Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 5. 2011,
9.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Larvik

Sobota, 7. 5. 2011, 9.52

8 let

Kdo bo prvič na evropskem vrhu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred nami je prva tekma finala lige prvakinj, kjer se bodo za evropski klubski naslov pomerile rokometašice Larvika in Itxaka. Norveške prvakinje so favoritinje, a Španke ne gre kar tako odpisati.

V boju za prestižni naslov evropskih klubskih prvakinj sta se znašli ekipi, ki te lovorike še nimata v svojih vitrinah. Čeprav je norveški Larvik že večkrat ciljal na sam vrh, mu je šele tokrat sploh prvič uspel preboj do samega finala. Na drugi stani pa je Itxako, ki je največje in najlepše presenečenje te sezone lige prvakinj, saj mu na samem začetku nihče ni pripisoval veliko možnosti za vidnejšo uvrstitev, a španska ekipa je dokazala nasprotno in z uvrstitvijo v finale dosegla daleč največji uspeh kluba.

Itxako se nikoli ne preda

Rokometašice se bodo najprej pomerile na Norveškem, kjer Larvik pričakuje, da si priigra nekaj zaloge za povratno tekmo prihodnjo soboto, a trener Tor Odvar Moen hkrati opozarja, da Itxako ni lahek nasprotnik: "Španske prvakinje so povsem zasluženo v finalu. Izpeljale so izjemno sezono. So zelo močne kot ekipa, saj si veliko pomagajo med seboj med igro. Predvsem pa se nikoli, zares nikoli, ne predajajo." Strateg Larvika Moen pred prvo finalno tekmo ne pripravlja večjih taktičnih presenečenj: "Vemo, kaj so naše predosti in osredotočeni smo na svoje sposobnosti. Večjih presenečenj ne bo. Španke pa so znane po tem, da znajo hitro sremeniti sistem igre, predvsem v obrambi, zato moramo biti zelo pozorni in se hitro prilagotiti."

V iskanju slabosti

Tudi trener Itxaka Ambros Martin močno spoštuje nasprotnice v finalu: "Larvik je brez dvoma najboljša ekipa na svetu v tej sezoni. Poleg tega premorejo veliko izkušenj z igranjem na velikih tekmah, saj ekipo sestavlja velik del norveške reprezentance, ki so aktualne evropske prvakinje. Iščem njihove slabosti, a jih nikakor ne uspem najti." Španske državne in pokalne prvakinje so vedno našle recept za uspeh proti favoriziranim ekipam. Bo tako tudi tokrat? "Skušali bomo preseči svoje sposobnosti v vseh elementih igre. Nismo brez možnosti. Predvsem moramo zaustaviti najmočnejše orožje Larvika – protinapade," je načrt za finalni obračun razkril Martin.

Ekipi se v ligi prvakinj nista srečali še nikoli, pomerili pa sta se v pripravljalnem obdobju avgusta 2010 na pokalu Stelioplast v nemškem Wittlichu. Takrat je s 25:19 visoko slavil Larvik, a pripravljenost obeh ekip je bila takrat na povsem drugačni ravni kot je sedaj, s čemer se strinja tudi norveški trener Moen: "To je bila le trening tekma. Od takrat pa sta obe ekipi ogromno napredovali v svoji igri."

Mnogi pripisujejo rokometašicam Larvika vlogo izrazitih favoritinj, a Španke so v tej sezoni lige prvakinj pripravile že nič koliko presenečenj, zato bodo končne zmagovalke zagotovo znane šele po koncu povratne tekme.

Ne spreglejte