Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
10. 4. 2016,
22.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

slovenska moška rokometna reprezentanca Španija Manolo Cadenas

Nedelja, 10. 4. 2016, 22.23

6 let, 6 mesecev

Pretresenim Špancem še vedno ne gre iz glave Slovenija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Ljubitelji rokometa bodo prvič po 40 letih na olimpijskem turnirju pogrešali Španijo. Aktualni evropski podprvaki so na predolimpijskih kvalifikacijah doživeli nepričakovan šok. Po pirovi zmagi nad Švedsko so priznali, da jim je olimpijska vrata zaloputnila Slovenija.

Slovenska rokometna odprava se bo v domovino vrnila v ponedeljek. Letalo z dragoceno slovensko pošiljko se bo iz Köbenhavna odpravila proti Zagrebu, kjer bo pristalo ob 13.15. Vrnili se bodo vsi igralci razen nekateri legionarjev, ki so se v svoje klube vrnili neposredne iz Švedske (Marko Bezjak, Jure Dolenec, Matej Gaber, Vid Kavtičnik, Simon Razgor, Uroš Zorman in Sebastian Skube)

'Najbolj boleča zmaga Španije,'' so se množili naslovi v španskih športnih dnevnikih, ko so z žalostjo ugotavljali, da je njihova moška rokometna reprezentanca na kvalifikacijah na Švedskem potegnila krajši konec. Čeprav so v Malmö pripotovali kot veliki favoriti, niso uresničili cilja. Zmagi nad Iranom in Švedsko nista zadoščali, saj se niso uvrstili med dve najboljši reprezentanci. Izpadli so v trikotniku z gostiteljico in Slovenijo, ki je v petek presenetila evropske podprvake in jih premagala s tremi zadetki prednosti.

Če bi Španci v nedeljo z enako mero (+3) odpravili Švedsko, bi si zagotovili olimpijsko vozovnico. NI jim uspelo, zmagali so le z dvema zadetkoma (25:23), usodni 23. gol pa prejeli le pet sekund pred iztekom srečanje. Švedi so izkoristili strel s sedmih metrov, Špancem pa se je podrl načrt, kako z dovolj visoko zmago nad gostitelji turnirja nadoknaditi zamujeno na petkovem srečanju z izbranci Veselina Vujovića (21:24).  

Španci izviseli v evropskem trikotniku

V trikotniku treh evropskih predstavnic, ki so v Skandinaviji z lahkoto nadigrale Iran, je bila najboljša Slovenija. Podobno kot Švedska in Španija se je lahko pohvalila z zmago in porazom, a imela najboljšo razliko v zadetkih (+2). Švedi in Španci so imeli slabšo (-1), gostitelje pa je rešilo večje število doseženih zadetkov na omenjenih dveh tekmah (47 proti 46).

Slovenija je v petek s sanjskim drugim polčasom presenetila Španijo. | Foto: Slovenija je v petek s sanjskim drugim polčasom presenetila Španijo.

''Ne moremo jim ničesar očitati. Imeli so zahtevno nalogo in plačali davek prejšnjemu spodrsljaju,'' so se pri španskem športnem dnevniku Marca neposredno dotaknili uvodnega poraza španskih rokometašev, aktualnih evropskih podprvakov, z Vujovićevo četo. Izgubili so z 21:24, v drugem polčasu pa dosegli le pet zadetkov.

Španski selektor: Ni bila kriva zadnja minuta proti Švedski ...

Zato niso presenetile besede španskega selektorja Manola Cadenasa, ki je po pirovi zmagi nad Švedsko priznal, da so olimpijsko vozovnico izgubili že v petek. ''Ni bila kriva zadnja minuta srečanja s Švedsko, niti sodniki (španski rokometaši niso skrivali nezadovoljstva nad dosojeno 7-metrovko v korist Švedov, ko je bilo do konca le še pet sekund, op. p.), ampak katastrofalna druga polovica drugega polčasa proti Sloveniji,'' je dejal trener.

Olimpijski turnir je izpustila rokometna velesila, ki se je v obdobju po OI v Londonu (2012) povzpela na stopničke na treh velikih tekmovanjih. Leta 2013 je postala svetovni prvak, dvakrat pa se je med dobitniki medalj znašla tudi na evropskih prvenstvih. V španskem taboru so se po zapravljeni priložnosti na Švedskem čudili sistemu. ''Zakaj smo sploh morali igrati predolimpijske kvalifikacije?'' je bilo glavno vprašanje, ki so ga naslavljali na Evropsko rokometno zvezo (EHF). ''Žalostno je, da imamo tako vredno ekipo, a nam vrata olimpijskih iger niso bila odprta že prej. Zelo nas boli, saj smo na plečih nosili veliko odgovornost celotnega španskega rokometa,'' je bil otožen Cadenas.

Začudeni, zakaj so morali igrati kvalifikacije

Prvič po 40 letih bo moški rokometni turnir na olimpijskih igrah minil brez Španije. Nazadnje se je tako zgodilo leta 1976 v Montrealu, nato pa je bila Španija redna udeleženka. Na treh olimpijskih igrah je osvojila bronasto odličje. Na zmagovalni oder je stopila v Atlanti (1996), Sydneyju (2000) in Pekingu (2008), dogajanje v Riu pa bo lahko spremljala le kot zunanja opazovalka, čeprav bi spadala v ožjo skupino favoritov za odličja.

Španski reprezentant Julen Aginagalde je pomagal izbrani vrsti do zmage nad Švedsko, ki pa ni zadoščala za uvrstitev na OI. | Foto: Španski reprezentant Julen Aginagalde je pomagal izbrani vrsti do zmage nad Švedsko, ki pa ni zadoščala za uvrstitev na OI.

Projekt Rio je izpuhtel. V Braziliji ne bo rokometne velesile, ki je v zadnjem desetletju osvojila številne lovorike, njihovi igralci pa branijo barve največjih klubov. ''Zadnjih 20 minut srečanja proti Sloveniji je uničilo štiriletni trud,'' so zapisali pri Marci in ponovili besede selektorja, da so takrat zapravili olimpijski nastop, ne pa zaradi strogo dosojene sedemmetrovke, ki jo je pet sekund pred koncem v zadetek za 23:25 pretopil Ekberg in v Rio popeljal Švedsko.

''Škoda, da smo morali igrati predolimpijske kvalifikacije. To, da je ekonomija pred športom, je obžalovanja vredno,'' je dodal španski reprezentant Julen Aginagalde, jezen in razočaran, da bo kot nekdanji svetovni prvak in aktualni evropski podprvak primoran izpustiti največji letošnji dogodek. Španije ne bo, bosta pa nastopili Švedska in Slovenija. Sanjske petkove predstave Vujovićeve čete, ko je v zadnjih 20 minutah z dovršeno obrambo zaklenila vrata, ne bo pozabila še dolgo ...

Ne spreglejte