirkaškega konca tedna Jorgeja Lorenza, ki je padel že na petkovem prostem treningu in moral predčasno končati tekmovanje. Obetavni dirkač je utrpel pretres možganov in si poškodoval dva prsta na desni roki. Upati je, da bo lahko nastopil na naslednji dirki v Doningtonu, ki bo na sporedu čez štirinajst dni.

V prvenstvu je primat obdržal Rossi, ki se je ustavil pri številki 142. Italijanovo prednost je za štiri točke z drugim letošnjim triumfom stopil Pedrosa in zdaj znaša le še sedem točk. Tretjo pozicijo je kljub nenastopu obdržal Rossijev moštveni kolega Lorenzo, ki ima 92 točk. Le dve manj je zbral Stoner. Jorgeju se poznata dve ničli, Caseyu pa počasno vračanje med elito in iskanje zmagovalnega motocikla. Večina karavane MotoGP bo danes v Barceloni testirala zadnje izume inženirjev matičnih tovarn. Honda bo s Pedroso in Haydnom preizkušala izboljšano verzijo RC212V z motorjem s pnevmatskimi valji, Ducati pa bo s testnim voznikom Vitom Guareschijem testiral prototip GP9. Če bodo prvi rezultati zadovoljivi, ga bosta zajahala tudi Stoner in Melandri. Rossi in Yamaha bosta preizkušala nove materiale za trenutno konkurenčno Yamaho M1, medtem ko mora poškodovani Lorenzo počivati. Razvoj torej gre naprej. Pa tudi MotoGP se pomika proti sredini sezone. V nedeljo, 22. junija, bo na sporedu osma dirka sezone v Doningtonu, do konca prvenstva pa je ostalo še 11 dirk.

Ne spreglejte