Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 8. 2008,
22.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 8. 2008, 22.20

8 let

Namesto uspavanke vrsta senzacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po sobotnih kvalifikacijah za veliko nagrado Madžarske je bilo vse pripravljeno za pravo budimpeško uspavanko in zgolj še eno rutinirano zmago Lewisa Hamiltona, a …

Ozka steza v hudo vroči Budimpešti je vse prej kot zagotovilo za spektakel formule ena in ko si je v sobotnih kvalifikacijah najboljši štartni položaj pridirkal vodilni mož svetovnega prvenstva Lewis Hamilton, so si le redki lahko predstavljali nedeljski razplet enajste preizkušnje vse bolj razburljive sezone 2008. Po vseh pravilih bi moral temnopolti Anglež nedeljsko preizkušnjo rutinirano pripeljati do zmagovitega konca, tovrstna pričakovanja je konec koncev še dodatno podkrepilo dejstvo, da je imel Lewis na štartu idealno pomoč v moštvenem kolegu Heikkiju Kovalainenu, ki je na drugem štartnem mestu igral vlogo nekakšnega branilca, ki bi moral odbiti kakršnekoli napade prvega resnega konkurenta srebrnih, Felipeja Masse v ferrariju. Kimi Räikkönen je vlogo nevarnega tekmeca spet zapravil z neprepričljivim kvalifikacijskim nastopom, ostala moštva pa naj v nobenem primeru ne bi imela možnosti za resen naskok na vrh. Dirka bi potem potekala po predvidljivem in nadvse dolgočasnem scenariju, ljubitelji formule ena pa bi se morali zadovoljiti zgolj z manj pomembnimi spopadi v ozadju, ki pa jih, kot že rečeno, ozka steza Hungaroringa niti ne omogoča prav veliko.

V napovedih se bolj ne bi mogli zmotiti niti vedno nezanesljivi vremenarji, ki so mimogrede za konec tedna v Budimpešti napovedovali plohe in nevihte, o katerih nazadnje ni bilo ne duha ne sluha, saj tako razburljive dirke Budimpešta že dolgo ni videla. Za moža dneva lahko mirno razglasimo Ferrarijevega Brazilca Masso, ki je z brezkompromisnim manevrom v prvem ovinku vzel mero Hamiltonu po tem, ko je s štarta preskočil Kovalainena, poskrbel za premnoge razgrete debate. Felipe, ki je bil po suvereni in nadvse pametni vožnji praktično že zmagovalec, pa se je na koncu prelevil v pravega tragičnega junaka. Tri kroge pred koncem je njegovemu F2008 razneslo motor in sanj o njegovi prvi zmagi v Budimpešti je bilo konec. Med Felipejevim najsvetlejšim trenutkom sezone – že omenjenim prehitevanjem v prvem ovinku – in njegovim krutim odstopom tudi v ozadju ni bilo ravno mirno. Hamilton se je ubadal s predrtimi pnevmatikami, v boksih Williamsa, Honde in Tora Rossa z manjšimi požari pri dolivanju goriva – FIA bo zanesljivo znova preverjala tehnične standarde naprav za dolivanje goriva – Kimi Räikkönen pa spet s Fernandom Alonsom.

Prve zmage v karieri se je končno veselil Finec Kovalainen, ki je imel letos kar precej smole. Šef McLarna Ron Dennis mu je po tekmi izrekel dobrodošlico v "svetu zmagovalcev", a bi bilo slednje bolj smotrno imenovati "ekskluzivni klub", saj je Heikki šele stoti dirkač, ki mu je v 59-letni zgodovini svetovnega prvenstva F1 uspelo doseči zmago. Še en nekoliko presenetljiv, pa zato nikakor nezaslužen dosežek je uspel Nemcu Timu Glocku, ki se je s svojo toyoto prvič v karieri uvrstil na stopničke za zmagovalce. Izvrstno drugo mesto je morda 26-letnemu Nemcu, ki so mu mnogi že očitali, da ni iz pravega testa za formulo ena, celo rešilo kariero v tem elitnem tekmovanju. Sedmo mesto Jarna Trullija pa za nameček dokazuje, da se Toyota vendarle prebuja in lovi korak z najboljšima moštvoma prvenstva. Tudi Fernando Alonso in Nelson Piquet mlajši sta oba bolida Renaulta pripeljala do točk, medtem ko so bili v moštvu BMW Sauber nad pičlo točko Roberta Kubice hudo razočarani in predvsem zaskrbljeni. Kot kaže, "Bavarci" letos za vsak korak naprej naredijo dva nazaj.

Hamilton je v prvenstvu še povečal prednost, njegov najresnejši tekmec pa je sedaj Kimi Räikkönen. Prvi je s tem, da se ni spustil v kakšen brezglav obračun s Felipejem Masso, pokazal zrelost in resne ambicije po naslovu prvaka, drugi pa je bistro ugotovil, da mora izboljšati svoje dosežke v kvalifikacijah. Vse kaže, da Ferrari le ni v kakšni brezizhodni krizi, a McLaren vseeno deluje bolj konkretno. To se v naslednjih treh tednih poletnih počitnic ne bo spremenilo, saj v tem času velja prepoved testiranja in razvoja dirkalnikov, naslednja preizkušnja, dirka za VN Evrope v Valencii, pa je za vse popolna neznanka. Nova ulična preizkušnja pa naj bi bila nadvse spektakularna.

Ne spreglejte