Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
20. 2. 2016,
21.12

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

liga prvakov rokomet Flensburg Ljubomir Vranješ

Sobota, 20. 2. 2016, 21.12

4 leta, 7 mesecev

Priložnost, ki bo Celjane preganjala v nočnih morah

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V izjemnem vzdušju skoraj polne dvorane Zlatorog so Celjani v 12. krogu lige prvakov izgubili.

Flensburg je ta hip ena najbolj vročih ekip v Evropi. Za njo je osem zaporednih zmag v ligi prvakov, pred dnevi je premagala vodilno zasedbo bundeslige Rhein-Neckar Löwen in le tri točke zaostaja za vrhom nemškega prvenstva. Flensburg že vrsto sezon uspešno vodil Ljubomir Vranješ, ki je z ekipo s severa Nemčije leta 2014 postal tudi evropski prvak. Ravno v tisti sezoni je njegov klub zadnjič klonil v Zlatorogu.

Takšen scenarij se ni ponovil tokrat, čeprav so imeli pivovarji Nemce na kolenih 50 minut. Tedaj so še vodili z dvema goloma, največ celo s štirimi. A pokazalo se je, da je proti tako kakovostni ekipi nemogoče igrati brez razpoloženih Mihe Zarabca, ki je dobil tudi močan udarec, in levega zunanjega igralca.

Čeprav je Flensburg v drugem polčasu veliko grešil v napadu, je v zadnjih desetih minutah postavil delni izid 8:2, kljub odličnim obrambam Urbana Lesjaka. Končni rezultat je bil 30:26. Pri Celjanih, ki so se jim zelo poznale zdravstvene odsotnosti, je Blaž Janc dal sedem golov, pri Flensburgu Lasse Svan osem.

Pomanjkanje levih zunanjih

Celjani so imeli tokrat bistveno zdesetkan nabor levih zunanjih. Arthur Patrianova in Marko Dujmovič sta poškodovana, Povilas Babarskas pa je tako kot Ivan Gajić zbolel, a sta bila oba v ekipi. Tako kot mladinca Matic Grošelj, ki je četrti levičar v zasedbi, in nadarjeni kadetski reprezentant, vratar Gašper Dobaj.

Začelo se je nadzvočno. Po minuti igre so gledalci videli že štiri gole. To je bila bitka ekip, ki stavita na hiter in privlačen rokomet z veliko (pol)protinapadi. Ko se je igra nekoliko umirila, je bil korak ali dva v prednosti bundesligaš. Vse dokler Celjani iz rokava niso potegnili standardnega asa – hitre tranzicije. Ta seveda ne bi bila mogoča brez izvrstnih obramb Urbana Lesjaka, ki je v prvem polčasu obranil devet žog, toliko kot presenetljiva številka ena v Flensburgovih vratih Kevin Moeller. Le da je bilo pri Celjanih več ustavljenih "zicerjev".

Pred odmorom že lepo vodstvo

Vranješ se je dobro taktično pripravil na celjski napad, v katerem smo pogrešali kakšen strel od daleč več. Pivovarska prednost je zacvetela, ko so začeli padati lahki goli. Spet je blestel Blaž Janc, najboljše desno krilo prejšnjega kroga, ki je spet dobil minute tudi na zunanjem položaju. Dobro minuto pred glavnim odmorom je prav Janc zadel za 14:11 in podal svojemu soimenjaku Blagotinšku za plus štiri. Morda bi lahko bila prednost še celo malenkost višja, če bi bili Celjani bolj zbrani pri zaključevanju polprotinapadov.

V valovih

Izključitev Luke Dobelška praktično takoj po prihodu iz garderobe je Flensburg izvrstno unovčil z delnim izidom 3:0. Črne minute Celja so se nadaljevale z zapravljenima sedemmetrovko in protinapadom Luke Žvižeja ter dvema zaporednima tehničnima napakama Mihe Zarabca z igralcem več.

Oboleli Babarskas, ki je ta teden opravil le en trening, v velikem delu tekme ni predstavljal nikakršne nevarnosti za Flensburgova vrata, zato je bilo toliko več bremena na njegovih soigralcih. Na srečo so grešili tudi Nemci, po njihovih štirih zaporednih zapravljenih napadih je Celje z golom Tilna Kodrina iz protinapada spet obnovilo vodstvo za dva gola (20:18). Isti igralec je izsilil še sedemmetrovko, ki jo je četrt ure pred koncem realiziral Gal Marguč. A po dveh slabih poskusih Mlakarja in Babarskasa so gostje postavili delni izid 3:0 in moštvi sta bili spet poravnani.

Tisti protinapad …

Za dva gola upanja je poskrbel Mlakar, a so si Celjani znova sami skopali jamo. Blagotinšku je Moeller, ki je ustavil kar 16 žog, obranil protinapad za plus tri, malce pozneje je bil visoki krožni napadalec še izključen. Dobrih šest minut pred koncem so Nemci po dolgem času spet povedli.

In niso se ustavili. Brez usmiljenja so kaznovali celjsko neučinkovitost na zunanjih položajih, in ko je Tamše vzel minuto odmora štiri minute pred koncem, je na semaforju pisalo 27:24. Ne v celjsko korist. Pozneje smo na igrišču videli tudi nekaj živčnosti, strel v glavo Lesjaku, izključitev Poteka, bes Toft Hansena … Najpomembnejše pa je, da so se Nemci odlično izvlekli v zadnjih desetih minutah in domov odnesli izjemno pomembni točki.

Ne spreglejte