Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2011,
10.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nizozemska Tone Tiselj

Četrtek, 28. 4. 2011, 10.01

8 let

Težko bo ostati med elito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Štiri leta je potrebovala slovenska ženska rokometna reprezentanca za preboj na veliko tekmovanje. Na zadnjem EP v Skandinaviji je zasedla 16. mesto, vprašanje pa je če se bo uvrstila na naslednjega.

Slovenske rokometašice so izpustile kopico velikih tekmovanj, saj se med letom 2006 in 2010 niso prebile na svetovno oziroma evropsko prvenstvo. Uspešno pa so preskočile kvalifikacije za zadnje EP na Danskem in Norveškem, kjer so zasedle 16. mesto. Bistvenega pomena za Slovenke bi bilo stalno uvrščanje med najboljše reprezentance sveta.

Z evropskimi podprvakinjami

Že letos junija je pred njimi domala misija nemogoče, ko se bodo v kvalifikacijah za letošnje SP v Braziliji pomerile z Francozinjami – peti z evropskega prvenstva 2010. Žreb na Nizozemskem pa jim je na praznični dan, 27. aprila, namenil precej neugodno skupino v kvalifikacijah za prihodnje prvenstvo stare celine. V skupini 5 jih čakajo Švedinje, Avstrijke in Čehinje.

"Švedska reprezentanca je v zadnjih letih in predvsem v tej sezoni naredila velik preskok. Največjega so Švedinje naredile prav zaradi tega, ker so vadile skupaj z najboljšo norveško ekipo in so ugotovile, kaj moraš imeti, če hočeš biti med najboljšimi. Švedska je absolutno favorit," po žrebu pravi Tone Tiselj, ki se lahko veseli vsaj atraktivnega nasprotnika. Švedinje so evropske podprvakinje, nedavno so gostovale na pripravah na Hrvaškem in se merile s tamkajšnjo reprezentanco. Enkrat so suvereno zmagale, drugič pa izgubile.

Čeprav se sliši Avstrija zelo dobro, pa ima ženska izbrana vrsta Slovenije pred sabo visoko oviro. Avstrijke niso nastopile na zadnjem evropskem prvenstvu, v kvalifikacije za letošnje SP 2011 se niso prebile preko Poljske, a so vendarle na dokaj visokem nivoju. Čehinje so zanesljivo lažji nasprotnik od Avstrijk, a že večkrat se je pokazalo, da so lahko tovrstne ekipe sila nepredvidljive. Češka že od leta 2004 ni videla prvenstev. "Kar zadeva drugi dve reprezentanci, nimam pravih informacij. Za Češko bomo pravočasno dobili ustrezne podatke, za avstrijsko pa težko rečem, kje je. Zagotovo pa ni tako kakovostna kot v preteklosti. Tudi one tako kot mi sestavljajo novo ekipo. Zagotovo pa mi nismo favoriti, najmočnejša je Švedska, ostali dve sta slabši," še poudarja slovenski selektor, ki je nedavno v Podčetrtku prvič zbral zasedbo deklet.

Slovenska reprezentanca bo zelo mlada, kljub temu da ima precej deklet že kar lepo število reprezentančnih nastopov. Zato slovenski selektor na prvo mesto postavlja: "Za nas je najbolj pomembno, da se iz vsake tekme nekaj naučimo in poskušamo igrati čim bolje."

Najprej s Švedsko, nato z Avstrijo

Evropsko prvenstvo na Nizozemskem bo med 2. in 16. decembrom 2012, Slovenke prvi ciklus kvalifikacij čaka letos oktobra (19. oz. 20.), ko bodo gostovale na Švedskem, nekaj dni kasneje pa bodo v Sloveniji gostile Avstrijo.

Ne spreglejte