Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
22. 10. 2010,
19.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 22. 10. 2010, 19.44

8 let

Helena Žigon: superbabica med tekači

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Helena Žigon, najstarejša udeleženka ljubljanskega maratona, bo tudi letos nastopila na tekaškem prazniku v slovenski prestolnici.

Ljubljančanka, ki je letos dopolnila že 82 let, na ljubljanskem maratonu še nikoli ni manjkala. Na vseh štirinajstih izvedbah je pretekla 21 kilometrov in je edina tekačica, ki ji je to uspelo. Kljub svojim letom je redna udeleženka tekaških prireditev po Sloveniji, najraje pa se udeležuje dobrodelnih tekov. V pogovoru pred nedeljskim nastopom nam je obljubila, da bo nastopila tudi prihodnje leto, če ji bo le služilo zdravje.

Se še spomnite, kdaj ste se prvič srečali s tekom? Malo se še spomnim. To je bilo 64 let nazaj, ko sem bila stara 18 let. Z dekleti iz službe smo šle v Tivoli, kjer je bil tek, takrat imenovan Čez drn in strn. Sama se nisem počutila pripravljene, a one so vztrajale, naj se jim pridružim. Spomnim se, da smo tekli proti Rožniku in jaz sem tekačice prehitevala eno za drugo. Na koncu sem pritekla prva v cilj.

Kolikokrat na teden tečete danes? Če je lepo vreme, tečem dvakrat tedensko. Če dežuje, ne grem, če je prevroče, pa prav tako ne.

Kje najraje tečete? Po Golovcu, Rožniku ter Poti spominov in tovarištva.

Tečete sami ali v družbi? Veliko tečem sama, včasih pa tudi s kolegicami. Rada tečem z nekom, ki ima isti tempo kot jaz. Če gre prehitro, ga spustim naprej, če pa gre prepočasi, ga počakam.

Koliko rekreativnih tekaških prireditev se letno udeležite? Kar precej. Letos sem tekla na več kot desetih. Nastopila sem v Sežani, Teku trojk v Ljubljani … Zadnji je bil tek za krof v Krašnji.

Katera tekma pa vam je najbolj pri srcu? Najraje se udeležujem dobrodelnih tekov, a mi letos to žal ni najbolje uspevalo. Spomladi sem se udeležila teka za otroke, ostali teki pa so se mi prekrivali z drugimi obveznostmi. Enkrat sem bila na dopustu, drugič je vnukinja praznovala rojstni dan …

Kaj pa nastop na maratonu v New Yorku? Leta 1995 sem se maratona v New Yorku udeležila, ker me je zanimalo, kako je videti, ko naenkrat teče tako velika množica ljudi. Bilo je odlično doživetje. Ob progi nas je spodbujalo veliko ljudi. Sicer pa smo v mestu ostali cel teden, tako da smo videli tudi veliko znamenitosti.

Pretekli ste vse dosedanje ljubljanske polmaratone. Boste nastopili tudi letos? Tudi letos bom tekla na 21 kilometrov, potem pa nameravam dolge teke počasi opuščati. Včasih sem pretekla veliko maratonov. Redno sem nastopala v Radencih, Kranju, Bovcu.

Potem ne obljubite, da boste v Ljubljani tekli tudi prihodnje leto? Če bom zdrava, bom tekla tudi drugo leto, vendar najverjetneje na 10 kilometrov.

Katerega ljubljanskega maratona se najraje spomnite? Zelo sem bila zadovoljna lansko leto. Kljub svojim letom sem polmaraton pretekla v času 2;14:53, kar se mi zdi zelo dobro.

Imate pred tekmo ali po njej kakšen poseben ritual? Pred tekmo ne, po vsaki tekmi pa obvezno spijem pivo.

Kaj najraje počnete poleg teka? Delam v gospodinjstvu, na vrtu … Včasih pa sem počela vse, kar je bilo možno. Veliko sem plesala, smučala, tekla na smučeh, hodila v gledališče, Dramo … Danes sem mnogo stvari opustila. Mož je bolan in rad vidi, da sem z njim, a mi pri teku vedno stoji ob strani. Malo ga skrbi, a mi vedno dovoli, da tečem.

Ne spreglejte