Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
20.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 20.36

7 let, 12 mesecev

Beguša zamenjal Pori

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mesto selektorja ženske članske reprezentance bo prevzel Primož Pori, dosedanji selektor kadetinj. Robertu Begušu zaradi neuspehov niso podaljšali mandata.

Nekdanji trener Krima, danes Olimpije, Robert Beguš je po štirih letih zapustil mesto selektorja ženske rokometne reprezentance. V tem času je močno pomladil reprezentanco ter plačal davek neuvrščanja na velika tekmovanja. Slovenska dekleta so izpustila SP 2007 v Franciji, OI 2008 v Pekingu, niso pa se uspele uvrstiti niti na EP 2008 v Makedoniji.

"Sedaj so hoteli prikazati, da je bila reprezentanca 8. na svetovnem prvenstvu, potem ko sem jo prevzel jaz, pa 9. na evropskem, nato pa da je šla krivulja samo navzdol. Krivulja je šla res navzdol, a razlog je tehten. Ko smo bili 8., so v ekipi igrale štiri tujke, ko sem jo prevzel jaz, sta igrali samo dve, danes ne igra nobena. Naša reprezentanca je mlajša od 21 let! Zakaj ni nobene igralke od letnika 1975 do 1983, se je potrebno vprašati!?," pravi Robert Beguš. Že dolga leta je jasno, da je v ženskem rokometu nastala velika generacijska razlika, s katero se je moral spopasti prav Beguš in ni preživel. Oblikoval je dobro, mlado ekipo, ki pa bržkone potrebuje čas. "Ta reprezentanca, ki je sestavljena zdaj, je skupaj šele eno leto. Trener za rezultat potrebuje dve stvari: čas in mir. Jaz tega nisem imel, še posebej s strani strokovnega sveta, ki je vseskozi imel pripombe na moje delo."

Iskanje dlake v jajcu

"Če iščeš nekaj, najdeš. Enkrat poročilo, drugič jezik. Če hočeš najti nekaj slabega, najdeš," ni skrival čudaških odločitev selektor, ki je moral zaradi slabega rezultata – za razliko od selektorja moške članske reprezentance Mira Požunja – oditi. Njegovo poročilo z zadnjih kvalifikacij na dveh straneh namreč ni bilo všeč strokovnemu svetu (Požun je napisal 52 strani) … V preteklih obdobjih pa selektorja niso imenovali tudi zaradi neobvladanja slovenskega jezika, na kar je meril Beguš.

Predsednica strokovnega sveta in članica predsedstva Rokometne zveze Slovenije, Marta Bon je obrazložila odločitev: "Pogovarjali smo se zgolj o rezultatih in ocenili, da slovenska reprezentanca potrebuje nov način vodenja. Predvsem pa dolgoročno uspehe." Begušu je strokovni svet očital podcenjevalen odnos do Rokometne zveze Slovenije, slabo selekcioniranje igralk in nikakršnega napredka v štiriletnem mandatu. "Imel je najdaljši mandat, v katerem se je marsikaj dogajalo, od zelo izkušene ekipe do mlade reprezentance. Gre le za rezultate oziroma nezmožnost, da se sledi zastavljeni viziji in strategiji," je še dejala Bonova.

Zanimivo je tudi, da so za novega selektorja ženske članske reprezentance brez detajlnih argumentov predlagali Primoža Porija. Zakaj prav on? Ni jasno. Sicer gre za 34-letnega rokometnega strokovnjaka, ki slovi po odličnem delu z mlajšimi selekcijami. Pred imenovanjem za selektorja članic je vodil kadetinje, ob tem pa vodi še ekipo KSI Škofja Loka.

Ne spreglejte