Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2016,
19.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

rokomet kvalifikacije za olimpijske igre Veselin Vujović Uroš Zorman,

Petek, 8. 4. 2016, 19.15

6 let, 6 mesecev

Pot v Rio začeli, kot so si le želeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
matevz skok | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski rokometaši so v iz izjemnem slogu začeli kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Drugič v zgodovini so premagali Špance, a za Rio se bo treba še potruditi.

Varovanci selektorja Veselina Vujovića si lahko po zmagi nad Španijo vozovnico za Brazilijo zagotovijo že v soboto, ko se bodo ob 18.30 pomerili s Švedsko, sicer pa v nedeljo, ko imajo na sporedu še na papirju najlažjega tekmeca Iran (18.45). Slovenija je doslej le enkrat premagala Špance, in sicer na prijateljski tekmi leta 2003.

Slovenija je doslej nastopila na dveh olimpijskih igrah. Prvič 2000 v Sydneyju in nato še štiri leta kasneje v Atenah. Španija, ki na OI neprekinjeno nastopa od leta 1980, pa se je po tem porazu znašla v manjših težavah, saj jo prav zadnji dan čaka še odločilni obračun z gostitelji Švedi.

Slovenski rokometaši, ki so januarja razočarali zveste privržence s hitrim izpadom na evropskem prvenstvu, so se tokrat odkupili z obrestmi. Čeprav so pokazali dva različna obraza, so pravega razkrili v drugem polčasu, ki so ga dobili kar z 12:5.

Zaostajali že za pet

Ko je tekla 38. minuta in je Španija vodila z 19:14, ni bilo veliko korenjakov, ki bi upali staviti na slovenske barve. A razmerje oziroma kvota na zmago Slovenije je v naslednjih minutah začela hitro padati.

Darko Cingesar je v 45. minuti zadel za 19:18, isti igralec je nato izenačil na 20:20, ko pa se je tekma začela lomiti, so v ospredje ob Juretu Dolencu stopili še najizkušenejši. Dirigentsko palico je vihtel 36-letni Uroš Zorman, svoja prva zadetka sta dosegla 27-letni Dean Bombač (prav danes ga je Evropska rokometna zveza izbrala za igralca meseca marca) in 31-letni Vid Kavtičnik, v vratih pa je zablestel 39-letni Gorazd Škof (10 obramb, 45%).

Zaprte vse poti do gola

Zadetek Bombača je bil za 21:20, Kavitčnik je zadel za 22:20, Škof je obranil stoodstotno priložnost Špancev, ko je imela Slovenija igralca manj v polju, Bombač pa je bil na drugi strani natančen s sedmih metrov (23:20).

Slovenija je v petnajstih minutah naredila delni izid 9:1. Na semaforju je bilo sicer še pet minut do konca, vendar Španija proti čvrsti slovenski obrambi ni našla poti do mreže in po zadetku Dolenca minuto in pol pred koncem je bilo jasno, da je Slovenija drugič v zgodovini in prvič po 2003 premagala mogočno Španijo.

Slovenija : Španija 24:21 (12:16)

Dvorana Malmö Arena, gledalcev 2264, sodnika: Horaček, Novotny (oba Češka).

Slovenija: Skok (3 obrambe - 1 x 7-m), Škof (10 obramb); Blagotinšek, Marguč 5 (3), Kavtičnik 1, Dolenec 6, Cingesar 4, Skube 2, Poteko, Gaber 2, Zorman, Bezjak 2, Razgor, Bombač 2 (1), Mačkovšek, Mlakar.

Španija: de Vargas (5 obramb - 1 x 7-m), Corrales; Gurbindo 1, Maqueda 1, Tomas 1, Entrerrios 2, Sarmiento, Aguinagalde 1, Ugalde, Canellas 4 (2), Morros 1, Garcia, Baena, Rivera 6 (4), Guardiola, Dushebajev 4.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Španija 7 (6).
Izključitve: Slovenija 14, Španija 8 minut.

Rdeči karton: /.

Ne spreglejte