Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
26. 9. 2015,
21.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zagreb Branko Tamše Veselin Vujović rokomet liga prvakov liga prvakov Zlatorog

Sobota, 26. 9. 2015, 21.42

8 let

Slovenski selektor osvojil Zlatorog

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V drugem krogu rokometne lige prvakov so Celjani v Zlatorogu po napetem boju izgubili proti Zagrebu 20:21 (9:10) in ostajajo pri dveh točkah. V naslednjem krogu z Wislo bodo spet v domači dvorani.

Celjani so tesno izgubili balkanski el clasico z Zagrebom, ki ga vodi slovenski selektor Veselin Vujović, čeprav so vodili skoraj vso tekmo, največ tudi za štiri gole. Kaj veliko prostora za eksperimente Branko Tamše tako ali tako ni imel. Še ne povsem čili Miha Zarabec je pričakovano ostal na klopi, Ivan Gajić je vstopil v igro le za sedemmetrovko, ki jo je obranil.

Od prve sekunde so začeli Urban Lesjak v vratih, na krilih kapetan Luka Žvižej in Blaž Janc, na zunanjih položajih David Razgor, Povilas Babarskas in Šime Ivić ter na črti Blaž Blagotinšek, saj je imel Vid Poteko noč pred tekmo močne prebavne težave. Zagreb, ki ima v višini prednost pred Celjani, je začel z dokaj globoko postavitvijo 6-0, Celjani z nekoliko plitvejšo.

Kot britev

Od samega začetka je bilo jasno, da bo šla tekma na nož. Posredovanja so bila ostra kot britev, skorajda se je slišalo pokanje kosti, a vse bolj ali manj v športnih okvirih. Še preden se je dopolnila peta minuta tekme, je bil na vsaki strani že izključen po en rokometaš. Odlična sta bila vratarja Urban Lesjak in Ivan Stevanović, ki sta imela do odmora skupaj kar dvajset obramb. Po nekoliko medlem začetku se je celjski stroj ogrel.

Da bi lahko imel svoj večer, ja nakazal Žiga Mlakar, ki je prvič zadel le nekaj sekund po vstopu. Uresničila se je Tamšetova taktična zamisel s hitrimi prenosi. Dva protinapada, dva polprotinapada, vsi štirje uspešno izpeljani in semafor je natanko na tretjini tekme kazal 7:4. In ne le to. Razgor je imel sedemmetrovko, Celjani pa igralca več. Bolj otipljiva prednost, na tovrstnih derbijih tako zaželena in pričakovana, je bila na pladnju.

Minuta popolnega mrka

A nato so pivovarji padli v neverjetno serijo napak. Pozor: v le dobri minuti so zapravili sedemmetrovko, zgrešili nezgrešljivo, izgubili dve žogi in dobili dva gola z igralcem več. Za zagrebški posladek je sledila še ena celjska izgubljena žoga in prvi hrvaški protinapad za izenačenje na sedem. Do odmora je bila prednost bolj ali manj v celjski lasti, a ne več kot za zadetek. Po skoraj mesecu brez prave tekme in z močno okrnjenim treningom se je predstavil tudi Miha Zarabec.

Ušli na štiri gole, a spet rapidno padli

Začetek drugega polčasa je spet ponudil obetavno sliko. Z igralcem manj je zadel Janc, ki je dodal gol iz protinapada, za napaki iz prvega polčasa pa se je odkupil prodorni Razgor, ki je Celjane popeljal na dotlej najvišjih plus štiri v 37. minuti.

Zapravljen praktično zagotovljen gol, brezidejnost v napadu, trije hitri zagrebški prehodi v napad in v treh minutah so večni hrvaški prvaki, ki so nastopili brez kapetana Zlatka Horvata, Josipa Vačića in Stipeta Mandalinića, znova izenačili. In to s celjskim orožjem – hitrostjo.

Duh preteklosti in prekletstvo izključitev

Na treh četrtinah tekme se je znova obudil duh preteklosti. Po še drugem piskanem prekršku v napadu na desni strani so gledalci s predirljivimi žvižgi "nagradili" srbska sodnika, na igrišče pa je priletel tudi vžigalnik ali dva. Glasnejša spodbuda je k še večji srčnosti pripeljala tudi pivovarje, ki so se z Zarabčevim golom v 48. minuti še tretjič odlepili na tri zadetke prednosti in si spet priborili igralca več. A so tudi v tem položaju dobili dva gola, dali pa nobenega. Neizkoriščena bi skoraj ostala tudi Šebetićava izključitev, če le nekaj sekund pred njegovo vrnitvijo ne bi zadel Blaž Janc.

Rešitelj Ivić, a ne celjski

Tudi po vnovičnem zaostanku za dva gola so se Zagrebčani spet vrnili. Razigral se je drugi vratar Filip Ivić. Celjane je začela zdelovati utrujenost. Srbska sodnika sta se nekoliko izgubila in gostom puščala izjemno dolge napade. Celje pa ni moglo zadeti. Niti s sedemmetrovke, ki jo je minuto in pol do konca pri zaostanku za gol zapravil Zarabec.

V zadnjem napadu, imeli so 18 sekund, Celjani niso mogli zadeti niti z dvema igralcema več. Odločilno žogo je obranil Ivić in pivovarje pahnil v zapleten, a ne nemogoč položaj, kar zadeva napredovanje.

Ob porazu so zbledele tudi nekatere odlične posamične predstave, na primer Žvižejeva v obrambi in celjski vratarski učinek. Lesjak se je ustavil kar pri 18 obrambah. A Celje preprosto ni znalo vzeti ponujenega, Mlakarjev strel z dvema igralcema več je bil prehiter, a tudi prej je bilo storjenih preveč napak v napadu.

Tudi naslednjo soboto bo živahno v Zlatorogu

V nasprotju s siceršnjo večinsko prakso bodo Celjani tudi prihodnjo tekmo igrali doma. V tretjem krogu lige prvakov v Zlatorog prihaja poljski podprvak Wisla, ki je v prvem krogu ukradel točko Veszpremu, v nedeljo pa igra s Parizom.

Ne spreglejte