Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
2. 7. 2015,
19.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rokomet Ljubljana Beno Lapajne Ognjen Backovič Boštjan Ficko

Četrtek, 2. 7. 2015, 19.51

8 let

Slovan našel okrepitve na igrišču in v pisarni

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kot kaže, rokometni klub Slovan, ki je bil v lanski sezoni deseti v državnem prvenstvu, začenja novo zgodbo. Tokrat za spremembo brez visokoletečih ambicij in z legendami slovenskega rokometa.

Predsednik Slovana ostaja Marjan Gorišek. Goran Dujić, nekdanji direktor Krima, je postal podpredsednik in tudi formalno glavni operativec, Bojan Povše iz Mestne občine Ljubljana pa je tretji član klubske uprave.

"Hodil sem na preglede krvi, ali smo res tako kužni na Slovanu, da se nas vsi izogibajo," je z novimi močmi v vodstvu kluba zadovoljen Gorišek, član nekdanje zlate generacije Slovana, ki je klub pred štirimi leti s svojim finančnim vložkom praktično rešil pred propadom in bil dolgo skoraj osamljeni jezdec pri financiranju in v nenehni bitki s tegobami, ki jih je naplavila preklost.

Vrnili bi vrednote

Pozitivnost in transparentnost sta vrednoti, ki si ju želi uveljaviti nekdanji evropski podprvak in si povrniti zamajani ugled. Vsem pa je jasno, da morajo organizacijo spremljati rezultati. Trener ostaja Boštjan Ficko.

"V vseh športih je Ljubljani zanimiva le vrhunskost. Kdaj bomo to dosegli na Slovanu … Vsekakor nam to ne bo uspelo z denarjem. Vzpostaviti moramo rokometno šolo, kakršna je bila v preteklosti. Pridobili smo nekaj okoliških šol, potrebujemo pravi strokovni kader," je prepričan nekdanji slovenski reprezentant, ki stavi na znanje, tradicijo in blagovno znamko Slovana, ki je v lanski sezoni drugič v zadnjih treh letih osvojil naslov mladinskega državnega prvaka.

Ficku bosta pomagala dva nekdanja soigralca iz izbrane vrste in Prul, Beno Lapajne in Ognjen Backovič. "Na Boštjanovo vabilo sem se odzval z veseljem. Dela se ne bojimo. V prvem krogu bomo igrali s Celjem, vsi vabljeni na derbi," je bil jedrnat Lapajne.

Na strune čustev

Backovič je otrok Slovana in je po koncu lanske sezone sklenil bogato kariero. "Do Slovana čutim čustveno navezanost. Je klub s tradicijo, s katero se lahko meri redko kdo. Mladinska šola je bila nekoč zaščitni znak Slovana. V treh letih so bili mladinci dvakrat državni prvaki, zato je očitno, da se je spet začelo dobro delo. Drugi razlog za moj prihod je Boštjan Ficko. Ko sem dobil vabilo, nisem videl nobene težave. Ekipo sem že spoznal, ko sem pred časom treniral z njo. Verjamem, da Slovan lahko spet pride na stara pota," je prepričan Backovič.

Tako on kot kolega iz strokovnega štaba sta poleg športnih prevzela še druge zadolžitve. Backovič bo bdel nad marketingom, Lapajne bo pomagal pri financah, Ficko pa pri pravnih zadevah. Staneta Ostreliča ni več v klubu.

Skalp kapitalca

Ljubljančani si želijo izboljšati lanski prvenstveni dosežek, uveljavljati mlade igralce in jih piliti ter to, da bi na Kodeljevem padel kateri od "kapitalnih" klubov tudi v prvenstvu, kot je na primer v lanskem pokalu Maribor.

Adijo, visokoleteči načrti

Nihče si ne zatiska oči. Obljub o spet "velikem" Slovanu je bilo v zadnjih desetih, petnajstih letih ogromno. A vse so bile kratke sape. Klub slovite tradicije je celo dvakrat izpadel iz prve lige, a se krčevito boril za življenje in na srečo ni doživel usode nekaterih ugasilh organizacij.

Zdaj velikih obljub ni. Le zaveze o predanem delu. To bo morda spominjalo na profesionalno, a ga ne bodo opravljali profesionalci. Vsi glavni akterji imajo svoje službe, rokometu so in bodo namenjali prosti čas. Denarja je v klubu malo oziroma dovolj za kakšno štipendijo ter osnove osnovnih stroškov. Zato je jasno, da si nihče ne bo napolnil žepov, motivi prihajajo od drugod. To in dejstvo, da strokovno vodstvo tvorijo trije nekdanji reprezentanti, ki so še pred kratkim igrali, lahko vliva upanje, da tokrat zgodba raste na zdravih temeljih.

Ne spreglejte