Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2008,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 19. 2. 2008, 9.48

8 let

Slabi spomini na Montpellier

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sobotni nasprotnik Gorenja Velenja v rokometni ligi prvakov prihaja iz Francije. Montpellier je v zadnji sezoni osvojil v državnem prvenstvu drugo mesto, skupaj je bil devetkrat prvak Francije.

Moštvo Montpelliera je bilo ustanovljeno leta 1982 in ima za sabo, gleda na svojo mladost, zelo uspešno rezultatsko zgodovino. Prvih pet let se je moštvo imenovalo Cosmos Montpellier, nato nadaljnji dve leti Montpellier La Paillade Sport Club, od leta 1990 pa nosi sedanje ime. Francoski državni podprvak nastopa v dvorani Palais des sports Rene Bouhnol, ki sprejme 3000 gledalcev, rokometaši pa pred domačimi navijači igrajo v modro-beli opremi, medtem ko v gosteh nastopajo v modro-rdeči.

V preteklosti številna zveneča imena

Klub je od samega nastanka iz leta v leto dosegal boljše rezultate in iz nižje lige napredoval v višjo. V sezoni 1991/92 so napredovali v najmočnejši francosko ligo, prvega naslova državnega prvaka pa so se veselili v sezoni 1994/95. Naslov francoskega prvaka so osvojili še osemkrat (1998, 1999, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006). V minuli sezoni jim ni uspelo obraniti naslova, saj so bili drugi. Ob številnih domačih naslovih pa se lahko pohvalijo z naslovom prvaka tudi v ligi prvakov, ki so jo osvojili v sezoni 2002/03, ko so v finalu ugnali Portland San Antonio.

V preteklosti je za Montpellier igralo veliko vrhunskih igralcev, ki so sedaj nosilci igre v najbogatejših klubih po Evropi. Tako je dres večkratnih francoskih prvakov nosil morda trenutno najboljši vratar na svetu Thierry Omeyer, ob njem pa še Nikola Karabatić, Frederic in Gregory Anquetil, Didier Dinart, Jarome Fernandez ter številni drugi.

V sezoni 2005/06 Francozi v 1/8 finala boljši za zadetek

V letošnji sezoni poleg francoskih igralcev tvorijo moštvo še štirje Tunizijci (Wissem Hmam, Issam Tej, Heykel Megannem in Marouene Maggaiez), dva Čeha (David Juricek ter Jan Sobol) in Srb Mladen Bojinović, ki je s 45 goli najboljši strelec Francozov v ligi prvakov. Od francoskih igralcev so pomembni Michael Guigou, Cedric Burdet, Franck Junillon in Joel Abati. V vratih za čim manjše število zadetkov skrbita Maggaiez in Daouda Karaboue.

Do glavnega dela tekmovanja v ligi prvakov je francoski viceprvak prišel s štirimi zmagami in dvema porazoma. Oba poraza je zabeležil proti Kielu. Poleg slednjega je imel v skupini še Hammarby in Constanto.

Gorenje se Montpelliera ne spominja v najboljši luči, saj je bil v sezoni 2005/06 v osmini finala le za zadetek oddaljen od napredovanja. Na prvi tekmi pred domačimi navijači so "ose" slavile zmago s 26:22, da pa ni bila višja, so se Francozi lahko zahvalili le izjemnemu vratarju Omeyerju. Na povratni tekmi so Velenjčani zgubili z 28:33, vendar pa so domačini do zmage s petimi goli prišli tudi ob pomoči sodnikov.

Ne spreglejte