Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
26. 8. 2016,
13.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Džengis Čavušević Manchester United Jose Mourinho Bojan Jokić Josip Iličić Robert Berić Nejc Skubic Samir Handanović Liga Europa

Petek, 26. 8. 2016, 13.56

6 let, 6 mesecev

Žreb skupinskega dela lige Europa

Berić lahko jeseni maščuje Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Samir Handanović | Foto Reuters

Foto: Reuters

Med 48 klubskimi udeleženci skupinskega dela evropske lige je tudi šest slovenskih nogometašev. Naslov brani Sevilla, ki v tej sezoni za nagrado tekmuje v ligi prvakov, po dolgem času pa se bo v evropski ligi predstavil Jose Mourinho, novopečeni trener Manchester Uniteda. Robert Berić bo skušal v skupini C maščevati Maribor.

Skupinski del lige Europa:

Skupina A: Manchester United (Ang), Fenerbahçe (Tur), Feyenoord (Niz), Zorja Luhansk (Ukr)
Skupina B: Olympiakos Pirej (Grč), APOEL Nikozija (Cip), Young Boys Bern (Švi), Astana (Kaz)
Skupina C: Anderlecht (Bel), St. Etienne (Fra), Mainz (Nem), Qabala (Aze)
Skupina D: Zenit St. Peterburg (Rus), AZ Alkmaar (Niz), Maccabi Tel-Aviv (Izr), Dundalk (Irs)
Skupina E: Viktoria Plzen (Češ), Roma (Ita), Austria Dunaj (Avt), Astra Giurgiu (Rom)
Skupina F: Athletic Bilbao (Špa), Genk (Bel), Rapid Dunaj (Avt), Sassuolo (Ita)
Skupina G: Ajax (Niz), Standard Liege (Bel), Celta Vigo (Špa), Panathinaikos (Grč)
Skupina H: Šahtar Doneck (Ukr), Braga (Por), Gent (Bel), Konyaspor (Tur)
Skupina I: Schalke (Nem), Red Bull Salzburg (Avt), Krasnodar (Rus), Nice (Fra)
Skupina J: Fiorentina (Ita), PAOK Solun (Grč), Slovan Liberec (Češ), Qarabag (Aze)
Skupina K: Inter Milano (Ita), Sparta Praga (Češ), Southampton (Ang), Hapoel Beer-Sheva (Izr)
Skupina L: Villarreal (Špa), Steaua Bukarešta (Rom), Zürich (Švi), Osmanlispor (Tur)

Za evropsko lovoriko v ligi Europa se bo v sezoni 2016/17 potegovalo šest slovenskih (nekdanjih) reprezentantov, ki si služijo kruh v tujini. Samir Handanović, ki z Interjem še ni dočakal preboja v ligo prvakov, je bil podobno kot Josip Iličić (Fiorentina) in Bojan Jokić (Villarreal), klubski status zadnje je še negotov, postavljen v najmočnejši boben.

V njem je bil tudi angleški velikan Manchester United, ki je v prejšnji sezoni na Otoku osvojil peto mesto in se ni uvrstil v ligo prvakov. Rdeče vrage vodi Jose Mourinho, ki je pred dobrim desetletjem že osvojil pokal Uefa, predhodnika zdajšnje lige Europa. Inter, Fiorentina in Villarreal se tako niso mogli pomeriti z Unitedom.

Azerbajdžan ima kar dva udeleženca

V skupinskem delu lige Europa, vsak udeleženec od Uefe dobi 2,4 milijona evrov nagrade, bodo nastopili tudi Robert Berić (St. Etienne), Džengis Čavušević (Zürich) in Nejc Skubic (Konyaspor). Nekdanja nogometaša Domžal, oba prihajata iz Ljubljane (Čavušević in Skubic), bosta debitirala v skupinskem delu evropskih tekmovanj.

Nogometaši Qabale so v Ljudskem vrtu prekrižali načrte 13-kratnim slovenskim prvakom. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Nogometaši Qabale so v Ljudskem vrtu prekrižali načrte 13-kratnim slovenskim prvakom. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Slovenija v skupinskem delu evropske lige nima svojega predstavnika. Maribor se je na zadnji stopnički spotaknil ob Qabalo, tako da se lahko Azerbajdžan v tej sezoni pohvali z dvema udeležencema (še Qarabag). Krčan se bo s francoskim klubom v skupini C pomeril tudi z mariborskim evropskim krvnikom, tako da lahko nekdanji napadalec Maribora maščuje svoj nekdanji klub, ki je drugo sezono zapored ostal brez skupinskega dela evropskega tekmovanja.

Dvoboji prvega kroga bodo odigrani v četrtek, 15. septembra.

Boben 1:
Schalke (Nem), Zenit (Rus), Manchester United (Ang), Šahtar Doneck (Ukr), Athletic Bilbao (Špa), Olympiakos Pirej (Grč), Villarreal (Špa), Ajax (Niz), Inter (Ita), Fiorentina (Ita), Anderlecht (Bel), Viktoria Plzen (Češ)

Boben 2:
AZ Alkmaar (Niz), Braga (Por), Red Bull Salzburg (Avt), Roma (Ita), Fenerbahçe (Tur), Sparta Praga (Češ), PAOK Solun (Grč), Steaua Bukarešta (Rom), Genk (Bel), APOEL Nikozija (Cip), Standard Liege (Bel), St. Etienne (Fra)

Boben 3:
Gent (Bel), Young Boys (Švi), Krasnodar (Rus), Rapid Dunaj (Avt), Slovan Liberec (Češ), Celta Vigo (Špa), Maccabi Tel-Aviv (Izr), Feyenoord (Niz), Austria Dunaj (Avt), Mainz (Nem), Zürich (Švi), Southampton (Ang)

Boben 4:
Panathinaikos (Grč), Sassuolo (Ita), Qarabag (Aze), Astana (Kaz), Nice (Fra), Zorja Luhansk (Ukr), Astra Giurgiu (Rom), Konyaspor (Tur), Osmanlispor (Tur), Qabala (Aze), Hapoel Beer-Sheva (Izr), Dundalk (Irs)

Ne spreglejte