Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 10. 2018,
22.45

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

kvalifikacije za evropsko prvenstvo Latvija Veselin Vujović slovenska rokometna reprezentanca

Sreda, 24. 10. 2018, 22.45

5 let, 6 mesecev

Rokomet, kvalifikacije za EP, Slovenija : Latvija

"Na srečo led ni bil preglobok"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
slovenska rokometna reprezentanca | Takole so se slovenski rokometaši veselili zmage na uvodu kvalifikacij. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Takole so se slovenski rokometaši veselili zmage na uvodu kvalifikacij.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenska rokometna reprezentanca je zmagovito začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2020 prvič v treh državah, in v Mariboru z 27:21 premagali Latvijo. Kljub zmagi pa nad igro slovenskih rokometašev ni bil najbolj navdušen slovenski selektor Veselin Vujović. Slovenski rokometaši bodo napake lahko popravili že čez štiri dni, saj jih v nedeljo čaka boj z Estonijo.

Slovenska izbrana vrsta je nastopila v nekoliko spremenjeni postavi kot na zadnji reprezentančni tekmi, ko je v začetku junija v boju za svetovno prvenstvo klonila pred Madžarsko in tako prvič po petih letih ostala brez nastopa na velikem tekmovanju. Izbranci Veselina Vujovića so srečanje odprli nekoliko medlo, nato pa pokazali, kam spadajo na evropskem oziroma svetovnem rokometnem zemljevidu.

Vujović: Z zmago nad Latvijo se ne moremo hvaliti

Slovenija je z zmago nad Latvijo prebila led v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in dosegla prvi dve točki. "Ta led na srečo ni bil Veselin Vujović kljub zmagi ni bil najbolj zadovoljen z igro slovenskih rokometašev. | Foto: Mario Horvat/Sportida Veselin Vujović kljub zmagi ni bil najbolj zadovoljen z igro slovenskih rokometašev. Foto: Mario Horvat/Sportida preglobok. Z zmago nad Latvijo se ne moremo hvaliti. V tekmo smo vstopili preveč sproščeno, zato smo se mučili, nato pa smo začeli igrati bolje. Mislil sem, da bomo dobro energijo prenesli tudi v drugi polčas in odpočili ključne igralce, a smo v nadaljevanju zgrešili preveč stoodstotnih priložnosti. Nejc Cehte je danes zgrešil toliko strelov, kot jih ni na zadnjih desetih tekmah skupaj. Ko se zapravi toliko priložnosti, se to pokaže v nervozi," je bil kljub zmagi kritičen slovenski selektor Vujović.

Na tekmi v mariborski Lukni so gledalci videli zelo grobo in moško igro. Slovenija se je prislužila 12 minut minut izključitev, Latvija dve manj. Tekmo so predčasno končali trije rokometaši. Pri Slovencih Darko Cingesar, na drugi strani sta tekmo predčasno sklenila Jurdzs in orjak Krištopans. "Sodniki so imeli kriterij, ki je dopuščal veliko grobe igre. A drugače se proti fizično tako močni ekipi ne da igrati," je po tekmi dejal slovenski selektor.

Sive lase povzročajo številne poškodbe

Vujoviću so pred tekmo veliko preglavic povzročale poškodbe nekaterih ključnih slovenskih igralcev. Že pred reprezentančnim zborom je bilo jasno, da bosta na tej akciji manjkala Marko Bezjak in kapetan Vid Kavtičnik, z Vujovićevega prvotnega seznama pa so zaradi poškodb naknadno odpadli Borut Mačkovšek, Žiga Mlakar, Vid Poteko in Matic Grošelj. 

"Zmoremo odigrati veliko boljše, imamo še veliko rezerv. Glede na to, da nam manjka toliko igralcev, smo dosegli dober rezultat. Iskreno upam in verjamem, da nam bo v Estoniji uspel še boljši rezultat," je o nedeljski tekmi povedal Vujovič in dodal: "Estonija je hipotetično najslabši nasprotnik na papirju. Z morebitno nedeljsko zmago bi se učvrstili na prvem mestu. Ne smemo dovoliti presenečenja, vse razen naše zmage bi bila katastrofa. Iz današnje tekme se bomo zagotovo veliko naučili."

Blaž Blagotnišek
Sportal Slovenski rokometaši brez težav premagali Latvijce

Janc: Drugi polčas ni bil na pravi ravni 

Blaž Janc je bil s petimi zadetki prvi strelec Slovenije. | Foto: Sportida Blaž Janc je bil s petimi zadetki prvi strelec Slovenije. Foto: Sportida V slovenski izbrani vrsti sta bila s petimi zadetki najučinkovitejša Mario Šoštarič in Blaž Janc. "V prvem polčasu smo pokazali, kako moramo igrati. Drugi polčas ni bil na ravni prvega, a vseeno moramo ostati pozitivni. V tem trenutku sta najbolj pomembni dve točki. Enak cilj bomo imeli tudi v soboto v Estoniji. Tako bomo poskušali reprezentančni ciklus končati tako, kot je treba," je po tekmi povedal rokometaš Kielc.

Latvijski reprezentanci je veliko preglavic povzročal slovenski vratar Klemen Ferlin, ki se je izkazal z nekaj odličnimi obrambami. "Hoteli smo zmagati z nekoliko večjo razliko, da bi si dvignili samozavest. Mislim, da smo dobro odigrali prvi polčas, vendar nam je v drugem padla koncentracija. Preveč je bilo zgrešenih 'zicerjev', popustili smo tudi v obrambi. Videli smo, kje delamo napake, do tekme z Estonijo pa imamo še nekaj časa, da to popravimo. Mislim, da smo nekaj razredov boljši od vseh treh nasprotnikov v naši skupini, vendar je to treba dokazati na terenu. Če bomo v nadaljevanju igrali tako, kot znamo, mislim, da ne bomo imeli večjih težav," je prepričan prvi slovenski vratar.

Klemen Ferlin je prepričan, da bo Slovenija s pravo igro prva v skupini 4. | Foto: Sportida Klemen Ferlin je prepričan, da bo Slovenija s pravo igro prva v skupini 4. Foto: Sportida

V nedeljo proti Estoniji

Preostala tekma v skupini 4 med Nizozemsko in Estonijo bo na sporedu v četrtek. Slovenijo v nedeljo čaka druga kvalifikacijska tekma, ko bo v Talinu gostovala pri Estoniji. Kvalifikacije se bodo nato nadaljevale prihodnje leto spomladi.

V kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu nastopa 32 reprezentanc, ki so razdeljene v osem skupin po štiri. Na glavni turnir se uvrstijo najboljši dve reprezentanci vsake skupine ter štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe, na evropsko prvenstvo pa so že uvrščene gostiteljice prvenstva in Španija, ki si je nastop prislužila z osvojitvijo zadnjega evropskega naslova.

Veselin Vujović
Sportal Vujović prečrtal Malusa in Lesjaka
Ne spreglejte