Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
5. 4. 2009,
23.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 5. 4. 2009, 23.47

8 let

"Ekskluziva" za Sebastiena Loeba

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Očitno ima pravico do najvišjega mesta zmagovalnega odra v svetovnem reli prvenstvu letos samo Sebastien Loeb s citroënom C4WRC. Francoz je namreč zmagal na vseh štirih možnih relijih.

Citroënov tovarniški dirkač je na četrtem reliju sezone, ki se je odvijal na Portugalskem, praktično že osvojil letošnji naslov svetovnega prvaka. Če se ozremo nazaj v prvenstvo, opazimo, da je Sebastien najprej slavil na asfaltni Irski, nato na snežni Norveški, sledil je asfaltno-makadamski Ciper, ta vikend pa še popolnoma makadamski reli Portugalska. Tekmece je torej premagal na vseh vrstah podlag. Prav Portugalska pa je bila nazoren pokazatelj, da je prvenstvo pravzaprav že odločeno. Do konca sezone je namreč ostalo še sedem makadamskih preizkušenj, ki bodo bolj kot ne podobni Portugalski in ker čudežev ne gre pričakovati, se lahko uresniči bojazen, da bo Loeb zmagal na vseh dvanajstih relijih letos. Na takšen črni scenarij za Sebastienove tekmece je že opozoril Loebov sovoznik Daniel Elena. Petkratni svetovni prvak pa je po Portugalski dodal, da nič ni nemogoče. Lep dokaz za to so prvi štiri reliji, ko je Loeb v vseh mogočih pogojih zlahka premagoval konkurenco. Čeprav je njegov glavni cilj sezone nov naslov svetovnega prvaka, pa fant ob tem potrebuje dodatno motivacijo, da mu ne postane dolgčas. Zmagati na vseh dirkah sezone je zanj prav gotovo dovolj velika spodbuda, saj takšen dosežek v zgodovini svetovnega reli prvenstva ni uspel še nikomur.

Zelo težko pa že nekaj časa motivacijo težko najdejo Sebastienovi tekmeci, bolje rečeno opazovalci. Ob pogledu na prvenstveno lestvico ima Fordov tovarniški dirkač Mikko Hirvonen resda po štirih dirkah 10 točk zaostanka, kar je ena zmaga, a če se poglobimo v posamične relije, zlahka pridemo do zaključka, da je bil Finec letos le enkrat v igri za zmago, pa še takrat se je sam pokopal z neumno moštveno taktiko. Po reliju po Portugalski, na katerem je kljub izboljšani verziji focusa WRC za Loebom zaostal več kot 20 sekund, je verjetno prišel do spoznanja, da je francoski mojster volana praktično nepremagljiv in da se bo moral tako kot že trikrat letos po 12 dirkah zadovoljiti z drugim mestom in z naslovom podprvaka. Drugi Fordov tovarniški dirkač Jari-Matti Latvala, ki so ga nekateri imeli za bolj talentiranega od Hirvonena, je na četrti dirki sezone zabeležil tretjo ničlo in je že izpadel iz resnega boja za naslov prvaka. Še en izlet s ceste in še ena "totalka", pa se ga bo prijel vzdevek Razbijač. Tudi vloga drugega Citroënovega dirkača Danija Sorda je jasna: Španec je pri Citroenu zato, da pomaga nabirati konstruktorske točke. V dirkaškem smislu pa tako ali tako nikoli ni bil konkurenčen Loebu. Francoskemu proizvajalcu avtomobilov tudi po zaslugi Sorda v konstruktorskem prvenstvu dobro kaže, saj ima trenutno 24 točk prednosti.

Prijetno presenečenje začetka prvenstva pa je vsekakor zasebnik Petter Solberg, sicer svetovni prvak iz leta 2003. Po tem, ko je moral preživeti hud šok po nenadnem umiku tovarniškega Subaruja iz SP, kateremu je ostal lojalen kljub mamljivim ponudbam konkurentov, se je odlično znašel v svoji na novo ustanovljeni zasebni ekipi. Z ostarelo citroën xsaro WRC se je na treh dirkah, na katerih se je pojavil, zmeraj uvrstil med šesterico, kar je vsekakor vrhunski dosežek. Na četrti dirki sezone pa so svojevrsten rekord postavili Norvežani, saj se je prvič v zgodovini relija zgodilo, da so se trije norveški dirkači prebili v najboljšo šesterico (4. Petter Solberg, 5. Henning Solberg, 6. Mads Ostberg). Portugalsko preizkušnjo pa bo čim prej skušal pozabiti dvakratni svetovni prvak Marcus Grönholm, ki ob svoji vrnitvi v SP ni naredil nepozabnega vtisa. Finec je svojo subaru imprezo WRC2008 razbil v 8. "brzincu", ko je kot četrtouvrščeni zletel s ceste.

Ne spreglejte