Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
9. 5. 2013,
22.57

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boris Denič Dinamo Minsk slovenska rokometna reprezentanca

Četrtek, 9. 5. 2013, 22.57

4 leta, 1 mesec

Boris Denič: Doma sem kot tiger v kletki

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Selektor slovenske rokometne reprezentance Boris Denič bo imel poslej dve službi. Vodil bo tudi beloruski Dinamo iz Minska, kamor se podaja za tri leta.

Dobro desetletje po tem, ko je prvič sedel na člansko klop, in sicer pri svojem Slovanu, se slovenski rokometni selektor Boris Denič prvič odpravlja na klop tujega kluba. Rezultati in igre moške reprezentance pod njegovim poveljevanjem so dvignile obrvi marsikomu. Ponudbe so prihajale, Dinamova je predstavljala tako velik izziv, da se je selektor po dogovoru z Rokometno zvezo Slovenije odločil, da ne bo več le to. V Minsk odhaja za tri leta, s sabo si želi popeljati čim več Slovencev in vtisniti svoj pečat. Energije, ambicij in zagona ima obilico, biti na igrišču vsak dan in ne le ob reprezentančnih akcijah, pa je bila njegova goreča želja.

Lahko poveste nekaj podrobnosti o svojem odhodu v Dinamo iz Minska? Za koliko časa ste podpisali? Za tri leta. Cilj je projekt, v katerem naj bi Dinamo postal prepoznaven tudi v Evropi, nekatere miselne ovire naj bi se prebrodile. Na ta način naj bi šel klubski in reprezentančni rokomet v Belorusiji navzgor. Poznam fante, ki so v beloruski reprezentanci. Druge smo gledali v ligi prvakov, ampak jih nismo spremljali tako podrobno, saj niso bili v skupinah z Gorenjem in Celjem. Ko bom prišel v Minsk, bom gotovo dobil pravi vpogled.

So vam pa vsekakor dali vedeti, da gre za dolgoročni projekt, vsaj sodeč po dolžini pogodbe? Ko smo vzpostavili stik, sem izrazil razmišljanje, da bi pogodba trajala tri leta, oni pa so dejali, da bi bila štiriletna idealna. Tako sem videl, da je zadaj resen projekt in pozneje sem se prepričal, da je res tako.

Pravijo, da je na vzhodu več pritiska na trenerje, da morda okolje ni tako mirno kot ponekod na zahodu. Pritisk na trenerje je povsod, ne glede na stran neba. Trener nosi svoj križ, preprosto se moraš spustiti v izziv ali prenehati to delati. Pritisk pričakujem. Stalno se zahtevajo rezultati. Gre za delo, ki pritisk nosi s sabo.

Ambicioznost vas definira. Kakšen Dinamo si želite gledati in ustvarjati v prihodnjih sezonah? Gotovo so nekatere stvari povezane z razmišljanjem kluba in financami. Želim si sodoben, hiter, atraktiven Dinamo, ki bo v vseh fazah igre napadal, pritiskal. Vsak dan želim razvijati to, kar delamo v reprezentanci.

Kako boste usklajevali obveze v klubu in reprezentanci? Večina reprezentantov odhaja iz Slovenije. Tisti, ki bodo ostali, bodo skoncentrirani v Celju. To bo igralo v ligi prvakov, kjer jih bom lahko videl. Kar zadeva mlade, smo večinski nabor že napravili. Tudi mladi odhajajo v tujino, treba bo malo počakati tiste, ki prihajajo na novo. Zato bo verjetno nastala neka manjša ''luknja''. Upam, da ne bo dolgo trajala in da bodo drugi mladi prihajali na površje.

Vodstvo Rokometne zveze Slovenije (RZS) verjetno ni bilo najbolj navdušeno ob novici, da selektor ne bo več profesionalec. Vseeno pa ste dobili 100 % glasujočih v predsedstvu. Gotovo sem vesel, zadovoljen, ker odhajam opravljat svoje delo vsak dan. Včasih sem doma kot tiger v kletki. Trenerja ustvarja in dela klubsko delo. Reprezentančno je najvišja raven, ampak imam toliko energije, želje in volje po vsakodnevnem stiku z rokometom. Zdaj sem čakal tri mesece in še več, da sem dobil ekipo za štiri, pet dni. To se mi je zdelo premalo. Potem je prišla ponudba, ki se mi je zdela zelo izzivalna in mamljiva. Poklical sem (zvezo, op. a.) in povedal, RZS se je odzvala tako, kot se je, zato se ji zahvaljujem.

Z vami v Belorusijo naj bi odšla tudi David Miklavčič in Uroš Bundalo, kar je slednji za Sportal tudi potrdil. Gre za med drugim odlična obrambna igralca, kar nakazuje, da boste ostali zvesti slogu, kakršnega ste gojili do zdaj. Uroša in Davida si želim v ekipi. Želim si tudi Deana Bombača. Klubu sem izrazil željo po treh slovenskih igralcih. David je zrel rokometaš, ki je dal skozi velika tekmovanja, s klubom je osvajal prvenstva. Uroš je mlad, obetaven igralec, ki ima potencial, tega pa bo treba pokazati.

Kako proste roke so vam dali v klubu? Ko prideš v klub, gotovo nekaj podeduješ. Določeni igralci so pod pogodbo, ni jih smotrno pošiljati stran. Glede selekcije imam proste roke. Korak za korakom bomo selekcionirali ekipo z igralci, ki bodo s kakovostjo lahko spremljali, kar želimo.

Se lahko prostor odpre še za kakšnega slovenskega naroda sina? Upravi kluba sem povedal, da želim Slovence, ker so dobri, in tu ni zablode. Če je moj klub sposoben uslugo kakovostno plačati, bom gotovo najprej posegel po slovenskih igralcih. V Sloveniji imamo fante, ki lahko igrajo na visoki ravni.

Strokovni štab? Možnost imam za pomočnika, ampak to še ni povsem dorečeno. Niso bili proti, dodali pa, da novega pomočnika niso še imeli v načrtu. Očitno si ga bom moral še izboriti.

Ne spreglejte