Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 11.55

8 let

Slovenski klub do "wild carda" za LP?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rokometna klubska sezona je za večino že končana. Bolj ali manj jasno je, kdo bo nastopil v elitni evropski ligi v prihodnji sezoni. V slovenskem prostoru si je vstopnico zagotovil Cimos Koper, a …

Slovenija na klubski lestvici Evropske rokometne zveze ta čas zasedba osmo mesto, kar ji v prihodnji sezoni (2011/12) zagotavljal le eno mesto v elitni ligi prvakov, podobno kot že zadnji dve sezoni. Le-tega si je letos zagotovil koprski Cimos, ki bo drugič zaigral med elito (prvič se je preizkusil v sezoni 2008/09 in zaključil v prvem delu tekmovanja). Prav v sezoni 2008/09 je imela Slovenija zadnjič dva predstavnika med elito.

Drugo mesto v državnem prvenstvu prinaša igranje v pokalu EHF, drugem po vrednosti, medtem ko pokalna lovorika prinaša nastopanje v pokalu pokalnih zmagovalcev. Gorenje Velenje je osvojilo drugo mesto tako v pokalu kot prvenstvu, zato naj bi v prihodnji sezoni igralo v evropskem pokalu pokalnih zmagovalcev, medtem ko tretja ekipa slovenskega prvenstva Celje PL potuje v pokal EHF. Ob tem se lahko še dva slovenska kluba prijavita za igranje v pokalu challenge, kjer pa ne sodelujejo najboljše države kot sta Nemčija in Španija.

Nemudoma po zaključku prvenstev in evropskih tekmovanj pa se na Evropsko rokometno zvezo s strani klubov začenjajo lobiranja za t.i "wild card", ki ga je pred dvema sezonama uvedla EHF. S posebnim povabilom krovna organizacija ponudi uglednim evropskim klubom, ki jim je v sezoni "spodletelo" v domačem prvenstvu, kvalifikacijski turnir povabljencev, preko katerega imajo novo priložnost za preboj v ligo prvakov.

V minuli sezoni je povabilo dobil drugo uvrščeni slovenski klub, Gorenje, ki pa v Karslruheju ni imel pravih možnosti proti Rhein-Neckar Löwen, Ademarju in Silkeborgu. Pred dvema sezonama pa je EHF "wild card" namenila Celju PL, ki je slovensko prvenstvo tedaj končal šele na četrtem mestu. Ekipa pod vodstvom Toneta Tislja je igrala na turnirju v Leonu, a se ni prebila preko kvalifikacij.

Skoraj zanesljivo bosta v prihodnji sezoni posebno povabilo dobila po en nemški in španski klub, vse več pa je indicev, da bi se med povabljenci lahko znašla tudi slovenski in poljski predstavnik.

Sicer pa imata prvi dve državi na lestvic EHF po tri predstavnike v ligi prvakov, Madžarska, Francija, Rusija in Danska po dva, od osmega mesta navzdol pa po enega. Na lestvici je pred Slovenijo na sedmem mestu še Švica.

Ne spreglejte