Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
16. 5. 2011,
14.21

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MotoGP

Ponedeljek, 16. 5. 2011, 14.21

8 let, 2 meseca

Dominator Casey Stoner

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Casey Stoner je na dramatični in kontroverzni VN Francije odplaknil tekmece in si z dominantno predstavo zagotovil drugo letošnjo zmago v MotoGP.

Avstralec je kraljeval že na treningih, saj je bil najhitrejši na prav vseh merjenjih moči. Hondin tovarniški dirkač je prednost nasprotnikom prepustil le prva dva kroga in pol na dirki, nato pa s hudim ritmom kmalu svojim nasprotnikom dopovedal, da nimajo nikakršnih možnosti za končni uspeh. V prvem delu VN mu je še konkuriral moštveni kolega in zmagovalec prejšnje dirke Dani Pedrosa, nato pa je Stoner ostal sam s seboj, s svojim motociklom in prazno stezo pred seboj.

Španec je moral svojo pozornost preusmeriti v Hondinega zasebnika Marca Simoncellija, ki se mu je bliskovito približeval. Italijan se je v začetku VN ukvarjal z branilcem naslova prvaka Jorgejem Lorenzom in v trenutku, ko se ga je rešil, je začel loviti Pedroso. V 18. krogu ga je tudi prehitel, a ker Španec ni hotel tako zlahka prepustiti svojega drugega položaja, je šel v protinapad. Na ravnini je po notranji strani prišel mimo Italijana, a je Simoncelli pred naslednjim zavojem pozno zaviral, saj je želel Danija nazaj prehiteti po zunanji strani, ker je sledila kombinacija levega in desnega zavoja Esses. Pri tem početju je zaprl pot Pedrosi, ki se ni imel več kam umakniti, zato je s svojim motociklom trčil v Simoncellijevega, trdo pristal na asfaltu ter se nato znašel v pesku. Marco je tudi zapeljal v pesek, a je ostal v sedlu.

Za Pedroso je bilo igre konec, saj je polomil motocikel in si zlomil desno ključnico, Simoncelli pa je lahko nadaljeval, a je zaradi nevarnega dirkanja dobil kazen vožnje skozi bokse. Italijan je po dirki hitel razlagati, da je bila kazen neupravičena in da je Pedrosa naredil napako. Dani pa je bil jezen kot ris, saj je bil prepričan, da ni šlo za tipično dirkaško nesrečo, temveč za nepošteno zapiranje tekmeca. Španec ni mogel skriti razočaranja, saj si je pred kratkim pozdravil poškodbo zlomljene leve ključnice, sedaj pa si je zlomil desno. Pred njim je še ena mukotrpna rehabilitacija. To pa je prav gotovo hud udarec v njegovem boju za naslov svetovnega prvaka. Po 25 točkah za zmago na prejšnji dirki v Estorilu je v Le Mansu zabeležil ničlo in novo poškodbo. Lahko bi rekli, da je iz nebes padel v pekel. Simoncellija je okrcal tudi njegov prijatelj Valentino Rossi, ki je poudaril, da je Hondin zasebnik pri branjenju svojega položaja pretiraval. Očitno ni več daleč trenutek, ko se bo Marca prijel vzdevek nevarni dirkač. Nad njegovim dirkanjem so se na preteklih letošnjih dirkah pritoževali že mnogi dirkači.

Incident Pedrosa-Simoncelli pa je koristil trojici Lorenzo-Dovizioso-Rossi. Aktualni svetovni prvak je napredoval na drugi položaj, a tam ostal le kratek čas. Štiri kroge pred koncem dirke sta ga ugnala Italijana in se med seboj udarila za drugo mesto. Spretnejši je bil Dovizioso, ki je tokrat zasenčil svojega velikega rojaka. Na koncu so bili zadovoljni prav vsi trije. Dovizioso in Rossi, ker sta prišla do svojega najboljšega rezultata letos. Oba sta letos prvič stopila na stopničke, Rossi prvič z Ducatijem. Lorenzo pa je po dirki zatrjeval, da je bil četrto mesto njegov največji domet, saj si je na ogrevanju pred dirko pri hudem padcu poškodoval prst in da zaradi tega ni bil tisti pravi. Stoner, ki je konkurenco odplaknil z več kot 14 sekundami naskoka, se je z drugo letošnjo zmago zavihtel na drugo mesto in ima po štirih dirkah 12 točk zaostanka za Lorenzom, ki je s četrtim mestom v Le Mansu prekinil serijo sedmih zaporednih stopničk.

Ne spreglejte