SiolNET. Sportal Rokomet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Olimpijske igre sanje ali realnost?

3

termometer

 | Foto:
Prihajajoče rokometno EP z začetkom 15. januarja ni le boj za prestol stare celine, marveč tudi za zadnje vstopnice za največji dogodke letošnjega leta olimpijske igre v Londonu.

Na olimpijski rokometni turnir v avgustovski London 2012 so se v moški konkurenci že uvrstile Francija kot svetovna prvakinj in Velika Britanija kot gostiteljica, azijska prvakinja Južna Koreja ter Argentina kot panameriška prvakinja. Čakata se še afriški prvak, ki bo znan 21. januarja, ter evropski prvak. Za naslov olimpijskega prvaka v Londonu se bo potegovalo 12 reprezentanc.

Torej bo na voljo še šest mest, ki jih bodo določili trije kvalifikacijski turnirji. Gostitelji le-teh bodo Danska, Španija, Švedska (do spremembe bo prišlo, če bo katera izmed teh osvojila evropski naslov). Kvalifikacije že imajo zagotovljene Danska, Španija, Švedska, Hrvaška, Islandija, Madžarska (to so ekipe uvrščene od 2. do 7. mesta na SP). Iz Eura 2012 se bodo še dve najboljši, še neuvrščeni, moštvi uvrstili v kvalifikacije.

Slovenija mora bit pred osmimi ekipami

Kaj to pomeni za Slovenijo? Da mora biti na EP boljša od: Poljske, Srbije, Slovaške, Nemčije, Češke, Makedonije, Rusije, Norveške. Slovenci pod vodstvom Borisa Deniča bodo v prvem delu EP igrali v skupini s Hrvaško, Norveško, Islandijo, v nadaljevanju pa se "križajo" s Francijo, Španijo, Rusijo in Madžarsko.

Teoretično: če bi po prvem delu iz vsake skupine domov odšla reprezentanca, ki še nima OI vstopnice oziroma kvalifikacij, bi v lovu na le-te ostalo še pet ekip. Zato bo zanesljivo pomembna vsaka točka v skupinskem delu, ob morebitni dilemi se bodo igrale tudi tekme za razvrstitev od šestega mesta naprej.

V začetku aprila 2012 bodo nato potekali trije turnirji s po štirimi moštvi, od koder se bodo na OI uvrstila po prva dva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin