Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
29. 4. 2008,
10.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 29. 4. 2008, 10.30

8 let

Hirvonen z zmago prevzel primat

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Fordov dirkač Mikko Hirvonen je zmagal na debiju jordanskega relija v svetovnem prvenstvu in prevzel primat. Do triumfa so mu občutno pomagali Loeb, Latvala in Sordo.

Hirvonenu po točno polovici relija (11/22 HP) ni dobro kazalo, saj je za takrat vodilnim Sebastienom Loebom zaostajal velikih 38 sekund. A vse se je obrnilo v njegov prid na transferju med 11. in 12. HP, ko je Francoz doživel bizarno nesrečo. Štart in cilj 11. HP sta bila nevarno blizu, na kar so dirkači opozarjali že po ogledu proge. Loeb je namreč na poti na 12. »brzinec« čelno trčil s Conradom Rautenbachom, ki se je odpravljal na 11. HP. Na ozki makadamski cesti ni bilo prostora za dva dirkalnika. Fanta sta se nesrečno srečala v nepreglednem ovinku. Ironija je bila v tem, da sta se zaletela dva C4WRC (tovarniški in zasebni). Citroën je torej izločil samega sebe. Zmaga, ki je bila na dlani, je v trenutku spolzela skozi prste. Štirikratni svetovni prvak, ki je nastopil tudi tretji dan relija in se je s tremi najhitrejšimi časi z 20. mesta povzpel na 10. ter osvojil eno konstruktorsko točko, se je tolažil, da je bil pred nesrečo Citroën bistveno hitrejši kot Ford in da je sezona še dolga.

Loebov polom je na široko odprl vrata troboju za zmago med Sordom, Hirvonenom in Latvalo. Taktika je igrala ključno vlogo. Potem ko sta še v 15. HP Fordova dirkača splezala do prvega in drugega mesta, sta v zaključku zadnjega »brzinca« sobotnega dne namenoma upočasnila in predse spustila Sorda. Španec je tako moral v nedeljo prvi štartati in čistiti progo svojima največjima tekmecema. Strategija Plavega ovala se je izkazala za pravilno, saj sta bila Latvala in Hirvonen po 17. HP spet v ospredju. 18. »brzinec« pa je bil usoden za Latvalo. Finec je zadel skalo in poškodoval zadnje levo vzmetenje. S sovoznikom Miikkom Anttilo sta sicer uspela dirkalnik spraviti v vozno stanje, a je bil žal na sporedu najdaljši, 41,45 km dolgi maratonski »brzinec«, zato so bile posledice katastrofalne. Izgubila sta več kot 10 minut in padla na osmo mesto. Do konca relija sta zlezla mesto višje, zato je bilo razočaranje veliko.

Za zmago sta se nato udarila Hirvonen in Sordo. Za odtenek je bil najprej hitrejši Finec, nato pa je Španec v zadnjem HP naredil usodno napako, zletel s ceste in se v nadaljevanju le še boril za to, da ohrani drugo pozicijo. Njegov dosežek je kljub temu spoštovanja vreden, saj je prvič v karieri kot asfaltni specialist vodil na makadamu. Mikko je tako na koncu slavil z zajetno prednostjo minute in 15 sekund. S prvo letošnjo zmago se je vrnil v boj za naslov svetovnega prvaka. Res je, da je prevzel primat v prvenstvu in da ima po peti dirki 5 točk prednosti pred konkurenco, a tudi drži, da ne bi zmagal, če bi njegovi trije rivali Loeb, Latvala in Sordo odpeljali brez napake. Za nadaljevanje prvenstva bo moral iz svojega focusa stisniti več hitrosti, če bo hotel biti konkurenčen. Zanj je maksimalni izkupiček točk prišel ob pravem času: po katastrofi v Argentini je prišel do zmage in dviga samozavesti (od -5 točk do +5 točk). Tudi tovarniškemu Fordu znova dobro kaže v konstruktorskem prvenstvu: pred Citroënom ima 7 točk prednosti.

V senci dvoboja Hirvonen – Sordo se je vozil Subarujev tovarniški dirkač Chris Atkinson. Avstralec je v Jordaniji zasedel tretje mesto, kar je pomenilo, da je še četrtič letos stopil na stopničke, tretjič zapored. A v oči bode predvsem njegov zaostanek za zmagovalcem – skoraj 5 minut. Subaru torej še ni pripravljen zmagovati. A se očitno redno nabiranje točk izplača. Atkinson namreč drži priključek z vodilno dvojico. Prvi Hirvonen ima 35 točk (1 zmaga, 2x 2. mesto, četrto mesto, peto mesto), drugi Loeb 30 (tri zmage in dve ničli), Chris pa 28 (2x drugo mesto, 2x tretje mesto, ena ničla). Fantje se bodo znova udarili med 16. in 18. majem, ko bo na sporedu reli po Sardiniji.

Ne spreglejte