Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 3. 2008,
7.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 25. 3. 2008, 7.52

8 let

Brez velikega obračuna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če je na uvodni dirki sezone v Avstraliji v bitki manjkal Ferrari, je tokrat v Maleziji McLaren Mercedes. Pravega vpogleda v to, kako močna sta glavna kandidata za naslov, tako še nimamo.

Do velikega obračuna med McLarnom in Ferrarijem tudi v Maleziji ni prišlo. Tako kot v Avstraliji je bilo že po sobotnih kvalifikacijah jasno, da od dvoboja Räikkönen - Hamilton spet ne bo bič. Tokrat so se vmešali sodniki in obema dirkačema srebrnih naložili kazen, saj sta s prepočasno vožnjo ob koncu zadnjega dela kvalifikacij ogrožala varnost dirkačev, ki so še lovili čim boljšo uvrstitev. Zadeva je posledica spremenjenih kvalifikacij, natančneje skrajšanega tretjega dela, zaradi česar je na stezi malce večja gneča, za nameček pa morajo dirkači še varčevati z gorivom. Vse kaže, da bo potrebno novim pravilom dodati še kakšno alinejo, saj je bilo sobotno stanje z obema McLarnoma ter letečima Alonsom in Heidfeldom resnično srhljivo. Slednja sta namreč morala v hitrih krogih med počasnimi bolidi, ki so svoje že opravili in so se le še po polžje "vlekli" v bokse, voziti slalom. Razlika v hitrostih je bila več kot 200 kilometrov na uro in le majhna nepazljivost katerega koli od vpletenih bi lahko botrovala tragediji. McLaren je bil tukaj vzet za primer, v "dobropis" srebrnim pa seveda ni šlo dejstvo, da sta Hamilton in Kovalainen "križarila" po idealni liniji. Prav zaradi slednjega pri McLarnu niso zganjali prevelikega cirkusa in se mirno sprijaznili s kaznijo.

Bo Massa kos pritiskom?

Ljubitelji formule ena pa smo vseeno ostali brez pravega obračuna med ekipama, ki se bosta letos borili za naslov. Ferrari je po katastrofalnem koncu tedna v Avstraliji le pokazal pravo moč, pa čeprav bi lahko iztržil še mnogo več. Felipe Massa namreč tudi po drugi dirki sezone ostaja brez točke, za odstopa pa je kriv bolj ali manj sam. V Sepangu je sicer zmogel najboljši štartni položaj, a na nedeljski dirki znova "oborožil" svoje kritike, ki mislijo, da Brazilec brez elektronskih pripomočkov ni sposoben obvladovati bolida formule ena. Njegova napaka iz 31. kroga VN Malezije je zagotovo posledica dejstva, da po prvem postanku v boksih, ko je vodilno mesto prepustil moštvenemu kolegu, nikakor ni mogel slediti Räikkönenovemu ritmu in je preprosto hotel preveč. Čeprav pri Ferrariju zanikajo, da bi jih Brazilčeva forma skrbela, pa Massi do Bahrajna zagotovo ne bo lahko. Čez dva tedna bo imel priložnost, da nekako opere ime, a s to priložnostjo prihaja tudi nov pritisk. Mu bo kos? Če ne, bržčas zanj ni mesta med elito dirkalnega športa. Človek, ki s pritiskom nima prav nobenih težav, pa je svetovni prvak Kimi Räikkönen, ki je pot do nedeljske zmage, že 16. v karieri, opisal kot nadvse enostavno. S tem pa je hladni Finec povedal čisto vse.

Hitri Kubica prvo ime Malezije

O tem, koliko bolj enostavna je vožnja v ospredju, se je veliko naučil Lewis Hamilton, ki je v nedeljo lahko objokoval predvsem kvalifikacijsko kalvarijo. Na stezi je bil večji del dirke ujet za Markom Webbrom, v boksih pa je čas izgubljal zaradi težav s snemanjem sprednje desne pnevmatike. Angleževo peto mesto je zato prej uspeh kot neuspeh, McLaren pa tudi tokrat ni ostal brez stopničk za zmagovalce. Heikki Kovalainen si je z mirno in zanesljivo vožnjo privozil tretje mesto in z njim druge stopničke v karieri. Za moža dirke pa bi lahko ocenili Poljaka Roberta Kubico, ki je izvrstno formo tokrat le potrdil tudi z izjemno uvrstitvijo. Njegovo drugo mesto za BMW Sauber pomeni še druge letošnje stopničke, zato optimizem šefa Maria Theissna ne preseneča. Ta za sezono 2008 glasno napoveduje premierno zmago ekipe, ki bi se lahko vmešala v boj za prvaka. Staviti pa bodo morali očitno predvsem na hitrega Poljaka, saj Nick Heidfeld očitno ni sposoben enakovrednega boja z najboljšimi. Je pa Nemec zanesljiv zbiralec točk. Tokrat, ko mu dirkači pred njim z odstopi niso ponudili boljšega, je pač vknjižil tri za šesto mesto. Kakor koli že, premoč Ferrarija in McLarna letos le ni tako samoumevna, v igri za najvišja mesta se je znašel tudi BMW.

Tudi boj za drobtinice bo zanimiv

Če so torej tri moštva izrazito boljša od ostalih, bi morala biti slednja obsojena na pobiranje drobtinic. A vse prej kot zgolj drobtinica je četrto mesto Jarna Trullija. Toyota na nekaj podobnega čaka že dolgo, še posebej zadovoljni pa so Japonci lahko ob dejstvu, da je Trulli blestel že na kvalifikacijah in ni imel zgolj sreče na dirki. Toyota se očitno le bliža veliki trojici, kar pa še ne velja za Renault, za katerega točke zbira le Fernando Alonso. Tudi tokrat se je namreč Španec zagrizeno boril predvsem z Red Bullom in na koncu proti tej ekipi iztržil polovično zmago. Davida Coultharda je spektakularno in kot se za dvakratnega svetovnega prvaka spodobi, nadvse brezobzirno prehitel, medtem ko je Mark Webber le obvaroval sedmo mesto. Tudi dvoboj Renaulta in Red Bulla bo še zelo zanimiv, kaj hitro pa se lahko sprevrže v troboj, saj nikakor ne smemo pozabiti na Hondo.

Čez dva tedna je na sporedu Bahrajn, nato pa se karavana F1 seli v Evropo, kjer naj bi se že izkazalo, kam kdo sodi.

Ne spreglejte