Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
17. 11. 2012,
18.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kiel Celje liga prvakov

Sobota, 17. 11. 2012, 18.14

6 let, 7 mesecev

Celjska senzacija: pokleknil je Kiel

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v 5. krogu lige prvakov v Zlatorogu pripravili prvovrstno senzacijo in premagali evropskega prvaka Kiel z 31:28 (12:12).

Matevž Skok, Gašper Marguč, Žiga Mlakar, Vid Poteko, Alem Toskić, David Razgor, Sebastian Skube je bila začetna postava Celja, v napadu je Poteka menjal Mate Lekai, ki je sprva igral levega zunanjega. Spodbujeni z energijo, ki jo je donirala več kot 4500-glava množica na tribunah, so domači povedli z 2:0, Kiel pa je do prvega vodstva prišel v 6. minuti, ko je zadel Momir Ilić. Celjani so z namenom zaustaviti Kielovo peklensko zunanjo vrste postavili obrambo 5-1, v napadu pa skušali vztrajati pri hitrem prenosu, tudi za ceno kakšne napake več. A če igraš proti eni najboljših ekip na svetu, se teoretične smernice in praktična izvedba lahko bistveno razlikujejo. Nemci so kaznovali večino napak, v 12. minuti pa prvič povedli za tri, čeprav so pivovarji v napadu tudi proti gibljivi Kielovi 3-2-1 postavitvi izpeljali nekaj všečnih in učinkovitih kombinacij tako s črte kot z zunanjih položajev.

Sveta jeza Zlatoroga

Sveta jeza gledalcev ob sumljivih odločitvah latvijskih sodnikov, ki se nista zdela vselej dorasla nalogi, je spomnila na zlate celjske čase. Dvorana je bila glasna - ob rob igrišča je v čustvenih trenutkih poletel tudi kak papirnati avionček -, še dodatno pa so jo podžgale Skokove obrambe in knežja bojevitost. Evropskim prvakom sta denimo Skube in Borut Mačkovšek zabila gol tudi z igralcem manj, zebre pa ves prvi polčas niso nikdar vodile več kot za tri gole. Vladan Matić, ki je ustaljeno v ogenj pošiljal tudi igralce s klopi, je sredi polčasa iz rokava potegnil aduta – obrambo 4+2 z Nikolo Ranevskim in Margučem na najbolj izpostavljenih mestih, ki je sprva fante v črnih dresih povsem zmedla. Tudi ko se se pivovarji zatekli nazaj k preizkušeni različici, so bila posredovanja pravočasna in odločna. Posledično so bili Celjani vseskozi blizu. Nemanja Zelenović je v 28. minuti zadel za 11:12 in vsa dvorana je skandirajoč vstala. Že v prvem polčasu! In norela od navdušenja, ko je Toskić izenačil na 12 ter zasluženo zaploskala celjskim bojevnikom, ko je bil takšen izid tudi po polovici tekme.

(Matevž) Skok do treh golov prednosti

Marguč in Toskić sta drugi polčas odprla z goloma, Skube pa je v 34. minuti Celjane drugič na tekmi popeljal v vodstvo za dva gola (16:14). Zunanja linija Celja je vihtela taktirko v napadu, obramba s Skokom na čelu pa je nadaljevala zelo zanesljivo. Alfred Gislason pa je v vrata poslal rezervnega vratarja Andreasa Palicko namesto Thierryja Omeyerja. Rezultat? V 35. minuti je Marguč zabil svoj šesti gol za najvišjih 18:15. Kiel je odgovoril z dvema hitrima goloma, a nekaj časa kljub igralcu več ni našel ključa od Kielovih vrat in Skube je v 39. minuti iz protinapada spet zakoličil prednost treh golov. Sedeži pa so spet ostali prazni, saj so bili gledalci na nogah. Kiel kar ni in ni mogel izenačiti, Celje je najdevalo poti do gola po sredini ali ob robu igrišča.

Kiel v drugem delu ni vodil niti enkrat

Dva pomembna zadetka je zabil občasno precej kritizirani Lekai, v Skokoven slogu, torej odlično, pa je branil Urban Lesjak, ki je stopil v vrata. V 48. minuti je Mlakar zabil za vnovičnih plus tri (25:22), domala takoj nato pa je bil izključen Toskić. Dva zaporedna gola je nato zabil izvrstni Islandec Gudjor Valur Sigurdsson, vseeno pa je celoten Zlatorog še tretjič vstal. Tudi zebre niso bile imune na napake. Eno takih je izrabil sicer krilni igralec Ranevski in zabil izjemen zadetek z zunanjega položaja. V 53. minuti je imelo tako Celje napad, ki ga je z zadetkom sklenil Mlakar: 27:24. Dobrih pet minut do konca so imeli pivovarji napad za štiri gole plusa. Mlakar ga je iz ugodnega položaja zaključil z zgrešenim lobom, znižal na je Narcisse. Tekla je 57. minuta, ko se je Mlakar odkupil z golom za 29:26, nato pa je bil 2:50 do konca tekme izključen Ranevski. Prednost je ekspresno izrabil Narcisse. 29:27. Sodnika sta dvignila roki, Skube ser je spustil v prodor in zabil! 30:27. Kakšno nadaljevanje! Sledila je obramba Lesjaka in zadetek Toskića za najvišjih plus štiri v 60. minuti! Prvovrstna senzacija v Zlatorogu.

Ne spreglejte