Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2008,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 13. 5. 2008, 14.43

8 let

Felipe Massa car Carigrada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Peta dirka sezone formule ena je minila ob prevladi Ferrarija. Zmagovalec Felipe Massa se očitno v Carigradu počuti izvrstno, saj je tam zmagal na zadnjih treh dirkah. McLaren blizu le s triki.

Massa je v nedeljo vknjižil še četrto zmago za Ferrari v tej sezoni, le na dirki za VN Avstralije je na najvišji stopnički odra za zmagovalce stal dirkač kakega drugega moštva. To je bil "McLarnovec" Lewis Hamilton, ki pa je tudi na zadnji dirki v Turčiji zmagovalcu Massi ves čas dihal za ovratnik. Srebrni so se Ferrariju tokrat le približali, a so za to uporabili precej lažja dirkalnika. Obsojeni so bili na taktiko treh postankov, njej pa so botrovale težave s preveliko obrabo pnevmatik. Zagate so se zavedli že na petkovem prostem treningu in po nasvetih strokovnjakov iz Bridgestona so se odločili za varnejšo taktično različico. Čeprav so bili v to praktično prisiljeni, pa se jim je na koncu vendarle obrestovala. Hamilton je po Istanbul Parku letel, s prehitevalnim manevrom, s katerim je v 24. krogu dirke vzel mero vodilnemu Massi, pa je spomnil na lansko sezono, ko je neobremenjen in, kot kaže, s Ferrariju precej bolj konkurenčnim dirkalnikom svoje dirko za dirko številčnejše navijače radodarno obsipaval s tovrstnimi drznimi potezami. S potekom letošnje sezone pri McLarnu nikakor ne morejo biti zadovoljni, saj je njihov zaostanek za rdečimi preprosto prevelik. Pred nadaljevanjem sezone, čez dva tedna v Monaku, jih torej čaka še veliko dela, a drugo mesto Hamiltona jim bo zagotovo dalo nekaj prepotrebnega zagona.

Srebrnim manjkajo dobre dvojne uvrstitve, ki prinašajo točke. Hamilton svoje delo v tej sezoni opravlja povsem korektno, praktično na vsaki dirki iztrži maksimum, medtem ko ima njegov moštveni kolega Heikki Kovalainen predvsem obilico smole. Po tem, ko je na prejšnji preizkušnji v Barceloni spektakularno zletel s steze, je bil v Turčiji spet v formi. Z odličnimi kvalifikacijami si je priboril izvrstno izhodišče, a na štartu nedeljske dirke postal žrtev Kimija Räikkönena. Ta je odlično štartal, bil pri prvem zavoju že skoraj v položaju za napad na Heikkija, a se ta ni pustil in Finca sta rahlo trčila. Posledice komaj opaznega dotika obeh dirkalnikov, so bile za mlajšega pogubne, medtem ko si je starejši z zlomljenim sprednjim krilcem privozil končno tretje mesto. Kovalainen je zaradi počasi puščajoče zadnje pnevmatike moral na nenačrtovani zgodnji postanek v bokse, skozi gost promet pa se je do konca dirke prebil zgolj na 12. mesto. Zanimivo je, da s turškim koncem tedna niso povsem zadovoljni niti pri Ferrariju niti pri McLarnu. Oboji objokujejo zamujene priložnosti. Rdeči dvojno zmago, srebrni pa pošten točkovni izkupiček. Jasno pa vendarle je, da sta zmagovanja trenutno sposobni le omenjeni moštvi.

BMW Sauber je vzorno odigral vlogo tretjega najmočnejšega moštva v karavani, Robert Kubica in Nick Heidfeld pa sta zasedla četrto in peto mesto. Oba sta izboljšala štartna položaja, še posebej je napredoval Nemec, ki si je v soboto privozil nekoliko nepričakovano slabo deveto štartno mesto. Sezono Renaulta vsaj do neke mere rešuje dvakratni svetovni prvak Fernando Alonso, ki zna izkoristiti prav vsako, še tako majhno, napako ali neodločnost tekmecev. Španec je v Turčiji odlično štartal in se prebil pred Räikkönena, ki je zaradi neuspešnega napada na Kovalainena izgubil nekaj hitrosti, a kaj kmalu si je aktualni svetovni prvak mesto priboril nazaj, saj se Renault pač ne more enakovredno kosati z vodilno ekipo prvenstva. Sedmo mesto je bržkone največ, kar lahko Alonso iztisne iz podhranjenega Renaulta, a to kar je zanj bolj ali manj razočaranje, bi bilo za njegovega moštvenega kolega Nelona Piqueta mlajšega uspeh kariere. Statistika mladega Brazilca v njegovi krstni sezoni v F1 so trije odstopi, eno 11. mesto in tokrat 15. Nič takega torej, kar bi njegovega delodajalca Flavia Briatoreja spravilo v delirij.

Avstralec Mark Webber se je veselil dveh točk in bil spet uspešnejši od dirkačev Red Bulla. Razveseljivo pa vseeno je, da David Coulthard tokrat ni trčil z nikomer, točke pa je Škot zgrešil za eno mesto. Tega mu je izmaknil Nico Rosberg, ki je bil že od prvega kroga naprej edini dirkač moštva Williams. Kazukija Nakajimo je namreč nadvse spektakularno izločil Giancarlo Fisichella takoj po štartu, a se Sir Frank lahko tolaži tudi s tem, da ima v moštvu precej izenačena in sposobna dirkača. Po treh zaporednih dirkah med dobitniki točk je tokrat praznih rok ostal Jarno Trulli, Toyota pa vendarle ostaja resna ekipa t. i. sredine.

Čez dva tedna je na sporedu tradicionalna ulična preizkušnja v Monte Carlu, kjer je zmagovalec običajno znan že v kvalifikacijah.

Ne spreglejte