Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2007,
11.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2007, 11.37

8 let

J. Čeplak: Enkrat si gor, drugič dol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od Velenjčanke Jolande Čeplak smo, na desetem svetovnem dvoranskem prvenstvu v atletiki, Slovenci največ pričakovali in Jola nas ni razočarala.

Srebrna medalja je odličen uspeh, a odličje okoli Jolinega vratu bi bila kaj lahko bilo še žlahtnejše. Jolanda je morala znova premoč priznati Mozambičanki Marii Mutoli, ki pa tokrat ni zmagala v najbolj šampionskem slogu. Jola kljub dogodkom v finalu teka na 800 m v Budimpešti ne zagrenjena, njene misli pa so že usmerjene v poletno sezono in predvsem Atene.

Najprej čestitke za lep uspeh in srebrno medaljo. Je bilo "komolčenje" Marie Mutole v finalu teka na 800 m morda znak, da vas na "čisto" ne zmore več premagati? V bistvu niso bili samo njeni komolci, bilo je celo telo. Nekako se je ulegla name in narediti nisem mogla nič drugega kot to, da sem se ji pustila prehiteti. Drugače bi lahko zdrsnila in padla ter tako ostala brez uvrstitve. Doma sem gledala počasen posnetek svojega teka, kjer se je zelo dobro videlo, da me je ovirala. Ta posnetek bom poslala tudi na IAAF, da si ga bodo ogledali. Vem, da se ne bo nič spremenilo, toda v prihodnosti naj se držijo pravil, ki jih pišejo.

Je bilo to, da vas je imela Mutola v zadnjem ovinku sploh priložnost zapreti, morda taktična napaka? Pravzaprav me je hotela Mutola prehiteti že prej, a sem ji napad odbila. Ko sva pritekli v krivino je imela dosti drugih poti, da me prehiti, ne bi ji bilo treba narediti tega kar je. Poskušala bi me lahko prehiteti tako, da bi tudi meni pustila prostor za tek.

V vsakem primeru je medalja tu. Lani v Birminghamu ste imeli smolo, ki se je nadaljevala tudi v Parizu. Letos ste začeli odlično. Morda to napoveduje tudi odlično nadaljevanje sezone. Ste vraževerni? Ne, vraževerna nisem, a tak je pač šport. Enkrat si gor, drugič dol. Vedno poskušaš narediti vse, da do takšnih stvari, ki so se mi dogajale lani, ne pride. A nikoli ne veš kdaj pride poškodba, ponavadi pride ravno takrat, ko si v najboljši formi. Letos smo se, s fizioterapijami in masažami, res dobro pripravili, da ni prišlo do težav.

Vrhunec zimske sezone je za vami, v ospredje pa prihajajo olimpijske igre. Letošnja sezona je zagotovo neobičajna, verjetno podrejena nastopu v Atenah. Kakšni so vaši načrti? Boste še posebej skrbno izbirali mitinge na katerih boste nastopili? Jaz že tako ne tekmujem veliko, navadno vse podredim velikemu tekmovanju in tako bom naredila tudi letos. V sklopu priprav na olimpijske igre bom naredila program kje bom tekmovala, tako, da ne bo preveč mitingov. Tri tedne pred OI bom spustila in se maksimalno pripravila za nastop v Atenah. Naredila bom torej vse, da bom najbolje pripravljena tam, a o tem je sedaj še prezgodaj govoriti, saj moram prej začeti tekmovati, da vidim kako dobre treninge sem imela.

Počasi morate priti v poletno atletsko sezono torej? Da. Sedaj me čaka še 12 tednov treningov, potem pa pridejo na vrsto tekme. Narediti je treba še zelo veliko.

Večkrat ste dejali, da vam mraz in sneg ne ustrezata. Kako pa prenašate vročino? V Atenah bodo temperature zanesljivo visoke. Meni vročina zelo paše, zato imam tudi velike težave s treningom tu v Sloveniji, kjer je mraz, primerne dvorane pa nimamo in mislim, da je tudi nikoli ne bomo imeli. Kljub temu, da atleti dosegamo izjemne rezultate, se na to nihče ne ozira, očitno so pri nas vsi drugi športi bolj priljubljeni od atletike. Še šah.

Kje pa boste trenirali? Najprej imam prosto in sploh še ne razmišljam o tem. En teden si bom vzela pavze, potem pa bom videla. Če bo tu še zmeraj sneg, se bom morala podati v kakšne toplejše kraje. Verjetno pa bom vseeno ostala v Sloveniji, saj bosta marec in april toplejša.

Ne spreglejte