SiolNET. Sportal Rekreacija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Či gong za zdravje

4

termometer

Či gong je starodavna kitajska veščina in eden najboljših načinov za ohranjanje zdravja.

Či gong je zdravilna tehnika, sestavljena iz preprostih počasnih gibov, ki v človeškem telesu spodbujajo pretok življenjske energije či. V skladu s svojo naravnanostjo jo kitajska tradicionalna medicina opredeljuje kot lastnost vseh živih bitij, samo ime či gong pa pomeni življenjsko energijo (či) in delo oziroma vadbo (gong).

Či v telesu kroži po energijskih kanalih oziroma meridianih, če pa se v določenih meridianih pojavljajo blokade, pride do energetskega ravnovesja , kar lahko povzroči številne bolezni. Prav z redno vadbo či gonga lahko v telesu dosežemo in ohranjamo nemoten pretok energije in energijsko ravnovesje. Či gong je tudi eden od petih stebrov tradicionalne kitajske medicine (tuina masaža, zeliščarstvo, akupunktura, zdrava prehrana) in ima na zdravje številne pozitivne učinke – odpravlja stres, pesimizem in nespečnost, pozitivno vpliva na izboljšanje stanja pri kroničnih težavah ali boleznih (npr. alergije, glavoboli, revma ), krepi notranje organe in imunski sistem, izboljšuje koncentracijo …

Poznamo stotine oblik či gonga (za sklepe, za plodnost, hrbtenico, splošno počutje …), tako da lahko vsakdo najde nekaj zase. Vaje so enostavne in se jih lahko nauči vsak, saj ne zahtevajo posebnih fizičnih naporov, zaporedje in število ponovitev pa je fleksibilno. Či gong je v zadnjem obdobju vse bolj razširjen tudi pri nas, če pa se boste tudi sami odločili za to izjemno tehniko, lahko ob redni vsakodnevni vadbi kmalu pričakujete rezultate, ki vas bodo presenetili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin