Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 6. 2016,
12.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Natisni članek

golf zika

Sreda, 22. 6. 2016, 12.49

6 let, 6 mesecev

Severnoirski milijonar se boji zike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Severnoirski zvezdnik iz sveta golfa Rory McIlroy je zaradi nevarnosti z okužbo z virusom zika odpovedal nastop na avgustovskih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Rory McIlroy je odpovedal nastop v Riu. | Foto: Rory McIlroy je odpovedal nastop v Riu.

Čeprav Mednarodni olimpijski komite, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in brazilski prireditelji olimpijskih iger zatrjujejo, da so možnosti za okužbo z ziko majhne, obenem pa poudarjajo, da okužba pri zdravem športniku ne prinaša hujših posledic, je strah pred okuženimi komarji od Ria vendarle odvrnil nekaj športnikov. Naslednji v nizu je eden najboljših golfistov sveta, severnoirski milijonar Rory McIlroy, ki z letno plačo dobrih 37 milijonov evrov na Forbesovi lestvici najbolje plačanih športnikov zaseda 17. mesto.

"O odločitvi sem veliko premišljeval, po pogovoru z meni najbližjimi sem se odločil, da ne bom tvegal, kajti moje zdravje in zdravje mojih družinskih članov sta na prvem mestu. Čeprav je tveganje za okužbo z ziko majhno, gre še vedno za tveganje in ni stoodstotnega zagotovila, da se ne bom okužil, zato ne želim tvegati in z ničimer ogroziti svojih bližnjih. Pričakujem, da bodo moji rojaki razumeli to odločitev, saj mi podpora mojih navijačev in privržencev na turnirjih zelo veliko pomeni," je sporočil Mcllroy, ki je bil kot štirikratni zmagovalec prestižnih golfskih turnirjev najvišje ravni major med prvimi favoriti olimpijskega turnirja.

Preberite še: Kaj pa slovenski športniki?

Kaj je zika?

Zika (ime izhaja iz gozda v Ugandi) je virus, ki se prenaša z vbodom komarja ali spolnimi odnosi. V Afriki naj bi se pojavil že leta 1947 in se nato razširil v Azijo. V Braziliji so epidemijo zike zaznali v začetku leta 2016. Zdravila ni. V večini primerov okužba poteka brez simptomov, pri določenem deležu okuženih pa se nato pojavijo bolezenski znaki, kot so vročina, glavobol, pordele očesne zenice … Bolj skrb vzbujajoče so težave nosečnic, raziskave pa nakazujejo možnost, da okužba z virusom povzroča mikrocefalijo, po kateri se dojenčki rojevajo z neobičajno majhnimi lobanjami in možgani. Več o tem ...

Ne spreglejte