Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 8. 2016,
1.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

Rio 2016 Neymar Brazilija Nemčija

Nedelja, 21. 8. 2016, 1.02

6 let, 6 mesecev

Olimpijski turnir v nogometu (m), izločilni del

Brazilija v sedmih nebesih: Neymar odločil finale in planil v jok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Brazilija Neymar Nemčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši Brazilije so v napetem finalu olimpijskih iger premagali Nemčijo po izvajanju kazenskih strelov in poskrbeli za zgodovinski dosežek. Brazilija je končno osvojila olimpijski naslov, ki ga je pogrešala v zbirki lovorik. Zmagoviti zadetek z bele točke je dosegel prvi zvezdnik Neymar.

Brazilija si je po zmagi v finalu nad Nemčijo oddahnila. Nogometna velesila, ki je v zadnjih letih na velikih tekmovanjih pogosto parala živce svojim navijačem, je končno postala olimpijski prvak.

Brazilci so si olimpijski naslov zagotovili po kazenskih strelih. Zgrešili niso niti enega. | Foto: Reuters Brazilci so si olimpijski naslov zagotovili po kazenskih strelih. Zgrešili niso niti enega. Foto: Reuters Prvič v bogati zgodovini petkratnih nogometnih prvakov je osvojila olimpijski turnir. Veliko veselje je dočakala na kultnem štadionu Maracana v Riu de Janeiru, odločilni zadetek z bele točke pa je dosegel prvi zvezdnik turnirja Neymar.

Ko je kapetan Brazilije zatresel nemško mrežo, je padel na kolena in zajokal od sreče. Brazilija je končno odpravila dolgoletni olimpijski urok, ki ga je napadalec Barcelone na lastni koži izkusil tudi na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu, ko je v finalu izgubil proti Mehiki.  

Kapetana poskrbela za 1:1

Neymar in druščina so ozdravili Brazilijo dolgoletnega olimpijskega uroka. | Foto: Reuters Neymar in druščina so ozdravili Brazilijo dolgoletnega olimpijskega uroka. Foto: Reuters Brazilci so premagali Nemce s skupnim rezultatom 6:5, dvoboj pa se je po 120 minutah končal z neodločenim rezultatom 1:1. Nemci so v prvem polčasu kar trikrat stresli okvir domačih vrat, za dodatno jezo pa je poskrbel Neymar in presrečne gostitelje popeljal v vodstvo.

Z mojstrsko izvedenim prostim strelom je presenetil nemškega vratarja Tima Horna in dvignil na noge občinstvo na prepolni Maracani. Ko so Brazilci v drugem delu že pomislili, da suvereno korakajo proti olimpijskemu naslovu, jih je hitro streznil Max Meyer. Nemški kapetan je v 57. minuti izenačil na 1:1.

Brazilci so skušali na vse načine še v rednem delu doseči zmagoviti zadetek, a jim je nemška obramba prekrižala načrte. Gostitelji so zapravili nekaj zrelih in obetavnih priložnosti, navijači pa so se držali za glavo. Ker je ostalo 1:1 tudi po podaljšku, je napočil čas za izvajanje kazenskih strelov.

Osmoljenec je postal Petersen, junak pa Neymar

Nils Petersen je zgrešil v peti seriji izvajanja kazenskih strelov in ponudil priložnost Neymarju, da se vpiše med nesmrtne. | Foto: Reuters Nils Petersen je zgrešil v peti seriji izvajanja kazenskih strelov in ponudil priložnost Neymarju, da se vpiše med nesmrtne. Foto: Reuters V teh so več zbranosti pokazali domači nogometaši, osmoljenec pa je postal Nemec Nils Petersen. Napadalec Freiburga, na teh olimpijskih igrah je dosegel šest zadetkov, je bil edini izvajalec, ki ni izkoristil kazenskega strela. Brazilski vratar je prebral njegovo namero in ponudil Neymarju, ki je izvajal strel z bele točke kot peti, da postane junak srečanja.

Brazilski navijači so po slabšem začetku turnirja, ko so bili 24-letni kapetan Neymar in njegovi mlajši soigralci deležni precej kritik, le poskrbeli za val navdušenja. Domovino so po kriznih letih ponovno navdali s pozitivno nogometno energijo. Na dvoboju z Nemčijo so si delno zacelili tudi boleče rane s SP 2014, ko so, sicer v precej drugačnih postavah, Nemci v polfinalu ponižali Brazilijo kar s 7:1. Brazilci so tako končno prišli še do prve zlate olimpijske medalje, po tem, ko so bili do zdaj trikrat srebrni in enkrat tretji.

Veliko slavnih brazilskih selektorjev je želelo Selecao popeljati do olimpijskega naslova, prvi, ki mu je to uspelo, pa je postal Rogerio Micale. | Foto: Reuters Veliko slavnih brazilskih selektorjev je želelo Selecao popeljati do olimpijskega naslova, prvi, ki mu je to uspelo, pa je postal Rogerio Micale. Foto: Reuters

Tudi Nemci so dosegli največji olimpijski uspeh. Odkar je Nemčija enotna, na olimpijskih igrah še niso zaigrali v finalu. Nekdanja NDR je bila zlata leta 1976 in srebrna 1980, ZRN pa je bila bronasta v Seulu 1988.

V tekmi za bron so Nigerijci premagali Honduras s 3:2.

Moški nogometni turnir na OI 2016:

Finale:
Sobota, 20. avgust
Brazilija : Nemčija 6:5* (1:1, 1:1, 1:1, 1:0)
Neymar 27.; Meyer 59.

* po enajstmetrovkah

Tekma za 3. mesto:
Sobota, 20. avgust
Nigerija : Honduras 3:2 (1:0)
Sadiq 34., 56., Umar 49; Lozano 71., Pereira 86.

Polfinale:
Sreda, 17. avgust:

Brazilija : Honduras 6:0 (3:0)
Neymar 1., 90., Jesus 26., 35., Marquinhos 51., Luan 79.

Nigerija : Nemčija 0:2 (0:1)
Klostermann 9., Petersen 89.

Četrtfinale:
Sobota, 13. avgust:

Portugalska : Nemčija 0:4 (0:1)
Gnabry 45., Ginter 57., Selke 75., Max 87.

Nigerija : Danska 2:0 (1:0)
Mikel 16., Umar 59.

Južna Koreja : Honduras 0:1 (0:0)
Elis 60.

Brazilija : Kolumbija 2:0 (1:0)
Neymar 12., Luan 83.

Ne spreglejte