Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2017,
15.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Sergej Rutenka Belorusija Slovenska rokometna reprezentanca

Četrtek, 12. 1. 2017, 15.10

6 let, 6 mesecev

Sergej Rutenka končal kariero

Beloruski velikan s slovenskim srcem ne bo več igral

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
sergej rutenka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes je črto pod bogato rokometno kariero potegnil 35-letni Belorus Sergej Rutenka, šestkratni zmagovalec lige prvakov, nekdanji slovenski reprezentant in zmagovalec najprestižnejšega klubskega tekmovanja s Celjem Pivovarno Laško.

Medtem ko je beloruska rokometna reprezentanca na svetovnem prvenstvu v Franciji, je Sergej Rutenka v Minsku sklical novinarsko konferenco in razkril, da je končal profesionalno pot.

Ni mu verjela niti žena

"Zdaj sem mogoče miren, toda o tem sem dolgo razmišljal. Celo žena mi ni verjela, ves čas me je spraševala, ali sem resen. Vidim, da je čas za nov list v mojem življenju. Nisem prvi igralec, ki je končal kariero, in ne bom zadnji. Moja vest je čista, tako kot je bila čista predanost igranju za klube in reprezentance," je dejal Rutenka.

Belorus s slovenskim srcem je s Celjani osvojil naslov evropskega prvaka. | Foto: Guliverimage/Getty Images Belorus s slovenskim srcem je s Celjani osvojil naslov evropskega prvaka. Foto: Guliverimage/Getty Images

Belorus s slovenskim in španskim potnim listom je nazadnje igral za SKA Minsk. Decembra je napovedal, da se bo preizkusil v Katarju, toda tam je ostal le kratek čas.

Vesel, da ni vsako leto menjal kluba

Rutenka je kariero začel v Arkatronu Minsku, pri 19 letih se je preselil v Slovenijo h Gorenju Velenju in nato k Celju. Slovensko ligo je osvojil štirikrat, leta 2004 pa je bil eden glavnih igralcev pri podvigu Celja, ko je osvojilo ligo prvakov. Sledila je selitev v Španijo, kjer je preživel deset let. Bil je član Ciudad Reala in Barcelone, na Pirenejskem polotoku je osvojil osem naslovov španskega prvaka in pet v ligi prvakov. Skupno je tako šestkrat dvignil lovoriko za zmago v ligi prvakov, večkrat je to uspelo le Andreju Xepkinu, ki je z Barcelono slavil sedemkrat.

Nepozabno slavje ob evropskem naslovu celjskega rokometnega kluba. | Foto: arhiv RK Celje PL Nepozabno slavje ob evropskem naslovu celjskega rokometnega kluba. Foto: arhiv RK Celje PL

"V karieri sem postavil res veliko mejnikov, ne bi bilo zanimivo, če bi vse naštel. Vesel sem, da nisem vsako leto menjal kluba, imam veliko lepih spominov. Z Belorusijo sem osvojil srebro na mladinskem evropskem prvenstvu, ta uspeh ima posebno mesto. Obžalujem, da nisem osvojil medalje s člansko reprezentanco," je povedal Rutenka.

Ne spreglejte