Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
17. 3. 2015,
15.02

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Krim Mercator Krim Mercator liga prvakinj Marta Bon Tamara Mavsar

Torek, 17. 3. 2015, 15.02

2 leti, 6 mesecev

Sezona preživetja

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Krimova evropska sezona je končana. Zaznamovana je bila s pretresi in nekaterimi rekordi.

V sezoni sanacije, pocenitve in preživetja, ki je sledila največji krizi v 30-letni zgodovini kluba, so Ljubljančanke doživele najvišji poraz v zgodovini sodelovanja v ligi prvakinj in prejele največ golov na eni tekmi.

Krim je izpolnil cilj, uvrstitev v drugi krog, med 12 najboljših ekip Evrope, in sicer po zaslugi dveh zmag, nad avstrijskim Hypom in ruskim Dinamom, ki sta zameglili pogled na realno stanje. Na teh tekmah so krimovke presegle same sebe, vsaj glede na kasnejše predstave, ne le v glavnem delu, ko sta jim nasproti stali eni najboljših ekip v Evropi Vardar in Budućnost. Najbližje uspehu so bile na domači tekmi s Thüringerjem.

Odprta vrata

Pomladansko-poletni kaos je bil očitno prevelik, ekipa sestavljena v veliki naglici, dopolnjevala se je še vse do zgodnje jeseni. Hitropoteznost, ki so jo pogojevale globoke finančne luknje v lanski sezoni – te bodo na tapeti še nekaj let - je porajala napake. V klub so prihajale igralke, ki so vlekle stare poškodbe. Res je, da je ob vsakem spoznanju zgrešenega selekcioniranja sledila blagajni blagodejna prekinitev sodelovanja (Marina Lambevska, Allison Pineau, Amelie Goudjo), kar na primer v prejšnji sezoni ni bila vselej praksa, a vrata, vhodna ali izhodna, Stožic so bila odprta skoraj vso sezono.

Z Allison Pineau je Krim med drugim želel pokazati svetu, da k njemu še vedno znajo zaiti vrhunske igralke. A izkazalo se je, da je Francozinja zapustila Ljubljano že po štirih mesecih. Namesto reklame zdaj v Franciji razlaga, kako je storila napako, da je zaupala Krimu, za slovenske medije pa ni bila dosegljiva. Reklama, ki je postala antireklama. Tudi pri igralkah je bilo na trenutke pogrešati nekaj več zagrizenosti, energije, trde bitke do konca. Je mar še kakšen boljši poligon za dokazovanje kot evropski velikani?

Od zgodovine se ne živi

Najbrž je preprosto treba zavreči oguljen izrek "na pota stare slave". Kam bi se Krim rad vrnil? Na evropski vrh, po tretji naslov evropskega prvaka? Najmanj kratko-, če ne srednjeročno je to utopija, zdajšnje stanje pa je posledica v vrh kotirajočih ambicij, ki niso imele kritja in ob tem spoznanju niso doživele pravih reakcij.

Gotovo ni vse le črno ali sivo. Priložnost je dobilo nekaj mladih deklet. Najstnica Liza Omoregie, ki pred prihodom v Ljubljano dve leti ni igrala rokometa, je odkritje sezone. Nekaj zelo dobrih tekem je odigrala Miša Marinček, napredek v obrambi kaže Lara Hrnčič, z delovanjem in učinkom na igrišču pa se je v vsej sezoni odlikovala kapetanka Tamara Mavsar. Pričakovali smo še kakšen izdelek Krimove šole več.

Že spomladi je Marta Bon vedela, da bo "sezona težka za umret", njena zahtevnost je še presegla doktoričina pričakovanja. Ne glede na letošnje rezultate pa je glavna finančna stabilnost Krima in uspešna sanacija ob nastopanju v ligi prvakinj. Če bo Krim denarno majav, so zmage in porazi povsem irelevantni. Pomembno je, da letošnja sezona v Stožicah ne bo minila brez nauka.

Ne spreglejte