Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 8. 2016,
17.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Rio 2016 Peter Kauzer kajak

Torek, 16. 8. 2016, 17.09

6 let, 7 mesecev

Oče obljublja: Peter Kauzer se ne bo kar tako dal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Peter Kauzer st., Peter Kauzer

Eden glavnih oziroma kar glavni tvorec olimpijskega srebra Petra Kauzerja je zagotovo njegov oče in trener Peter Kauzer starejši. Ta Petra pozna do potankosti, tako da je dobro vedel, kaj mu mora povedati pred štartom finalne vožnje.

Pritiska v Riu de Janeiru ni doživljal samo Peter sam, veliko breme je na ramenih nosil tudi Peter Kauzer st., ki je že pred olimpijskimi igrami razlagal, da ni prav nič prijetno stati ob progi in spremljati svojega varovanca.

"Veliko breme mi je padlo z ramen. Pero je od kvalifikacij pa vse do finala stopnjeval svoje vožnje. Pred finalno vožnjo sem že čutil, da je to prava proga zanj, čeprav sva se v kvalifikacijah dogovorila, da bova šla v tekmo bolj taktično. To je bilo prvič, saj je po navadi zmeraj vozil na glavo in kot vse kaže, se je ta taktika na koncu obrestovala."

Peter Kauzer starejši v družbi svojega sina in nečaka Gregorja Laznika. | Foto: Peter Kauzer starejši v družbi svojega sina in nečaka Gregorja Laznika.

Ni bilo vredno tvegati

Veliko vlogo v kajaku in kanuju na divjih vodah velikokrat igrajo tudi sodniki, ki so že ničkolikokrat (ne)upravičeno krojili pomembne tekme. Tega se je zavedal tudi Kapsl, kot ga kličejo prijatelji. "Sodniki so bili zelo neprizanesljivi. Vsako najmanjšo napako so kaznovali s 50 kazenskimi sekundami. Na tekmi, ki je na vsake štiri leta, ni vredno tvegati in tudi bolje je, če v finalu napadaš iz ozadja, kot pa da štartaš kot vodilni," nam je zaupal dolgoletni trener, ki srebrni medalji ne želi gledati v zobe.

Peter Kauzer je znan kot ambiciozen športnik in tega ne skriva. Večkrat je odkrito priznal, da ga zanimajo prva mesta. Tokrat je prvo mesto zgrešil za pičlih 17 stotink. So bile za njegovega očeta te stotinke boleče? "Mene ne bolijo. Mogoče bolijo Petra ali koga drugega. Seveda, bila je priložnost, da vzame zlato, ampak za mene je dovolj  srebro. Dovolj dolgo je čakal, da je osvojil tako želeno medaljo. Res pa je, da je nekaj časa izgubil v 17. in 22. vratcih, tako da bi lahko osvojil tudi zlato."

Čestitke so deževale od povsod. | Foto: Čestitke so deževale od povsod.

"Hvala, mali"

Vse glasnejše so govorice, da bi srebrni olimpijec vztrajal še nadaljnja štiri leta. "Jaz upam, da bo imel še vedno veselje do veslanja. Kakor sva midva govorila, so vse možnosti, da se vidimo v Tokiu. Treba je vedeti, da mladi pritiskajo, ampak tudi Peter se ne bo dal," je povedal Kauzer starejši, ki nam je zaupal čarobne besede, ki jih je izrekel pred finalno olimpijsko vožnjo.

"Pred vsako vožnjo sem mu rekel, naj uživa. In ko on uživa na vodi, so rezultati tukaj." Ko smo ga vprašali, kaj so bile njegove prve besede Petru, ko je osvojil medaljo, je odgovoril: "Hvala, mali (smeh, op. a.)!"

Ne spreglejte