Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
19. 1. 2017,
15.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

infografika svetovno prvenstvo rokomet Španija Metz Francija Veselin Vujović Slovenska rokometna reprezentanca

Četrtek, 19. 1. 2017, 15.57

6 let, 6 mesecev

Statistični presek SP 2017 v rokometu

Gorje vratarjem, ko strelja Slovenec

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
slovenija makedonija rokometna reprezentanca | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenske rokometaše čaka danes na svetovnem prvenstvu v Franciji derbi skupine B proti Španiji, ki bo odločil, ali se bodo v osmini finala pomerili z Rusijo ali Brazilijo. Vujovićevo četo na SP 2017 krasi najboljša učinkovitost. Za hrbtom vratarjev tekmecev konča kar 69 odstotkov strelov, največ med vsemi udeleženci prvenstva!

Slovenska rokometna reprezentanca v Metzu še ni naletela na boljšega tekmeca. V štirih tekmah je zbrala sedem točk, danes pa jo čaka najtežji zalogaj v skupini, obračun z evropskimi podprvaki Španci.

Izbranci Veselina Vujovića so si že zagotovili napredovanje med 16 najboljših. Potegujejo se za svetovni naslov. Po štirih nastopih se lahko pohvalijo z lovoriko najboljših v nekaterih statističnih rubrikah, na katere je lahko ponosen vsak ljubitelj rokometa na sončni strani Alp.

Za Slovenci zaostajajo tudi Francozi

Statistika razkriva, da so Slovenci najbolj natančni strelci na svetovnem prvenstvu. Mrežo zatrese skoraj 70 odstotkov strelov, ki romajo proti vratom tekmecem. Slovenski strelci so najbolj učinkoviti. Za njimi zaostajajo tudi Francozi, prvi favoriti za naslov svetovnega prvaka, ki bi lahko proslavili pred domačim občinstvom. Španci, današnji tekmeci Vujovićeve čete, so v tej prvini osmi (63 odstotkov).

 

Španci vladarji ukradenih žog in blokiranih strelov

Veselin Vujović vodi Slovenijo na tretjem velikem tekmovanju (po EP 2016 in OI 2016). | Foto: Grega Wernig/Ekipa SN Veselin Vujović vodi Slovenijo na tretjem velikem tekmovanju (po EP 2016 in OI 2016). Foto: Grega Wernig/Ekipa SN Slovenskega selektorja lahko veseli podatek, da so njegovi izbranci pri repu razpredelnice, na kateri se seštevajo izgubljene žoge. Slabost, ki je slovenskim navijačem parala živce na nekaterih prejšnjih velikih tekmovanjih, je odpravljena. To je dobra iztočnica za srečanje s Španci, ki na SP v Franciji kraljujejo v ukradenih žogah. Tekmecem so jih izmaknili že 21, Slovenci so jih zbrali devet.

Španci so tudi najboljši v blokiranih strelih (17), tekmecem pa ne ponujajo veliko priložnosti, da bi izkoristili prednost igralca na igrišču, saj so jim sodniki pokazali pot na klop le sedemkrat. Slovenci so izključitev za dve minuti izkusili že 18-krat. Večkrat od njih so bili na tem prvenstvu kaznovani le trije udeleženci.

Slovenija edina, ki je presegla 60 odstotkov

Španci se redko odločajo za strele z razdalje (devetih metrov ali več). | Foto: Reuters Španci se redko odločajo za strele z razdalje (devetih metrov ali več). Foto: Reuters Pred današnjim derbijem je treba poudariti, da Španci največ zadetkov dosegajo s šestmetrske črte, medtem ko se Slovenija večkrat od njih odloča za strele z razdalje. Dolga leta je pogrešala pravega bombarderja, ki bi paral mrežo z devetih metrov, v Metzu pa je kot ekipa najbolj učinkovita pri strelih z razdalje, s katerimi bi lahko Špancem prizadejali veliko škode.

Slovenija je edina udeleženka prvenstva, ki ima več kot 60-odstotno učinkovitost pri strelih z razdalje. Španija ima le skromnih 36 odstotkov in spada v spodnjo polovico razpredelnice.

Danes se bosta pomerili reprezentanci, ki se poredko odločata za strele z razdalje. Pri Špancih gre z razdalje proti vratom le vsak sedmi strel, pri Slovencih vsak peti … Slovenski vratarji bodo imeli v mislih, da so Španci zelo natančni s krilnih položajev (74 odstotkov). Na SP 2017 v tej prvini zaostajajo le za Hrvati.

Kdo je najboljši in najbolj natančen strelec, kdo ima najbolj razigranega vratarja, kdo je nezgrešljiv s sedmih metrov, katera reprezentanca je najboljša … O tem lahko več izveste v podrobni infografiki. Bo po današnji tekmi s Španci še lepša za slovensko oko?

Ne spreglejte