Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
12. 12. 2007,
13.03

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 13.03

8 let, 3 mesece

Memi Bečirovič: Začenja se bitka proti bogatim

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Union Olimpija se v novo evroligaško sezono podaja z novim trenerjem. Tokrat so se v Tivoliju odločili, da jih bo do novih zmag popeljal Memi Bečirovič.

Oče Sanija Bečiroviča je nekdaj že deloval v Šiški kot vodja mladinskega pogona in bil obenem trener mladincev. Nato se je preizkusil v tujini, kjer je vodil moštvo Riminija, v domovini pa je služboval še pri Braniku, Rogli in Elektri. V minulih dveh sezonah je bil njegov začasni "dom" v Domžalah. S Heliosom je nizal uspeh za uspehom in ga celo popeljal do naslova državnega prvaka. Pot ga je poleti ponovno pripeljala k Unionu Olimpiji, s katero je dobro štartal v jadranskem tekmovanju, debi v evroligi pa bo dočakal v sredo proti izjemno močni Sieni.

V sredo se bo za Union Olimpijo začela nova evroligaška sezona. Za začetek vas čaka težko gostovanje v Sieni … Veseli nas, da se bo evroliga vendarle začela. Dobili bomo namreč natančen vpogled v našo pripravljenost, poleg tega pa bomo lažje začrtali pričakovanja v elitnem tekmovanju. Kljub temu da je Siena favorit, v Italijo ne potujemo z belo zastavo. Pritisk bo zagotovo na strani gostiteljev in tukaj vidim našo priložnost. Presenečenja so vedno možna, vendar še enkrat poudarjam, da je italijanski prvak absolutni favorit.

Kaj bi lahko povedali o prvem tekmecu? Sieno uvrščam med favorite v naši skupini. Lahko bi bila celo presenečenje letošnje evrolige. Spremljal sem vse tekme našega prvega nasprotnika, tudi zadnjo proti Armani Jeans Milanu, ki jo je dobil za velikih 35 točk. Treba je še povedati, da bo milanski klub tudi igral v evroligi. Ekipa Siene je odlično sestavljena. Košarkarji igrajo hitro, agresivno, predvsem pa enostavno košarko. Težko je braniti to enostavnost. Zunanja linija je strahovita. Sestavljajo jo Mcintyre, Iliveski, Thornton, Kaukenas in Sato.

Kje vidite vašo priložnost? Tekmecu se bomo morali postaviti po robu predvsem taktično, kajti brezglavo tekanje nas pelje v prepad. Fantje bodo morali iztisniti vse iz sebe. Če se bodo držali taktičnih zamisli in če pridemo izenačeni v končnico, potem lahko presenetimo. Italijanom bo treba vsiliti naš ritem.

In kakšen je ta ritem? Olimpijin (smeh, op. p.). Igrati bomo morali pametno. Ne smemo dovoliti lahkih protinapadov. V obrambi namreč zelo veliko kradejo žoge in s tem lomijo tekmece. Zato bo treba nadzorovati ritem in pametno napadati.

Tudi za vas bo ta tekma nekaj posebnega, saj boste kot trener debitirali v evroligi ... Ne delam razlike pri pripravi med jadransko ligo in evroligo. Vsi trenerji so enkrat začeli, zato ne čutim pritiska oziroma obremenitve pred uvodno tekmo. Zavedam se, da imam moštvo z majhnim proračunom, nasproti pa nam bo stal klub, ki razpolaga z veliko večjo vsoto denarja kot mi. V Italiji nimamo kaj izgubiti, lahko le pridobimo.

Olimpija bo v tej sezoni igrala v izjemno težki skupini. Povsem normalno je, da boste doma igrali proti vsakemu tekmecu na zmago. Na katerih gostovanjih pa lahko realno upate na poln izkupiček? V Tivoliju bomo imeli dodatnega igralca v publiki, s katerim bomo veliko močnejši in se bomo lažje kosali s tekmeci. Na gostovanju pa bi lahko denimo presenetili proti Virtusu, Prokomu in Žalgirisu. Pred leti bi tudi Siena spadala v ta krog, vendar ima letos izjemno zasedbo. Klub veliko vlaga v moštvo. Ima okoli 15 milijonov proračuna. Tudi poljski Prokom denimo daje Milanu Guroviću toliko denarja, kot je vredna celotna naša ekipa. Vendar v tej bitki ne moremo nič. Slovenski klubi smo navajeni tega, zato iščemo priložnosti do zmag drugje. Začenja se torej bitka proti bogatim.

Klub je v fazi sanacije in posledično ste "trpeli" vi, saj ste morali z majhnim mošnjičkom privabiti košarkarje v Ljubljano. Ste zadovoljni s trenutnim igralskim kadrom? To vprašanje je težko, lahko pa filozofsko odgovorim. Vsak trener si želi boljše igralce. Na koncu je treba biti realen. Na eni strani poteka sanacija kluba, na drugi strani pa je treba z okrnjenimi finančnimi sredstvi sestaviti ekipo. V prejšnjih sezonah je vsaj nekaj košarkarjev ostalo med poletjem, ker so imeli dolgoročne pogodbe in je bilo lažje. Tokrat smo morali ustvariti praktično celotno moštvo. Zbrani smo z vseh vetrov. Sem pa zadovoljen s tem, kar prikazujemo. Seveda so prisotna nihanja. Včasih igramo že na ravni evrolige, drugič ne. Proti Sieni me bo zanimalo predvsem to, da bodo košarkarji večji del tekme zadržali to stalnost dobre igre.

Bo Olimpija v prihodnosti dobila kakšno novo okrepitev? Nekoliko zeva luknja pod košem ... Kadrovanje oziroma izbiranje novih košarkarjev poteka ves čas. Trenerji si ne želimo, da imamo igralski kader pred sezono praktično prazen. Nam je uspelo sestaviti ekipo, vendar nam še manjka 'dvojka', ki bi znala razbremeniti košarkarje v napadu. Zaradi pomanjkanja takšnega košarkarja na položaju dve včasih igram kar z dvema nizkima košarkarjema - Dragićem in Baileyjem. Seveda smo šibki tudi na centrskem položaju. Za tiste, ki prihajajo na preizkušnjo, je težko, saj se morajo navaditi na naše taktične različice v napadu in obrambi. Če bi prišel k nam vrhunskih igralec, bi prav tako potreboval čas, da bi se uigrali. Ne verjamem pa, da se nam bo že v prihodnjih dneh priključila kakšna pomembnejša okrepitev. Še vedno čakamo, je pa v igri nekaj imen.

Ne spreglejte