SiolNET. Sportal Rekreacija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koliko korakov na dan je dovolj?

0

termometer

Hojo včasih podcenjujemo, a prav tako velja za gibanje in je za ohranjanje zdravja še kako pomembna. Za dobro počutje naj bi bilo dovolj že 10.000 korakov na dan.

"Danes preprosto nimam časa za vadbo!"

Zjutraj zazvoni budilka, vstanemo, se oblečemo, se odpeljemo v službo. Ker smo še zaspani, seveda uporabimo dvigalo. Sledi osem ur sedenja v pisarni, s krajšimi odhodi do kavomata ali balona z vodo. Po službi se nam že mudi domov, saj moramo otroka kam odpeljati ali pa se odpraviti do trgovine, pošte, banke … Konec dneva smo utrujeni, pademo na kavč in gledamo televizijo ali brskamo po spletu. Se prepoznate?

Žal imajo redki to srečo, da že med vsakodnevnimi obveznostmi, kot je služba, opravijo dovolj gibanja za en dan. Večina ima službe, ki zahtevajo več ur trajajoče sedenje za mizo. Zato so težave sodobnega človeka debelost, boleča hrbtenica in sklepi, preveč telesne maščobe in premalo kondicije, te pa so le uvod v še druge, resnejše zdravstvene težave.

Potrebna je odločitev, da nekaj spremenimo

Vsi se potihoma zavedamo, da to ni zdravo početje, malce težje pa se odločimo, da bomo nekaj spremenili. A vseeno – treba se bo končno odločiti za spremembo življenjskega sloga in se novih navad tudi skrbno držati.

Ne podcenjujte hoje – 10.000 korakov na dan je dovolj za ohranjanje zdravja

Že z vsakodnevno hojo lahko naredite mnogo za zdravje. Hoja je namreč popolnoma dovolj zahtevna aerobna vadba, s katero lahko izboljšamo kondicijo, okrepimo srce in mišice, se počutimo bolje in z vsem tem naredimo veliko dobrega za zdravje. Velja tudi za varno obliko vadbe, primerna je za vse starosti in vsako telesno pripravljenost. Zanjo niti ne potrebujete posebne opreme, le nekaj časa in majhne spremembe v vsakodnevni rutini.

Torej, sprejmete osebni izziv? Naredite 10.000 korakov na dan in poskrbite za zdravje in dobro počutje.

Kako vedeti, koliko smo prehodili?

Imate dve možnosti:

#1 Uporabite malce matematike

Izračunajte, koliko ste prehodili. V pomoč naj vam bo podatek, da je 800 metrov približno tisoč korakov, če je vaša hoja zmerno hitra – torej pazite, da se ne premikate prepočasi. V korake lahko vključite tudi druge aktivnosti: 20 minut kolesarjenja je enakovredno približno 2400 korakom, deset minut plavanja (ali drugega zmernega rekreativnega gibanja) 1900 korakom, deset minut rolanja (ali drugih športnih dejavnosti) 2200 korakov ipd.

Izračunate lahko tudi porabljene kalorije: za 10.000 korakov porabite 500 kalorij.

#2 Priskrbite si pomočnika, ki bo štel namesto vas

Vse to lahko še poenostavite in poskrbite, da bo štetje še bolj natančno. Svojo dnevno aktivnost spremljajte s pomočjo pametne ure, kot je Samsung Gear S2, ki bo namesto vas štela korake ter tudi izračunala, koliko kalorij ste porabili. Namestite si aplikacijo S Health, jo povežite z uro Samsung Gear S2 in začnite. Ura pa bo tudi odlično motivacijsko orodje, saj vas bo opozarjala, če boste aktivni premalo, in vas pohvalila, če boste dosegli ali presegli svoj dnevni cilj.

Kako hoditi?

Morda malce čudno vprašanje, saj vsak zna hoditi, ampak s pravilno tehniko hojo lahko še izboljšamo. Potrudite se, da bo hoja čim bolj naravna in čim bolj učinkovita:

#1 Pravilno gibanje nog: Pazite, da na stopalo pravilno prenesete težo. To pomeni, da najprej stopite na peto, nato pa šele z vsem podplatom, tako da ga privijete vse do prstov. S prsti se nato odrinete in postavite na tla peto druge noge.

#2 Pravilna drža: Zgornji del telesa naj bo popolnoma vzravnan, hrbet raven, ramena rahlo usločena nazaj. Tako odprete prsni koš in lahko globlje dihate. Pazite, da je tudi vrat zravnan, glejte naprej.

#3 Gibanje rok: Če želite zmigati celotno telo, vključite tudi roke. Gibajo naj se tesno ob telesu v smeri gibanja.

#4 Pazite na dihanje: Prvo pravilo je, da vdihnete skozi nos, izdihnete skozi usta. Da vam ne bo zmanjkovalo sape, na od dva do tri korake naredite vdih, na naslednja dva do tri korake pa izdih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin