Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 8. 2013,
14.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 16. 8. 2013, 14.16

8 let

Tekači, vabljeni v Gore nad Idrijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nedeljo, 18. avgusta, bo v Gorah nad Idrijo potekal že sedmi vsakoletni tek, ki velja za slovenski pokal v gorskih tekih, hkrati pa je tudi državno prvenstvo v kategoriji gor-dol.

Športno društvo AKTIV Gore-Dole nad Idrijo bo v nedeljo organiziralo že sedmi tek Gore nad Idrijo 2013. Vsi dozdajšnji teki so bili vključeni v Pokal Slovenije v gorskih tekih pod okriljem Atletske zveze Slovenije, hkrati pa so veljali tudi za izbirne tekme za sestavo državnih reprezentanc, ki so zastopale barve Slovenije na evropskih ali svetovnih prvenstvih v gorskih tekih.

Na Gore nad Idrijo so vsako leto privabili prek 150 najboljših slovenskih gorskih tekačev vseh starostnih kategorij. Zaradi gozdarskih in melioracijskih del je bila lani proga skoraj v celoti spremenjena. Tudi letos bo potekala po spremenjeni poti. Otroška proga bo potekala po trasi, ki je bila v letu 2010 namenjena prvemu delu teka odraslih kategorij. Del trase poteka po asfaltu, nato pa se začne vzpon in nato spust po makadamski poti. Dolžina polnega kroga je 1,3 kilometra z 35 metri vzpona oziroma spusta; drugi in tretji krog sta krajša za prvi del – dolga sta en kilometer. Proga za odrasle kategorije poteka v obliki osmice. Prvi del je enak kot za otroške kategorije (krog 1,3 kilometra), nato pa se bodo tekači podali na spust po pobočju južno od cerkve (nasprotna stran hriba kot v preteklih letih). Dober kilometer dolg spust je tehnično nezahteven in poteka po poljski poti. Sledi oster zavoj in vzpon po travniku in kolovozu v dolžini enega kilometra. Na vzponu sta en krajši in daljši ravninski odsek v skupni dolžini 300 metrov. Višinska razlika vzpona in spusta je 120 metrov. Po končanem daljšem krogu tekmovalci nadaljujejo v krajši (otroški) krog.

Trasa je lepo pregledna, kar bodo cenili tudi gledalci, saj se praktično večji proge vidi z enega mesta. Tudi letos bo skupinski štart mladinskih, članskih in veteranskih kategorij. Tako se bo skrajšal čas tekmovanja, hkrati pa se bodo člani izognili morebitni popoldanski vročini.

Okrepčevalnici bosta postavljeni na asfaltnem odseku proge (otroška, članska) ter na daljši ravnini dolgega kroga. V prireditev bo vključen tudi tek štafet z dvema predajama (moške, ženske, mešane), kjer vsak od treh tekmovalcev, ki sestavljajo štafeto, preteče en dolgi krog (3,2 kilometra).

Ne spreglejte