Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
20. 8. 2016,
17.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Rio 2016 Brazilija Nemčija

Sobota, 20. 8. 2016, 17.40

6 let, 7 mesecev

Pred finalom olimpijskega turnirja v nogometu (m)

Sramota, ki peče vsakega brazilskega navijača, ne bo pozabljena

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Brazilija Neymar Rio | Foto Reuters

Foto: Reuters

V finalu olimpijskega turnirja v nogometu se bosta pomerili izbrani vrsti Brazilije in Nemčije. Gostitelji na čelu s kapetanom Neymarjem ne skrivajo želje, da bi zagotovili domovini še zadnjo veliko lovoriko, ki ji manjka v bogati zgodovini, Nemcem pa se lahko tudi maščujejo za nepopisno ponižanje, ki so jim ga prizadejali svetovni prvaki 8. julija 2014, ko so zmagali kar s 7:1.

Ob 22.30 se bo na znamenitem štadionu Maracana v Riu de Janeiru začel finale olimpijskega nogometnega turnirja. Za zlato medaljo se bosta pomerili reprezentanci Brazilije in Nemčije. V dvoboju ekip, v katerih so lahko zaradi starostnih olimpijskih omejitev le trije igralci starejši od 23 let, se z vlogo favoritov ponašajo gostitelji iger. Če bi Brazilija v finalu premagala Nemčijo, bi domovina petkratnih svetovnih prvakov z radostjo pozdravila še zadnji naslov z velikih tekmovanj, ki manjka v vitrinah nogometne zveze.

Selecao ima bogate izkušnje z osvajanjem svetovnih in južnoameriških prvenstev, olimpijski naslov pa se mu je še vedno izmuznil iz rok. Trikrat so bili Brazilci zelo blizu, a so izgubili v sklepnem dejanju tekmovanja. Nazadnje leta 2012, ko jih je na Wembleyju v jok spravila Mehika. Zdaj se jim ponuja prvovrstna priložnost, da zgodovinski naslov pozdravijo pred domačim občinstvom, pred temperamentnimi navijači, ki so po polfinalni zmagi nad Hondurasom (6:0) začutili, da je napočil trenutek za zgodovinski dosežek.

Katastrofa, po kateri se brazilski nogomet še ni uspel pobrati

Brazilski selektor Rogerio Micale je trdno odločen, da bodo njegovi izbranci dosegli tisto, o čimer je domovina sambe sanjala več desetletij. | Foto: Reuters Brazilski selektor Rogerio Micale je trdno odločen, da bodo njegovi izbranci dosegli tisto, o čimer je domovina sambe sanjala več desetletij. Foto: Reuters Tako razmišlja tudi prvi zvezdnik tekmovanja Neymar. Napadalec Barcelone je zaradi goreče želje, da bi se okoli njegovega vratu znašla zlata olimpijska medalja, odpovedal sodelovanje na nedavnem južnoameriškem prvenstvu. Tam so Brazilci pogoreli in izpadli v skupinskem delu, na olimpijskih igrah v Riu, kjer je 24-letni Neymar eden izmed treh dovoljenih povabljencev, starejših od 23 let, pa jim gre po neprepričljivem začetku (le 0:0 proti JAR in Iraku) vedno bolje.

V polfinalu so se znesli nad Hondurasom in njegovo mrežo zasuli kar s šestimi zadetki. Brazilska obramba je na tem prvenstvu jeklena, saj vratarju Wevertonu niti enkrat ni bilo treva po žogo v mrežo.

Danes se bo srečal iz oči v oči z nemškimi igralci, ki so v polfinalu premagali Nigerijo. Ko so Brazilci izvedeli, da se bodo v finalu srečali ravno z Nemčijo, se je marsikateremu ljubitelji nogometa pred očmi zavrtel spomin na nepozabno polfinalno srečanje SP 2014, v katerem je elf do kolen potolkel Brazilijo in jo sredi Belo Horizonteja ponižal z neverjetno zmago 7:1.

Bo danes srečen dan za brazilske ljubiteljice nogometa? | Foto: Reuters Bo danes srečen dan za brazilske ljubiteljice nogometa? Foto: Reuters

To je bil šok, po katerem se brazilski nogomet še ni uspel pobrati. Čeprav mnogi domači navijači namigujejo, da je napočil idealen čas za maščevanje, na olimpijskem turnirju vladajo drugačne okoliščine kot na svetovnem prvenstvu, česar se zavedata tudi oba selektorja.

Brazilski selektor: Ni povezave med tekmama

Nemci v današnjem finalu olimpijskih iger branijo tudi evropsko čast. V zadnjem finalu ni bilo evropskega predstavnika v finalu (Brazilija proti Mehiki). | Foto: Reuters Nemci v današnjem finalu olimpijskih iger branijo tudi evropsko čast. V zadnjem finalu ni bilo evropskega predstavnika v finalu (Brazilija proti Mehiki). Foto: Reuters "Tisto je bilo svetovno prvenstvo, to pa so olimpijske igre, kjer nastopa drugačna ekipa," sporoča brazilski selektor Rogerio Micale javnosti, da njegovi varovanci današnje tekme ne doživljajo kot priložnosti za maščevanje Nemcem.

"Neymar ni igral tiste tekme proti Nemcem (poškodba hrbta ga je po četrtfinalu SP 2014 oddaljila od nadaljnjih nastopov, op. p.), zato ni prav nobenega razloga, da bi morali finale doživljati kot priložnost za maščevanje," pojasnjuje. Privrženci mislijo drugače. Že na polfinalni tekmi, ko so se Neymar in druščina znesli nad nemočnim Hondurasom, so jasno in glasno skandirali, da je napočil čas za nemški poraz.

"Navijači imajo svoje želje, a med tekmama v Belo Horizonteju in to današnjo ni prav nobene povezave," vztraja pri svojem Micale.

Z njegovim mišljenjem se strinja tudi stanovski kolega Horst Hrubesch. Nekdanji nemški reprezentant, ki je blestel na mnogih velikih tekmovanjih, se je z mlado zasedbo prebil do velikega finala. V njem ne želi igrati stranske vloge, ampak Brazilcem prizadejati poraz. "Igrali bomo finale olimpijskega turnirja. Le to šteje, nič drugega. Želimo uresničiti sanje," je dejal nemški strateg.

Preteklosti se ne da več spremeniti

V finalu olimpijskih iger bo nastopil le en Nemec, ki je leta 2014 v domovini sambe osvojil naslov svetovnega prvaka. To je Matthias Ginter, ki pa na SP 2014 ni dočakal priložnosti za nastop.

Nemke so V Riu postale olimpijske prvakinje. Se jim bodo na prestolu pridružili tudi mladi rojaki? | Foto: Reuters Nemke so V Riu postale olimpijske prvakinje. Se jim bodo na prestolu pridružili tudi mladi rojaki? Foto: Reuters

"Kar se je zgodilo v preteklosti, bo ostala preteklost. Nič je ne more več spremeniti, tudi če premagamo Nemce za sedem golov. Imamo pa priložnost, da se zapišemo v zgodovino brazilskega nogometa in osvojimo tako želeno zlato medaljo," je dejal vratar Weverton.

Brazilska nogometna zvezdnica Marta je turnir zapustila na nehvaležnem četrtem mestu. | Foto: Reuters Brazilska nogometna zvezdnica Marta je turnir zapustila na nehvaležnem četrtem mestu. Foto: Reuters Brazilija bo letos že četrtič naskakovala olimpijski naslov v finalu. Čeprav je na prejšnjih izvedbah redno skrbela, da je na seznam treh povabljencev, starejših od 23 let, uvrščala največje zvezdnike, na podelitvi kolajn še ni poslušala svoje himne. Danes ima priložnost, da vsaj malce omili bolečine po katastrofi, ki so ji jo leta 2014 v polfinalu SP prizadejali Nemci.

Prvič v zgodovini lahko postane olimpijski prvak, Braziliji pa priigra prvo lovoriko po sušnih treh letih, ko so na domačih tleh osvojili pokal konfederacij. Če Brazilcem ne bi uspelo, bi se nadaljevalo obdobje velikih razočaranj, ki so ga dodatno zaznamovale še domače nogometašice. Olimpijski turnir so v nasprotju z željami končale na nehvaležnem četrtem mestu ...

Ne spreglejte