Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
7. 4. 2017,
12.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

trener Matej Avanzo Željko Babić RK Gorenje Velenje

Petek, 7. 4. 2017, 12.05

6 let, 7 mesecev

Novi velenjski trener

Željko Babić uradno prevzel Gorenje, Jan Grebenc podpisal

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
slovenija katar jan grebenc | Foto Reuters

Foto: Reuters

Velenjski rokometni klub je predstavil trenerja, ki bo Gorenje predvidoma vodil v prihodnjih dveh sezonah. To je 44-letni Hrvat Željko Babić, ki bo posle prevzel na začetku prihodnje sezone. Novinec je Jan Grebenc iz Ribnice.

Debelih sedem let so v Velenju delovali zgolj slovenski trenerji. Na klopi so se v tem času zvrstili Branko Tamše, Ivan Vajdl, Gregor Cvijič, Marko Šibila in Borut Plaskan. Zdaj so se v Gorenju odločili za hrvaško rešitev. Na klop so za dve leti – načeloma, saj veste, kako predvidljivo nepredvidljiva je trenerska služba – posadili 44-letnika iz Metkovića Željka Babića.

"Imamo svoje cilje. Eden je osvojitev naslova, drugi razvoj igralcev in potencialnih slovenskih reprezentantov. To sta dve smeri našega delovanja. Upam, da bomo že na EP na Hrvaškem imeli dva reprezentanta. Še enkrat bi se zahvalil Franju Bobincu, predsedniku in direktorju, ki so mi omogočili, da pokažem, kaj znam kot trener. Upam, da vas ne bom razočaral," je ob podpisu dveletne pogodbe dejal še januarja hrvaški selektor Babić, ki bo svoje delo začel 1. julija. Gorenje je zadnji naslov prvaka osvojilo leta 2013, leto pozneje pa je nazadnje okusilo ligo prvakov.

Jan Grebenc je izbral Velenje. | Foto: Reuters Jan Grebenc je izbral Velenje. Foto: Reuters

Prihaja Jan Grebenc

Babić je dobil tudi že prvega novega igralca. Za Gorenje je podpisal reprezentančni levi zunanji igralec Jan Grebenc, ki so si ga želeli tudi Celjani. Ribničan je podpisal pogodbo za dve sezoni z možnostjo podaljšanja.

"Zelo se veselim naslednjega izziva na svoji športni poti. RK Gorenje Velenje je pokazalo resnično veliko željo, da se pridružim njegovemu moštvu. V pogovorih so bili zelo korektni. Takšno odločitev sem sprejel tudi zaradi ambicij, ki jih ima velenjska zasedba v prihodnjih sezonah. V klubu dobro delajo, a jim športna sreča pri žrebih v zadnjem obdobju ni bila pretirano naklonjena, sicer bi marsikaj lahko bilo drugače.

Verjamem, da se bo trdo delo v prihodnosti obrnilo v prid moje nove ekipe ter da bodo z njim začeli prihajati tudi rezultati. Rad bi se še zahvalil matičnemu klubu Riku Ribnici in trenerju Robertu Begušu za vse znanje, ki sta mi ga dala, ter predsedniku Marku Obrstarju za korekten odnos. Verjamem, da se bom nekoč vrnil v Ribnico in tam končal kariero," je ob podpisu dejal 24-letni slovenski reprezentant, ki je zablestel na svetovnem prvenstvu.

Željko Babić bo računal tudi na Jana Grebenca. | Foto: Martin Metelko/Sportida Željko Babić bo računal tudi na Jana Grebenca. Foto: Martin Metelko/Sportida

Pogled: Matej Avanzo, direktor Gorenja:

"Hvala Željku, da je sprejel izziv in vse omejitve, ki nas še vedno čakajo v klubu. Z ambicioznim trenerjem so ambicije narasle. Spuščamo se v odprt boj za državnega in pokalnega prvaka. Naša želja je liga prvakov in da tam pustimo pečat. Vseeno bomo delali v mejah proračuna. Sanacija je nastavljena tako, da bi bil klub leta 2020 povsem na zeleni veji."

Zgodovina je njegova zaveznica, saj je zadnji Hrvat na velenjski klopi Ivica Obrvan osvojil prvi Gorenjev državni naslov leta 2009, nato pa je njegovo uspešno ero nadaljeval Branko Tamše. Babić je že peti trener v Gorenju v zadnjih štirih letih.

Kdo je novi velenjski trener?

željko babić babic | Foto: Reuters Foto: Reuters Ime in priimek: Željko Babić
Starost: 44 let
Igralska kariera: Neretva, Zagreb, Metković, Pallamano, Modena, Metković, Jelsa
Naj uspehi: osvojeni ligi prvakov 1992 in 1993

Trenerska kariera: akademija Balić-Metličić, Hrvaška rokometna zveza, Krško, Split, Zagreb, hrvaška reprezentanca (pomočnik), Meškov Brest, hrvaška reprezentanca (selektor)
Naj uspehi: 3. na EP 2016, 2 x prvak in pokalni zmagovalec Belorusije

Da je izgubil službo, so "krivi" Slovenci

Zelo zanimivo je, da je Babićevo selektorsko kariero usodno zaznamovala prav slovenska reprezentanca. Potem ko je njegova ekipa na tekmi za svetovni bron letošnjega januarja v Franciji s Slovenci v 20 minutah zapravila kar osem golov naskoka, je namreč postal le še nekdanji selektor. Čeprav je na lanskem evropskem prvenstvu osvojil bronasto kolajno, v Riu pa je bila Hrvaška pod njegovim vodstvom peta.

Ne spreglejte