Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
1. 4. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Rokometna reprezentanca rokomet Olimpijske kvalifikacije Uroš Zorman,

Petek, 1. 4. 2016, 7.00

6 let, 7 mesecev

Prvi na olimpijskih igrah in edini dvakrat

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Foto: Guliver/Getty Images

Prihodnji konec tedna bodo slovenski rokometaši igrali kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v Riu. Če se jim uspe zavihteti tja, bo to zanje tretje tekmovanje pod olimpijskimi krogi.

Sydney 2000

Prvič so se slovenski rokometaši olimpijsko počutili leta 2000. Peto mesto na evropskem prvenstvu na Hrvaškem, kjer so pripravili veliko presenečenje in na zadnji tekmi premagali prav domačine, jim je prineslo tudi krstni olimpijski nastop. V Sydney jih je popeljal selektor Leopold Jeras. Slovenija je igrala v skupini s Švedsko, Francijo, Španijo, Tunizijo in Avstralijo. Po presenetljivem remiju s Francijo so bili v četrtfinalu boljši Rusi.

V reprezentanci je bilo nekaj slovenskih legend, kot na primer Rolando Pušnik in Iztok Puc. Ta je na olimpijskih igrah po Jugoslaviji in Hrvaški nastopil še s svojo tretjo reprezentanco. Drugi del ekipe so sestavljali mlajši igralci, ki so pozneje prevzemali pomembnejše vloge. Na primer Aleš Pajovič, Renato Vugrinec in Zoran Jovičič.

Slovenska reprezentanca v Sydneyju:

Tettey Banfro, Branko Bedekovič, Gregor Cvijič, Zoran Jovičič, Andrej Kastelic, Beno Lapajne, Jani Likavec, Zoran Lubej, Aleš Pajovič, Iztok Puc, Roman Pungartnik, Rolando Pušnik, Uroš Šerbec, Tomaž Tomšič in Renato Vugrinec.

 

Uroš Zorman lovi svoje druge olimpijske igre. | Foto: Guliverimage/Getty Images Uroš Zorman lovi svoje druge olimpijske igre. Foto: Guliverimage/Getty Images
Atene 2004

Na druge igre so se Slovenci odpravili v povsem drugačnem kontekstu, kot evropski podprvaki. Nastopili so v zelo podobni zasedbi kot na prvenstvu v Ljubljani, ekipi pa je selektor Tone Tiselj dodal tedaj vzhajajočo zvezdo Sergeja Rutenko.

A Atene niso prinesle potrditve evropskega srebra. Dve zmagi na šestih tekmah sta bili dovolj za predzadnje, 11. mesto. Slovenija je sicer trikrat izgubila za pet golov ali manj, vendar proti Španiji kar za 13. Na zadnji tekmi je premagala Egipt.

To je bila ekipa, iz katere je pet igralcev nastopilo še na lanskem svetovnem prvenstvu. Med drugim je imela v zunanji vrsti udarno trojko Celja, ki je nekaj mesecev prej osvojilo evropski naslov: Rutenka,Uroš Zorman in Renato Vugrinec.

Slovenska reprezentanca v Atenah:

Matjaž Brumen, Zoran Jovičič, Andrej Kastelic, Vid Kavtičnik, Miladin Kozlina, Beno Lapajne, Jure Natek, Marko Oštir, Aleš Pajovič, Dušan Podpečan, Sergej Rutenka, Tomaž Tomšič, Renato Vugrinec, Uroš Zorman in Luka Žvižej.

Zadnji up

Slovenci torej nikdar niso posegli po vrhu, tudi prav blizu njega na olimpijskih igrah niso prišli. So pa rokometaši prvi predstavniki ekipne panoge, ki so dosegli olimpijski turnir, in do zdaj edini, ki jim je to uspelo dvakrat. Družbo jim delajo hokejisti, ki so nastopili v Sočiju.

Nekaj mesecev pred Riom je rokometna reprezentanca zadnji slovenski up med moštvenimi športi. Olimpijski nastop bi gotovo pomenil slovo starejše generacije, ki ji je olimpijski duh pomemben ali pa celo ključni vir motivacije.

Ne spreglejte